„Turint tokį šuolį COVID atvejų, auga ir hospitalizacijų skaičius. Šiuo metu Vilniaus regione ir Santaros klinikose lovų užimtumas artėja prie 90 procentų ir galvojame, kad per ilgąjį Vėlinių savaitgalį hospitalizacijų skaičius dar augs toliau“, – žurnalistams penktadienį sakė Santaros klinikų vadovas Feliksas Jankevičius.

„Daromi papildomi struktūriniai pokyčiai ir plečiamas covidinių lovų skaičius kaip ir Santaros klinikose, taip ir regione pačiame“, – kalbėjo jis.

Santaros klinikų vadovas sako, kad nors medikai labai laukia ženklų, kurie rodytų tendencijų mažėjimą, kol kas stebimas kreivės augimas.

„Kada mes pasieksime piką, nelabai aišku – čia pagrindinis klausimas. Tikimės, kad artimiausiu laiku, bet greičiausiai net ir pasiekus piką susirgimų atvejų, mes neturėsime kreivės labai greito mažėjimo, todėl turime būti pakankamai pasiruošę“, – kalbėjo F. Jankevičius.

Jis teigė, kad tuo pačiu stengiamasi pasiekti, kad nenukentėtų kitomis ligomis sergantys pacientai – tai labai priklauso ir nuo to, kiek reanimacijos lovų reikia COVID-19 pacientams.

„Jeigu poreikis augs toliau, reikės praplėsti tų lovų skaičių. Bet tai būtų mūsų paskutinis rezervas. Tikiuosi, kad to gal neprireiks“, – sakė F. Jankevičius.

Jis teigė, jog šiuo metu aktyviau bendraujama ir tarp regionų: papildomos lovos Vilniaus regiono pacientams yra numatytos Molėtuose, Marijampolėje ir Kauno klinikose.

Jaučiamas ir medikų trūkumas, todėl darbui pasitelkiami kitų įstaigų darbuotojai: Nacionalinio vėžio instituto, Žalgirio klinikos slaugytojos dirba Santaros COVID-19 skyriuje, o iš Santaros klinikų vienas gydytojas vyks į Molėtų ligoninę.

„Jaučiu, kad poreikis pasitelkimui (kitų įstaigų personalo) tik augs“, – kalbėjo Santaros klinikų vadovas.

Pasak jo, medikai gana aktyviai ir atsakingai įsijungia į procesą ir atsisakymų dirbti kol kas nebuvo.

Tarp vaikų hospitalizacijų skaičius, F. Jankevičiaus duomenimis, nedidėja: ligoninėje yra 10 lovų mažiesiems COVID-19 pacientams, iš jų užimtos devynios, vienas iš jų gydomas reanimacijoje. Kitų vaikų, kurių amžius svyruoja nuo poros iki keliolikos metų, būklė vidutinė.

Statistikos departamento penktadienio duomenimis, Lietuvos ligoninėse šiuo metu gydomi 1831 COVID-19 sergantys žmonės. Per pandemijos piką šių metų sausį pacientų skaičius ligoninėse buvo pasiekęs 2,6 tūkstančio.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)