Kaip rašoma pranešime spaudai, vietos bendruomenių atstovų atvežta paroda liudija apie ukrainiečių pasipriešinimą rusų įsibrovėliams nuo pat vasario 24-osios iki kovo 31-osios – iki Rusijos pajėgų išstūmimo iš Kyjivo regiono. Parodą Seime inicijavo parlamento vicepirmininkas Paulius Saudargas.

„Pasaulio demokratinėms jėgoms, o šiuo atveju atremiant Rusijos agresiją Ukrainoje, reikia kovoti ne tik už teritoriją, bet ir už žmonių protus ir širdis, nes priešas puola ne tik ginklais, bet ir akiplėšiška propaganda. Todėl žinios apie tai, kas iš tiesų vyksta Ukrainoje, tikslios informacijos apie Rusijos ginkluotųjų pajėgų daromus karo nusikaltimus ir jų mastą skleidimas yra labai svarbus. Ši paroda leis žmonėms, negalintiems savo akimis išvysti karo realybės, bent iš dalies prie to prisiliesti virtualios realybės portalų pagalba“, – pažymi jis.

Kyjivo regione Rusijos kariai įvykdė daugybę karo nusikaltimų ir nusikaltimų prieš civilius gyventojus. Specialios tarptautinių ekspertų grupės (įskaitant ir ekspertus iš Lietuvos) dokumentavo šiuos nusikaltimus. Petrivtsų vietos bendruomenė buvo šių nusikaltimų liudininkai, daugelis iš jų tapo nusikaltimų aukomis.

Vietos valdžios atstovai, savanoriai ir tiesiog aktyvūs piliečiai surinko labai daug daiktų, kuriuos naudojo Rusijos ginkluotosios pajėgos, tokių kaip ginkluotės ir karinės ekipuotės dalys. Be to, nuo pat invazijos pradžios buvo fiksuojami įvykiai – kovos, raketų smūgiai, sugriovimai.

„Kyjivo regiono savivaldos administracijos specialistai iš daugybės jų įrašytos vaizdo medžiagos iš karo nusikaltimų zonos Kyjivo regione epizodų parengė virtualios realybės parodą. Ši virtualios realybės paroda sudarys galimybę kiekvienam, neabejingam tuo, kas vyksta, savomis akimis pažvelgti į rusų okupantų daromus karo nusikaltimus. Kol Kremlius deda visas pastangas atgrasyti Vakarų partnerius nuo pagalbos Ukrainai, mes jaučiame kolektyvinę atsakomybę – padaryti viską, kad išlaikytume pasaulio dėmesį Ukrainai, tokiu būdu išsaugodami demokratinį tarptautinės bendruomenės pagrindą“, – sako parodos rengėjai.

Parodą Seimo II rūmų galerijoje apžiūrėti galima sausio 11 – 15 d. Įėjimas laisvas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją