„Mes su vadovais apsitarėme, kad nuo pirmadienio priimsime tuos vaikučius, kuriems būtina priežiūra, kurių abu tėveliai yra dirbantys. Šiuo metu vykdome apklausą. Dirba medikai, statutiniai pareigūnai, prekybos, paslaugų sektorių atstovai; kuo daugiau sektorių pradės veikti, tuo daugiau vaikų priimsime.

Dabar vadovai analizuoja, kalbasi su šeimomis, kad būtų tas būtinasis poreikis, kad abu tėvai būtų dirbantys. (…) Šiandien turėjome su vadovais pasitarimą, (…) apie 10–15 vaikučių į darželį, kur yra apie 120 vaikų, turėtų pirmadienį jau ateiti“, – „Delfi“ sakė Vilniaus vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

Jeigu tėvai turi nedarbingumo pažymėjimą vaikui prižiūrėti arba jiems skirta prastova, tokiu atveju jie vaiko į darželį vesti kol kas negalės, sakė E. Tamošiūnaitė.

Tvarkas darželiai nusistatys individualiai

Vilniaus vicemerė sakė, kad kiekvienas darželis individualiai nusistato, kokia forma reikia informuoti apie poreikį vaikui prižiūrėti.

„Pagal Vyriausybės nutarimą, sakoma, kad būtina iš darbdavio pažyma, jog žmogus tikrai dirba. Mes leidome patiems darželiams susikurti tvarką.

Galbūt jie labai puikiai pažįsta šeimas ir pasitiki. Galbūt prašo parašyti raštišką prašymą elektroniniu paštu. Mes leidome pačioms įstaigoms nusistatyti tvarką. Svarbu, kad nebūtų piktnaudžiaujama“, – sakė E. Tamošiūnaitė.

Vicemerė paaiškino, kad tai nuolat pabrėžiama, nes jau yra buvę tokių klausimų dėl būtinybės paslaugai gauti kėlusių atvejų.

„Tėvas dirbo sveikatos įstaigoje, o mama su kitu mažamečiu, septynių mėnesių, vaiku buvo namuose ir atvesdavo tą mergaitę, nes, anot tėvo, mamai buvo sunku su dviem susitvarkyti. Tuomet, kai vaikučių buvo vienetai mūsų darželiuose, mes tikrai lanksčiai žiūrėjome ir leidome, kad tas vaikas eitų į darželį, bet dabar, kai situacija pakis, kad nebūtų didelio antplūdžio, per daug tokių dalykų netoleruosime“, – sakė E. Tamošiūnaitė.

Grupėse bus nedaug vaikų

Pasak vicemerės, susitarta, kad kol kas grupėse būtų po 6–8 vaikus.

„Vadovai ruošiasi, kad po dvi tris grupes pirmadienį kiekviename darželyje pradės veikti“, – kalbėjo E. Tamošiūnaitė.

Pasak vicemerės, augant poreikiui į darželius bus priimta daugiau vaikų.

„Šiuo metu dalis darbuotojų atostogauja. Jų vadovai susidėlios grafikus. Kai vykdoma priežiūra, nebūtinai turi būti pedagogas. Jie dėlioja savo grafikus, jei bus būtina, jei trūks personalo, tada, tardamiesi su savo darbuotojais, kurie šiuo metu galimai atostogauja, bandys iškviesti juos iš atostogų“, – kalbėjo E. Tamošiūnaitė.

Pasak vicemerės, tai yra vaikų priežiūros veikla. Pagal Vyriausybės nutarimą, darželiai nevykdo veiklos. Tačiau tas pats Vyriausybės nutarimas įpareigoja savivaldybes pasirūpinti vaikų priežiūra ir maitinimu.

„Mes nukreipėme priežiūrą į tuos darželius, kuriuos įprastai vaikai lanko“, – sakė E. Tamošiūnaitė.

Temperatūros matuoti nenumatyta, bet į sveikatos būklę atsižvelgs atidžiau

Vicemerė sakė, kad kol kas Sveikatos apsaugos ministerija nėra numačiusi rekomendacijos matuoti visų atvykusių vaikų temperatūros.

„Apie tai mes diskutavome. Matote, vaikai, net, jei ir turi virusą, dažnai neturi simptomų. Temperatūra jiems labai retai pasireiškia. Apie tai esame galvoję ir, jeigu bus būtinybė, turėsime įsigyti bekontakčius termometrus“, – sakė E. Tamošiūnaitė.

Pasak vicemerės, remiantis dabar nustatyta tvarka, tėvas arba mama atves vaiką iki darželio durų, tada auklėtoja pasitiks, pasiims vaiką, nurengs jį, nupraus rankas. Tėvai į patalpas neįeis.

Jeigu vaikas ateis su kokiais nors simptomais (kosuliu, sloga), greičiausiai jis į darželį nebus priimtas.

„Ir prieš tai taip būdavo, bet dabar – ypatingas dėmesys. Suprantame, kad dabar yra pavasaris. Buvo atvejis, kai atvedė kosėjantį ir sloguojantį vaiką, anot tėvo, jam pasireiškė alergija. Mes nesame medikai ir negalime nustatyti, ar vaikas sloguoja nuo žiedadulkių, ar serga. Tėvai tą turi suprasti ir saugoti, visų pirma, savo vaiką, šeimą, taip pat turime rūpintis ir mūsų darbuotojų saugumu“, – sakė E. Tamošiūnaitė.

Kaunas kol kas darželių neatidarys

„Karantinas sušvelnintas, bet nėra atšauktas, todėl ugdymo procesai ir toliau vykdomi nuotoliniu būdu. Tėveliams, auginantiems ikimokyklinukus, priešmokyklinukus, pradinukus ar vaikus su negalia iki 21 m., priklauso nedarbingumas vaikui prižiūrėti bei ligos išmokos.

Kauno darželiai ir visas jų personalas pasirengę grįžti į darbus, tačiau sprendimą atnaujinti veiklą priima ne vien savivaldybės, o ir Vyriausybė. Kol nesulaukėme oficialaus jos nutarimo, kad saugu pradėti vykdyti veiklas ikimokyklinėse įstaigose, tol darbai įprasta tvarka nebus atnaujinti, o ugdymas ir toliau vyks nuotoliniu būdu“, – „Delfi“ teigė Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Asta Keruckė.

Pasak savivaldybės atstovės, jeigu bus priimtas sprendimas nacionaliniu mastu, kad saugu sugrįžti į darželius, tuomet darbai įprastai bus atnaujinti visose ikimokyklinio ugdymo įstaigose, kurios pavaldžios Kauno miesto savivaldybei.

Nuo pirmadienio Klaipėdos darželiai priims dalį vaikų

Nuo balandžio 27-osios Klaipėdos darželiai priims vaikus, kurių, tėvams išėjus į darbus, nėra kam prižiūrėti.

Tuo pasirūpinti savivaldybes įpareigojo šalies Vyriausybė, o rekomendacijas, kaip tai turi būti organizuota, parengė Sveikatos apsaugos ministerija.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos teigimu, nuo balandžio 27 d. tėveliai, kurie pateiks darbdavio pažymą dėl būtinybės išeiti į darbą (nesant galimybės dirbti nuotoliniu būdu), savo ikimokyklinio amžiaus vaikus galės atvesti į iki karantino lankytą ugdymo įstaigą.

„Tikimės, kad vaikus į darželius atves tik tie tėveliai, kuriems ši paslauga tikrai būtina. Turime suprasti, kad vis dar saugiausias būdas išvengti pavojingos užkrečiamos ligos – likti namuose“, – sakė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Pokyčiai – po Skvernelio pareiškimo

Premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį pranešė, kad fiziškai į darbo vietas turintys sugrįžti ir savo atžalų neturintys kur palikti tėvai dėl vaikų priežiūros galės kreiptis į savivaldybes.

Kaip nurodė S. Skvernelis, savivaldybės turės pasirūpinti vaikų užimtumu, priežiūra ir maitinimu. Kur tiksliai šios paslaugos bus teikiamos, anot ministro pirmininko, nuspręsti turės pačios savivaldybės.

„Čia ypač aktualu žmonėms, kurie turi dirbti (arba jau galės pradėti dirbti) darbo vietoje, o ne namuose ir neturi kur palikti vaikų. Tokiu atveju jūs turite gauti tai liudijančią darbdavio pažymą ir pateikti ją savivaldybei.

Savivaldybių pareiga – pasirūpinti jūsų ir panašių į jus vaikų užimtumu, priežiūra ir maitinimu. Kur tiksliai, kokioje vietoje, dienos centre ar kitur, – tai nuspręs pačios savivaldybės“, – savo socialinio tinklo paskyroje rašė S. Skvernelis.