Pratybose dalyvausianti vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigia, kad pratybos yra būtinos, norint įvertinti institucijų darbą ir, žinoma, būti tinkamai pasirengusiems.

„Pasirengimas Astravo atominės elektrinės keliamai grėsmei vyksta nuolatos ir keliomis kryptimis – nuo valstybės ir savivaldybių institucijų stiprinimo, civilinės saugos pratybų rengimo iki gyventojų švietimo. Turime ir funkcionuojančią naują krizių valdymo ir civilinės saugos sistemą. Per pratybas stebėsime, kaip atsakingos institucijos geba dirbti kartu ir būti pasirengusios užtikrinti gyventojų saugumą šios galimos ir itin pavojingos situacijos atveju“, – pranešime cituojama ministrė.

Anot A. Bilotaitės, šios pratybos rengiamos pagal patvirtintą 2021–2023 metų valstybinio lygio civilinės saugos pratybų planą bei yra Norway grants finansuojamo projekto „Lietuvos išankstinio perspėjimo apie branduolinį pavojų sistemos vystymas“ dalis.

Pratybų metu bus imituojamas asmenų surinkimas iš užterštų teritorijų, transporto ir asmenų švarinimas, dezaktyvavimo darbai, asmenų priėmimas ir apgyvendinimas kolektyvinės apsaugos statiniuose.

Dalyvių skaičius pratybose – per 400. Planuojama, kad pratybų poligone dirbs Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, Lietuvos Policijos, Radiacinės saugos centro, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Lietuvos kariuomenės, Vilniaus rajono, Kalvarijos savivaldybės, GMP atstovai, taip pat Raudonojo kryžiaus draugija, Šaulių sąjunga.

Aktyviausiai bus įtrauktos Vilniaus rajono ir Karvarijos savivaldybės. Ministerijos ir valstybinės institucijos bei 16 savivaldybių pratybose dalyvaus dirbdamos operacijų centruose. Dalis savivaldybių darbuotojų gyventojų evakavimą išbandys statistų vaidmenyje.

Dienos metu nuo 9.00 iki 15.30 val. Vilniaus rajono Valčiūnų ir Juodšilių gyventojai gali pajusti aktyvesnį nei įprastai transporto judėjimą apylinkėse.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)