Kaip nurodoma Lietuvos kariuomenės pranešime žiniasklaidai, sistema “Patriot” kovines užduotis Lietuvoje atlieka pirmą kartą. Remiantis kolektyviniais sprendimais dislokavimo vietoje dirba Vokietijos kariuomenės įgula, kuri užtikrins sklandų sistemos funkcionavimą.

Artėjant viršūnių susitikimui pagal iš anksto parengtus planus, procedūras, ryšių ir logistikos sumanymus Lietuvoje bus dislokuoti ir kiti koviniai pajėgumai, praneša Lietuvos kariuomenė.

Viršūnių susitikimo metu kariuomenės padaliniai kartu su sąjungininkais papildomai užtikrins oro erdvės gynybą, kritinių objektų, svarbių maršrutų, asmenų apsaugą, apgyvendinimo vietų ir transporto priemonių patikras, sprogmenų paiešką objektuose. Lietuvos kariuomenės logistiniai pajėgumai leis užtikrinti sklandžius operacinius veiksmus, įvairūs padaliniai bus pasitelkiami vykdant specialiąsias užduotis, pažymima pranešime.

Lietuvos kariuomenė prisidėdama daugiau kaip 3 tūkst. karių prie susitikimo saugumo užtikrinimo vykdo ir informacinės aplinkos vertinimą ir primename apie tikėtinas priešiškas informacines operacijas, kurių metu gali būti vykdomos kibernetinės atakos ir klaidinančios informacijos sklaida, pabėgėlių srautų iš Baltarusijos intensyvėjimas, karinės technikos bei orlaivių manevravimas šalia Lietuvos sienos, pilietinių neramumų kurstymas ir panikos kėlimas skleidžiant gandus socialiniuose tinkluose.

ELTA primena, pirmą kartą Lietuvoje rengiamas NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis Vilniuje. Tai bus didžiausias renginys Lietuvos istorijoje, kuriame tikimasi 40–50 užsienio valstybių delegacijų (iki 3000 svečių) bei maždaug 2000 nevyriausybinių organizacijų ir tarptautinės žiniasklaidos atstovų. Apie galimybę dalyvauti renginyje yra užsiminęs ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Skelbiama, kad viršūnių susitikimo darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas Aljanso kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimui bei paramos Ukrainai didinimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją