Prokuratūra primena, kad šių metų liepą kilo sostinės gyventojų pasipiktinimas po to, kai paaiškėjo, jog verslininkai užsakę atlikti pastato rekonstrukcijos darbus, ketina iškirsti brandžius medžius, augančius J. Basanavičiaus ir Mindaugo gatvių sankirtoje.

Pasirodžiusią informaciją generalinė prokurorė Nida Grunskienė pavedė įvertinti viešąjį interesą ginantiems prokurorams.

Pasak prokuratūros, Lietuvos nacionalinis ICOMOS komitetas pažymėjo, kad J. Basanavičiaus gatvės želdynų pašalinimas turėtų akivaizdžiai reikšmingas pasekmes aplinkai, įskaitant poveikį UNESCO pasaulio paveldo vietovei – Vilniaus istoriniam centrui.

Tyrimo metu išsiaiškinta, kad rekonstravimo projekte, pagal kurį vykdomi darbai, numatytas želdinių šalinimas, leidimas juos kirsti išduotas nebuvo. Tai yra medžiai negali būti šalinami, o vadovaujantis specialisto išvada, aštuoni medžiai turi būti saugomi ir prižiūrimi.

Lietuvos teisės aktai numato savivaldybės pareigą ne tik saugoti želdinius nuo neteisėto jų naikinimo, bet ir vykdyti tinkamą medžių priežiūrą. Tai yra atlikti darbus ir taikyti specialiąsias priemones, kuriomis siekiama palaikyti tinkamą želdinių būklę, kad jie geriausiai atitiktų savo paskirtį, nurodoma prokuratūros išplatintame pranešime.

Benkunskas: prokuratūra iš esmės patvirtino, jog savivaldybės sprendimai neišduoti leidimo kirsti medžius yra pagrįsti

Vilniaus meras Valdas Benkunskas, reaguodamas į prokuratūros įspėjimą tinkamai prižiūrėti medžius, sako, kad teisėsauga iš esmės patvirtino, jog savivaldybė turi teisę imtis ne tik pasyvių, bet ir aktyvių veiksmų, o sprendimai neišduoti leidimo kirsti medžius sostinės Romaino Gary skvere, pasak jo, yra pagrįsti.

„Šiuo nutarimu prokuratūra išreiškė nuomonę, kad savivaldybė turi pareigą vykdyti tinkamą medžių priežiūrą: tai reiškia, jog šiuo atveju savivaldybė net ir išnuomotame sklype gali ir tuo pačiu turi pareigą užtikrinti tinkamą medžių būklę, tai yra imtis ne tik pasyvių, bet ir aktyvių veiksmų“, – rašoma savivaldybės išplatintame V. Benkunsko komentare.

„Prokuratūra iš esmės patvirtino, jog savivaldybės sprendimai neišduoti leidimo kirsti medžius yra pagrįsti ir patvirtino tai, kad UAB „Dobilo daigas“ irgi yra žinoma, jog medžių šalinimui reikalingas savivaldybės leidimas, kurį įmonė siekia gauti bei skundžia savivaldybės atsisakymą pastarąjį išduoti“, – pridūrė V. Benkunskas.

Sostinės mero teigimu, savivaldybė ir toliau imsis reikiamų priemonių medžių išsaugojimui.

„Bendrovė „Dobilo daigas“ turi atsižvelgti į prokuratūros poziciją, priimtą nutarimą ir juo vadovautis, o savivaldybė iš savo pusės ir toliau, kaip iki šiol, imsis reikalingų veiksmų, kad medžiai būtų išsaugoti“, – pabrėžė jis.

ELTA primena, kad liepos mėnesį viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai, jog Vilniuje, Naujamiestyje, planuojama pašalinti aplink prancūzų rašytojo R. Gary paminklą esančius 9 medžius, visuomenėje kilo pasipiktinimas.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovų teigimu, miestas nesutiko su įmonės prašymu kirsti medžius, tačiau Vilniaus apygardos administracinis teismas patvirtino bendrovės teisę dar kartą kreiptis dėl medžių šalinimo.

V. Benkunskas pripažino, kad teisinių priemonių sostinės J. Basanavičiaus gatvėje planuojamiems kirsti medžiams išsaugoti nėra. Todėl, kaip teigė meras, savivaldybė sieks medžius pripažinti kultūros paveldo objektu – dėl to į Kultūros paveldo departamentą, pasak V. Benkunsko, kreipėsi Kultūros ministras Simonas Kairys.

Tuo metu medžių kirtimą planuojanti atlikti bendrovė „Dobilo daigas“ organizavo susitikimą su gyventojais.

Rugpjūčio pabaigoje medžių išsaugojimu suinteresuotos visuomenės grupės užsakymu atlikta specialistų ekspertizė parodė, kad skvere augantys medžiai netrukdo nei aplink esantiems statiniams, nei paminklą juosiančiai sienelei.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)