„Į mano sūnų šaudė jo draugai“, – gruodžio 24 dieną feisbuke rašė į Lietuvą iš Rusijos persikėlusi žurnalistė Ira Novik.

Jos teigimu, penktadienio vakarą jos sūnus Davidas, kuriam yra 14 metų, grįžo į namus po pasivaikščiojimo su draugais.

„Tokios jo veido išraiškos dar nesu mačiusi – žmogus buvo ištiktas siaubo“, – to vakaro įvykius prisiminė ji.

Pasak moters, tą vakarą sūnus išėjo pasivaikščioti su bendraklasiu ir berniuku iš paralelinės klasės – jų duomenų I. Novik neatskleidė, pavadino berniukus išgalvotais vardais – Saša ir Miša.

Šautuvas plastikinėmis kulkomis


„Miša pasiėmė iš namų AK-74M – pneumatinį Kalašnikovo automatą, skirtą šratasvydžiui, šaudantį plastikinėmis kulkomis. Tokį ginklą Lietuvoje parduoda tik pilnamečiams. Mišai jį nupirko tėvas“, – teigė ji.

Anot moters, incidentas įvyko miškelyje prie Sašos namų – pašaudę į tuščius butelius paaugliai ėmė šaudyti į jos sūnų Davidą.

„Šaudė serijomis, pataikė kokį penkiasdešimt kartų, laimei, daugiausiai – į storą žieminę striukę“, – teigė ji. Pasak moters, viena kulka kliudė kairę šlaunį, kita – dešinę, dar dvi kulkos pataikė į pakaušį per kepurę ir žymių nepaliko.

I.Novik teigimu, prieš tai paaugliai lankėsi picerijoje, kur kalba pakrypo apie politiką. Saša ir Miša jutūbe žiūri „1 kanalą“, kare palaiko Rusiją, tuo metu Davidas laikosi labai aiškios antirusiškos pozicijos.

Jos sūnus pokalbio pradžioje esą pabrėžė, kad nenori aptarinėti politikos, kad nesusipyktų, bet draugų iš karto buvo išvadintas „banderovcu“.

„Kai šaudė irgi vadino „banderovcu“, prieš šaudymą Saša paleido „Wagner“ himną“, – rašė ji.

Pasak moters, abu berniukai gimė ir užaugo Vilniuje, viena šeima labiau apolitiška, kitoje tėvas – policininkas, buvęs kariškis, kuris yra prieš „bet kokį karą“.

Anot moters, kelis kartus jos sūnus bandė pabėgti, bet jį pasivijo, apsupo ir toliau šaudė.

„Davidas prašė jų liautis, sakė, kad jam skauda. Kažkuriuo metu atsisėdo ant akmens ir pravirko. Tada nuo jo atstojo, palydėjo Davidą iki troleibuso stotelės ir atsiprašė, Miša pažadėjo, kad daugiau taip nedarys, tačiau Saša pridūrė, kad gal ir darys“, – feisbuke rašė moteris

I. Novik teigė dėl šio incidento iškart kreipusis į mokyklą, kurioje mokosi paaugliai, gavusi berniukų tėvų kontaktus ir su jais susisiekusi, o gruodžio 23 dieną kreipusis į policiją. „Laukiu kas bus toliau“, – rašė ji.

Pasak paauglio mamos, vieno berniuko tėvas pažadėjo „duoti jam per veidą“, ko ji prašė nedaryti, kito mama įkalbinėjo nesikreipti į policiją ir negadinti sūnui ateities. Ji esą teigė atėmusi iš sūnaus telefoną, tačiau šis berniukas neseniai susisiekė su Davidu per telegramą ir pasiūlė jam 20 eurų dovanų Naujųjų metų proga.

„Davidas jaučiasi gerai tiek, kiek tai įmanoma esant tokioms aplinkybėms. Bet traumuotas jis ne tik fiziškai, bet labiau emociškai, nes nesupranta, kaip taip galėjo pasielgti draugai ir apskritai žmonės“, – feisbuke rašė moteris.

Policija aiškinasi aplinkybes


Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Tomas Bražėnas Delfi trečiadienį patvirtino, kad tokio pobūdžio įvykis policijoje užregistruotas gruodžio 23 dieną apie 23 valandą.
Anot jo, informacija perduota Vilniaus miesto antrajam policijos komisariatui.

„Pareigūnai renka medžiagą, tikslina įvykio aplinkybes, bus atlikti visi veiksmai, ir po to priimtas procesinis sprendimas“, – teigė jis.

Informacija, pasak policijos atstovo, taip pat bus perduota Vaiko teisių specialistams.

Ginklai turi būti užrakinti

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Vilniaus miesto skyriaus vedėjas Gedas Batulevičius Delfi atsiųstame komentare teigė, kad vaiko teisių gynėjai yra gavę informaciją apie minimą incidentą.

„Artimiausiu metu susisieksime su visomis įvykyje dalyvavusiomis pusėmis, vertinsime, kokios pagalbos gali prireikti ir ją pasiūlysime“, – pabrėžė skyriaus vedėjas.

Jo teigimu, atvejų, kai vaikai susižaloja patys ar sužaloja kitus vaikus šaunamaisiais ginklais, pasitaiko.

„Tad vaiko teisių gynėjai atkreipia visuomenės dėmesį, kad ginklas, nepaisant kokiai ginklų klasifikacijai priskirtas, yra ypatingai pavojingas vaikui. Vaikai itin sunkiai gali susižeisti ir su mažiausiam pavojingumui priskiriamais pneumatiniais ginklais arba šeimos buityje naudojamais peiliais. Tad tėvams svarbu užtikrinti, kad tokie daiktai namuose būtų saugomi vaikams neprieinamoje vietoje“, – teigia G. Batulevičius.

Pasak skyriaus vedėjo, ir namų saugumui įsigytas šautuvas gali tapti baisios nelaimės priežastimi, tad visi ginklai, turi būti laikomi vaikams neprieinamoje vietoje – saugiai rakinamose spintose ar seifuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)