L. Bražėnienei iškeltą baudžiamąją bylą ketvirtadienį pradėjo nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismas. Teisėja Aušra Ragelienė, atsižvelgusi į kaltinamosios ir nukentėjusiosios pozicijas, baudžiamąjį procesą paskelbė neviešu – taip siekiama apsaugoti nukentėjusiosios privačius asmens ir sveikatos duomenis.

Šioje byloje ikiteisminį tyrimą atliko Panevėžio policija, o jį kontroliavo – Panevėžio prokuratūra, nes nukentėjusiąja pripažinta mergina dirba vienoje teisėsaugos institucijoje Vilniuje; perdavus baudžiamąją bylą į kitą miestą buvo siekiama išvengti galimo pareigūnų šališkumo.

Gydytojai L. Bražėnienei prokurorai pateikė kaltinimus dėl tarnybos pareigų neatlikimo bei dokumentų klastojimo – įtariama, kad dar 2018 m. akušerė ginekologė dėl neatsargumo netinkamai atliko savo pareigas nėščiosios atžvilgiu, dėl ko vaisius žuvo nėštumo metu.

Be to, įtariama, kad L. Bražėnienė į nėščiosios kortelę įrašė žinomai tikrovės neatitinkančius duomenis bei šią kortelę panaudojo pateikdama gydymo įstaigos administracijai, kai buvo nagrinėjamas nukentėjusiosios skundas. Vėliau šie dokumentai buvo pateikti Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai bei Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisijai, kurios vertino, ar medikė nepadarė klaidų.

Ar baudžiamojon atsakomybėn patraukta Antakalnio poliklinikos medikė pripažįsta kaltinimus, L. Bražėnienė Delfi.lt nekomentavo. Ji taip pat atsisakė pateikti savo poziciją dėl jai pateiktų kaltinimų – tai galite pamatyti vaizdo įraše.

Bylos duomenimis, dar 2018 m. vienai vilnietei maždaug pusę metų buvo teiktos sveikatos priežiūros paslaugos – nėštumo priežiūra. Vėliau mergina buvo hospitalizuota Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje dėl vaisiaus žūties gimdoje – nustatyta, kad gimė vyriškos lyties negyvagimis.

Įtariama, kad gydytoja atliko neteisėtus veiksmus, kai nesivadovavo nuo 2016 m. pasaulyje naudojama gimdos dugno aukščio matavimo kreive bei Lietuvos akušerių–ginekologų draugijos ir Lietuvos akušerių sąjungos patvirtintos „Vaisiaus augimo sulėtėjimo“ (VAS) metodika.

Pareigūnai nustatė, kad nuo 26 nėštumo savaitės pacientei buvo matuojamas gimdos dugno aukštis: 26 nėštumo savaitę pamatuotas 22 cm gimdos dugno aukštis, 30 nėštumo savaitę – 25 cm gimdos dugno aukštis, 36 savaitę – 26 cm gimdos dugno aukštis.

36 nėštumo savaitę nustačius, kad pacientės gimdos dugno aukštis neatitinka nėščiosios kortelėje esančios gimdos dugno aukščio augimo kreivės žemutinės ribos, taip pat gydytojai suabejojus dėl vaisiaus širdies tonų, buvo atliktas ultragarsinis tyrimas, kurio metu nustatyta vaisiaus žūtis – gimė vyriškosios lyties negyvagimis.

Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisijos sprendime buvo konstatuota, kad gydytoja pacientei netinkamai teikė sveikatos priežiūros paslaugas. Tuo metu gydytoja ir Antakalnio poliklinika aiškino, kad nėščiosios gimdos dugno augimo kreivė yra patvirtinta norminiu teisės aktu – sveikatos apsaugos ministro įsakymu, jis yra privalomas visoms nėštumo priežiūrą vykdančioms sveikatos priežiūros įstaigoms ir visiems jose dirbantiems sveikatos priežiūros specialistams. Medikė teigė, kad būtent šia metodika ir vadovavosi.

Kol teismas neįrodė prokurorų pateiktų kaltinimų, L. Bražėnienė laikoma nekalta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (256)