Savivaldybė kartoja argumentą, kad leidus eitynes sostinės pagrindine gatve ji nesilaikys Susirinkimų įstatymo reikalavimų, numatančių, kokiu atstumu nuo valstybės įstaigų ir teismų gali būti rengiami piliečių susirinkimai.

"Savivaldybė leisdama organizuoti eitynes Gedimino prospektu pažeistų besąlygišką draudimą susirinkimus prie teismų pastatų organizuoti ne arčiau kaip 75 metrai, o prie valstybės valdžios ir valdymo įstaigų, užsienio diplomatinių atstovybių, kitų strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ir nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių – ne arčiau kaip 25 metrai iki šių pastatų ir objektų", - rašoma Vilniaus miesto savivaldybės pranešime spaudai.

Jame teigiama, kad Gedimino prospekto atkarpoje nuo Odminių skvero iki Lukiškių aikštės yra Konstitucinis Teismas, Vilniaus apygardos teismas, Lietuvos apeliacinis teismas, Lietuvos bankas bei kelios ministerijos.

Savivaldybė prieštarauja Vilniaus apygardos administracinio teismo pozicijai, kad Susirinkimų įstatymas nebūtų pažeidžiamas, nes organizuojamos eitynės - tai yra tik praeinama pro institucijas, o susirinkimai prie minėtų pastatų nerengiami, nes Lukiškių aikštėje bus išskleidžiama vaivorykštės vėliava, sakomos baigiamosios kalbos.

Teismas praėjusį penktadienį patenkino Lietuvos gėjų lygos skundą, kuriuo prašyta panaikinti eitynių organizatoriams nepalankų savivaldybės administracijos sprendimą neleisti eitynių Gedimino prospekte ir įpareigoti savivaldybę leidimą išduoti.

Vilniaus valdžia siūlo eitynių organizatoriams nuošaliau esančią Upės gatvę, bet šie nesutinka ir siekia renginio Gedimino prospekte.

Lietuvos gėjų lyga jau anksčiau laimėjo vieną bylą, kai teismas nurodė, kad Vilniaus valdžia neturi teisės pati nustatyti eitynių vietos.

Organizatoriai teigia, kad eitynės, kurios rengiamos daugelyje Vakarų šalių, svarbios siekiant atkreipti dėmesį į seksualinių mažumų diskriminavimą ir paskatinti lygybę. Jų priešininkai Lietuvoje tai vadina "homoseksualizmo propaganda".

Eitynės "Už lygybę" planuojamos liepos 27 dieną.

Pirmosios seksualinių mažumų eitynės Lietuvoje įvyko 2010 metais. Eitynėse Upės gatvėje tuomet dalyvavo keli šimtai žmonių, o griežtai saugomoje teritorijoje juos pasitiko apie tūkstantis protestuotojų