Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas teigė, kad punktą savivaldybė buvo įsirengusi jau antradienį, tačiau daugiausia problemų kyla dėl darbuotojų apmokymų.

„Esu informuotas, kad išsiųstas vadinamasis checklist'as (kontrolinis sąrašas – BNS), iš esmės reikia tik startinio pistoleto šūvio iš kabineto vieno ar kelių, kad tą būtų leidžiama daryti Klaipėdoje“, – BNS sakė V. Grubliauskas.

„Dėl apmokymo čia ir kyla pagrindinis klausimas. Ar apmokymas tas, kurį teikia Klaipėdos universitetinė ligoninė, yra pakankamas. Ministerija vis tik mato, kad tikrieji mokytojai gali būti, kur tik nori, bet ne Klaipėdoje“, – kalbėjo meras.

„Aš nežinau, kaip ministerija tą poziciją įvertins, mes užpildėme, kaip mes manome, kad apmokymų lygmuo atitinka reikalavimus, bet jei ministerija matys, kad mokyti galima tik Vilniuje ar Kaune, na, tada teks laukti, kol mokytojas priims, ar mokytojas koks nors atvažiuos“, – pridūrė jis.

Savivaldybės tikisi būti pasiruošusios penktadienį

Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Neringos Rinkevičiūtės teigimu, mieste punkto infrastruktūra jau įrengta, o ketvirtadienį popiet turėtų atvykti Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai, kurie apmokys punkto darbuotojus.

„Ministerijai yra perduota informacija apie visas komandas, koordinatorius. Kur yra ministerijos vadinamasis checklist‘as, tai mes kaip ir išpildom jį. Ministerija žadėjo šiandien atsiųsti žmones, kurie apmokys mūsų komandas, ir lyg tai šiandien duoti visas reikalingas medžiagas“, – BNS teigė N. Rinkevičiūtė.

Pasak jos, SAM žada leisti punktui pradėti veikti jau ketvirtadienio vakarą.

Šiauliuose mobilusis koronaviruso testavimo punktas dar įrenginėjamas, tačiau miesto vicemeras Domas Griškevičius sakė, kad penktadienį jis bus galutinai paruoštas.

„Pati aikštelė įrenginėjama, ženklai sustatomi, gydytojai apsimoko, yra išspręstas techninio aprūpinimo klausimas, paskutinės detalės sudėliojamos. Kas savivaldybei priklauso, savivaldybė padarys“, – BNS sakė vicemeras.

Anot Panevėžio miesto mero pavaduotojo Deivido Labanavičiaus, mieste koronaviruso patikros punktas taip pat baigiamas įrengti, tačiau dar laukiama darbui būtinų priemonių.

„Planuojame iki rytojaus. Nestartuosime, kol nebūsime 100 proc. pasirengę, bet planuojame, kad būsime pasirengę rytoj“, – ketvirtadienį BNS kalbėjo D. Labanavičius.

„Kreipėmės dėl priemonių tiems punktams iš rezervo suteikimo, šiandien ryte gavome atsakymą, kad priemonės mus pasieks ir tikimės, kad penktadienį galėsime startuoti. Pagal dabar turimus kiekius būtų galima tik dieną teikti paslaugą“, – pridūrė jis.

Marijampolės savivaldybės administracijos direktorius Karolis Podolskis teigė, kad mieste koronaviruso patikros punkto infrastruktūra „yra pilnai įrengta, (...) vietoje vyksta komandos apmokymai, darbo imitavimas“.

„Nuo rytojaus laukiam (Sveikatos apsaugos ministerijos – BNS) komisijos, ji priimtų tą punktą ir leistų dirbti. Mes nežinome, kada atvažiuos“, – BNS kalbėjo jis.

Pasak Utenos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Zitos Ringelevičienės, ketvirtadienį popiet Utenos punkte turėtų prasidėti mokymai, o pacientus jis priimti galėtų jau savaitgalį.

„Reikia, kad terpes dar atvežtų. Mes galvojame apie savaitgalį, tačiau tiksliai dar pasakyti negaliu“, – BNS sakė Z. Ringelevičienė.

„Techniškai viską baigėme“, – pridūrė ji.

Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius Imantas Motiejūnas tvirtino, kad mieste punktas dar įrenginėjamas, o jo darbuotojai dar neapmokyti, tačiau tą savivaldybė planuoja spėti padaryti iki penktadienio.

„Techniniai dalykai liko: dėl tų pačių terpių – ar jos bus atsiųstos, ar patys atsivežti turėsime, dėl darbuotojų apmokymo. (...) Kiek žinau, mums bus atsiųsta filmuota mokomoji medžiaga“, – BNS kalbėjo savivaldybės administracijos direktorius.

„Infrastruktūra turėtų būti baigta įrengti šiandien“, – sakė jis.

Tauragėje punktas jau įrengtas, tačiau dar laukiama, kada bus apmokyti jo darbuotojai.

„Viskas sutvarkyta, bet yra esmė, kad iš ministerijos gautas nurodymas, kad kol jie neatvažiuos patikrinti ir apmokyti, nieko neleis pradėti dirbti“, – BNS aiškino Tauragės ligoninės direktorius Liutauras Indriuška.

Jo teigimu, dar nėra aišku, kada tai bus padaryta.

Punktai veiks dešimtyje miestų

Kaip pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, punktas savivaldybėje gali būti atidarytas, tik gavus ministerijos leidimą.

Apie kiekvieno punkto atidarymą bus informuojama atskirai.

Šiuo metu punktai jau veikia Vilniuje ir Kaune.

SAM pabrėžia, kad jokiu būdu negalima vykti į punktus nusprendus savarankiškai – prieš tai būtina skambinti 1808.

Ministerija taip pat atkreipia dėmesį, kad pacientai tyrimui bus registruojami tik tai dienai, kai kreipsis – išankstinė registracija kitai dienai nebus vykdoma.

Vilniuje vienas punktas veikia „Statyk ir važiuok“ automobilių stovėjimo aikštelėje Savanorių pr. 124, antrasis – „Statyk ir važiuok“ automobilių stovėjimo aikštelėje V. Gerulaičio 1 g. priešais verslo centrą „Technopolis“.

Kaune punktas veikia Kauno kempinge, Jonavos g. 51A.

Dar aštuoniuose miestuose tokius punktus savivaldybės įpareigotos įsteigti iki šio penktadienio.

Klaipėdoje mobilus punktas veiks aikštelėje prie „Švyturio“ arenos, Dubysos g. 10.

Šiauliuose – prie Šiaulių arenos, Jablonskio g. 16.

Panevėžyje – aikštelėje prie „Cido“ arenos, Parko g. 12.

Alytuje – Kultūros centro aikštelėje, Pramonės g. 1B.

Marijampolėje – šalia futbolo maniežo, Kauno g. 125.

Utenoje – „Utenio“ stadiono aikštelėje, Užpalių g. 100.

Tauragėje – aikštelėje šalia Raudono kryžiaus draugijos pastato, V. Kudirkos g. 2.

Telšiuose – aikštelėje tarp Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato ir viaduko, šalia buvusio karinio miestelio.

Punkte reikia atidžiai sekti nurodymus

Atvykus į mobilų punktą, žmonėms nebus leidžiama išlipti iš automobilio ir atidaryti lango, kol nebus nurodyta kitaip, instruktuojama, kaip bus vykdoma tepinėlio paėmimo procedūra.

Langą žmogus turės pradaryti tada, kai mobilios komandos narys to paprašys, todėl čia dirbančių specialistų nurodymus būtina atidžiai sekti.

Atlikus tyrimą, žmogus turės važiuoti namo, izoliuotis ir laukti tyrimo rezultato. Nustačius poreikį pacientą hospitalizuoti, kviečiama greitoji medicinos pagalba ir pacientas transportuojamas į ligoninę.

Tiems žmonėms, kurie negalės į mobilius punktus atvykti patys, savivaldybės įpareigotos užtikrinti pacientų transportavimo paslaugas.

Į mobilų punktą negalima vykti taksi automobiliu ar viešuoju transportu.