„Man pasisekė, aš gimiau antrą kartą“, – taip vilnietis Rapolas kalba apie šiandieną. Vyras koronavirusu užsikrėtė nuo Nemenčinės siuvykloje „Vilnika“ dirbančios žmonos. Pavasarį ši siuvykla buvo vienas iš koronaviruso židinių.

Moteris koronaviruso infekcija persirgo lengvai. Iš pradžių rimtų skundų neturėjo ir Rapolas, vyrą vargino tik šokinėjanti temperatūra. Tačiau vėliau jo laukė baisūs išbandymai.

„Atvežė mane į infekcinę ligoninę, kraujo paėmė, o daugiau jau neatsimenu. Tada reanimacijoje išgulėjau 34 dienas, ventiliavo plaučius 26 dienas, komoje buvau 2 savaites“, – LNK žinioms pasakojo vyras.

Iš viso Rapolas koronavirusu sirgo 3 mėnesius. Vyrui beveik nefunkcionavo kai kurie vidaus organai.

„Iš naujo išmokau vaikščioti, nes jau buvau pamiršęs, kaip tai daryti, tai tiesiog ačiū medikams“, – teigė jis.

Nors nuo ligos pradžios praėjo daugiau nei 120 dienų, jis vis dar jaučiasi silpnai.

„Dabar tokia savijauta, kad jėgos neturiu. Dar truputį aptirpusi yra viena kūno pusė, bet visumoje viskas gerėja“, – apie savo būklę pasakojo pašnekovas.

Vyras dirba vairuotoju ekspeditoriumi, vežioja statybines medžiagas, jas iškrauna, taigi fizinės jėgos tokiame darbe reikia. Rapolas tikisi, kad dirbti pajėgs, nors kaip pats sako – dėl to nerimauja.

Koronavirusu užsikrėtusio operos solisto Vaido Vyšniausko atvejis kiek kitoks – vyras reanimacijoje išbuvo 2 savaites, jam buvo perpilta infekcija persirgusio paciento kraujo plazmos. Nors solistas nuo koronaviruso jau pasveiko, su LNK žiniomis jis bendravo iš ligoninės palatos.

„Turiu du neigiamus testus, nors viruso kūne jau nėra, bet padariniai liko – plaučiai dar nėra visiškai laisvi. Tai dar kažkiek užtruks, gal bent savaitę tikrai. Truputį kosėju, bet įkvepiant orą jauti, kad kažkur įsiremia, nėra taip, kad gali kvėpuoti pilnais plaučiais“, – apie koronaviruso padarinius pasakojo operos solistas.

Solistui 20 dienų, 4 kartus per parą leidžiami antibiotikai, jam vis dar reikia deguonies kaukės.

Medikai pastebi, kad dauguma sunkia koronaviruso forma persirgusių pacientų ligos pasekmes tebejaučia kelis mėnesius. Vien Santaros klinikose tokių pacientų jau apsilankė kelios dešimtys.

Santaros klinikų gydytoja pulmonologė Edita Strumilienė papasakojo apie retesnius koronaviruso simptomus.

„Dauguma dar skundžiasi bendru silpnumu, nuovargiu, padidėjusiu prakaitavimu, oro stoka, dusuliu, fizinio krūvio tolerancijos sumažėjimu. Dalis yra tokių nespecifinių simptomų: kaip pavyzdžiui, plaukų slinkimas, migruojantis žandikaulio, odos paviršiaus skausmas. Dar kai kuriems per kelis mėnesius neatsistato skonis ir uoslė“, – LNK žinioms pasakojo pulmonologė.

Pacientams taip pat lieka pažeisti bronchai, plaučiai, ir čia kalbama apie pacientus, kurie neserga lėtinėmis ligomis.

Specifinio gydymo nuo koronaviruso nėra, pacientams yra taikomas simptominis gydymas. Kadangi vaistų nuo šios ligos dar nėra, Lietuva dalyvauja tarptautiniame Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) tyrime „Solidarity“.

Pacientams taikomas eksperimentinis gydymas, aiškėja, kad netrukus šalį gali pasiekti naujas eksperimentinis medikamentas.

„Mes galime turėti dabar jau 4 atšakas šiame gydyme: tai gali būti tiesiog standartinė terapija, antras – rendesiviras, trečia – interferonas beta ir ketvirta atšaka – dar vienas medikamentas, kuris dar Lietuvos nepasiekė, bet tikimės, kad jis pasieks “, – LNK žinioms sakė Santaros klinikų infekcinių ligų centro vadovė Ligita Jančiorienė.

„Solidarity“ tyrime dalyvavo beveik 50 pacientų, tačiau mūsų medikai dar negali pasakyti, kurie eksperimentiniai vaistai yra efektyviausi.