Mero partija pralaimėjo

Viltis į sostinės rinkėjus dėjusius politikus vakar užplūdo gan skirtingos nuotaikos: sulaukusi paskutinių duomenų iš Vyriausiosios rinkimų komisijos labiausiai džiaugtis turėjo Tėvynės sąjunga, pelniusi didžiausią rinkėjų prielankumą 9-iose iš 10-ies Vilniaus apygardų. Kiekvienoje jų konservatoriai surinko nuo 17 iki 25 proc. balsų.

Ir tik vienintelėje Naujosios Vilnios apygardoje, kur Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) surinko beveik 23 proc. balsų, konservatoriai tenkinosi tik kiek daugiau nei 12 proc.

Stulbinamai per rinkimus į savivaldybių tarybas Vilniaus mieste pasirodžiusi A.Zuoko sukurta politinė jėga, pristačiusi „Sąjungos TAIP“ kandidatų sąrašą, 2011 m. vasario 27-ąją užsitikrino daugumą sostinės taryboje surinkusi net 17,74 proc. rinkėjų balsų ir gavusi 12 mandatų iš 51. Šįkart jie turėjo graužtis nagus: „Sąjungos TAIP“ atstovus Seime išvysti panoro vos apie 1,7 proc. Lietuvos rinkėjų, tad reikiama 5 proc. riba nebuvo peržengta. Nors Vilniuje už juos balsuojančių buvo daugiausia (palankumas vilnietiškose apygardose svyravo nuo 3,2 iki 6 proc.), tai politikų neišgelbėjo. Beje, vienmandatėse apygardose „Sąjungos TAIP“ kandidatams sekėsi lygiai taip pat prastai – nė vienas jų kandidatas nepateko į antrąjį rinkimų turą. Beje, vienmandatėse apygardose prastai sekėsi ir kitiems Vilniaus valdžios viršūnėse esantiems politikams.

Patikėjo konservatoriais

Vienmandatėse apygardose, be minėtos Naujosios Vilnios bei Žirmūnų apylinkių, likusiose 8-iose pirmavo taip pat Tėvynės sąjungos kandidatai. Naujamiesčio apygardoje vienvalde lydere tapo Seimo pirmininkė Irena Degutienė – surinko per 35 proc. rinkėjų balsų, artimiausia jos konkurentė, su kuria teks susigrumti antrajame ture, – „Drąsos kelio“ lyderė Neringa Venckienė (per 13 proc.). Užtikrintai pirmauja ir, visuomenės apklausų duomenimis, nemėgstamiausias Lietuvos politikas Andrius Kubilius. Jis Antakalnio apygardoje pelnė net 30 proc. rinkėjų pasitikėjimą, o artimiausia konkurentė, buvusi jo partijos kolegė, dabar „Drąsos kelio“ kandidatė Aurelija Stancikienė, užsitikrino 11 proc. rinkėjų balsų.

Senamiesčio apygardoje į antrąjį rinkimų turą keliaus Arvydas Anušauskas (beveik 24 proc.) ir Petras Auštrevičius (per 16 proc.). Trečioje vietoje liko „Sąjungos TAIP“ atstovė Agnė Zuokienė (12 proc.).

Fabijoniškėse vos vieno procento persvarą prieš oponentą, Darbo partijos deleguotą Artūrą Paulauską (17 proc.), turi Tėvynės sąjungos kandidatas, buvęs ūkio ministras Dainius Kreivys (18 proc.).

Užsienio reikalų ministras konservatorius Audronius Ažubalis, surinkęs beveik 20 proc. balsų, nesmarkiai pralenkė į antrąjį turą taip pat keliausiantį LLRA atstovą Zbignievą Maciejevskį (beveik 15 proc.).

Paulius Saudargas (18,5 proc.) antrajame ture susirungs su Sofija Matarevič – jie abu kandidatavo Justiniškių vienmandatėje apygardoje, o trečioje vietoje liko buvęs socialdemokratų premjeras Gediminas Kirkilas (12 proc.).

Karoliniškių apygardoje kandidatūrą kėlusi Danutė Bekintienė (18,5 proc.) dėl vietos Seime dar turės varžytis su savarankiškai išsikėlusiu buvusiu Prezidentės patarėju Linu Balsiu (14,5 proc.).

Nesisekė miesto vadovams

Korupcijos skandalas neišėjo į naudą ir sostinės vicemerui socialdemokratui Romui Adomavičiui – jo teiginiais, kad tai – politinis susidorojimas, patikėjo 7 proc. Lazdynų rinkimų apygardos rinkėjų. Užnugaryje liko ir kitas vicemeras – Darbo partijos atstovas Jonas Pinskus (12 proc.). Į rinkimų finišo tiesę išėjo ilgametis Lazdynų seniūnas Algis Strelčiūnas (21 proc.) ir švietimo ministras, Liberalų sąjūdžio delegatas Gintaras Steponavičius (16 proc.).

Dviejose apygardose pergalę šventė ne konservatoriai. Tiesa, Žirmūnų apygardoje socialdemokratų atstovas Vytenis Povilas Andriukaitis (20 proc.) tik nesmarkiai pralenkė ką tik tikinčiųjų jausmus esą žeidžiantį spektaklį labai kritikavusią konservatorę Viliją Aleknaitę-Abramikienę, kuri surinko 17,5 proc. balsų.

Naujosios Vilnios apygardoje nepralenkiamas buvo LLRA priklausantis Tadeušas Andžejevskis (20 proc.). Jis į antrąjį turą keliaus susikauti su Darbo partijos kandidatu Sergejumi Ursulu (13 proc.).

Antrasis Seimo rinkimų turas Lietuvoje vyks spalio 28 d.