Tačiau šis sovietinis palikimas nedingo be pėdsako. Dar neseniai tuose požemiuose virė pusiau legalus gyvenimas, o kai kurios iš jų išlikę ir puikiai išsilaikę. Kas vykdavo požemiuose atgavus Nepriklausomybę, kaip jos atrodo dabar ir kokie reikalavimai keliami naujoms – video pasakojime.
Tačiau savarankiškai ieškoti dar išlikusių, kad ir privatizuotų, objektų neverta. Savivaldybė, motyvuodama asmens duomenų apsauga, atsisakė pateikti jų adresus.

Parduodant tiek valstybei, tiek savivaldybėms nuosavybės teise priklausančias slėptuves, naujiems savininkams būdavo privaloma su apskrities priešgaisrine gelbėjimo valdyba pasirašyti slėptuvės apsaugos ir priežiūros sutartį ir naudotis slėptuvės patalpomis pagal sutartyje nustatytas sąlygas. Tokiu būdu naujas savininkas buvo įpareigojamas leisti naudotis slėptuve, jei toks poreikis iškiltų.

2010 metais įsigaliojo naujos redakcijos Krizių valdymo ir civilinės saugos įstatymas, buvo priimti nauji teisės aktai, reglamentuojantys slėptuvių ir kolektyvinės apsaugos statinių poreikį, paskirtį ir įrengimo reikalavimus. Pagal galiojančius teisės aktus privatūs slėptuvių savininkai nebėra įpareigojami leisti naudotis slėptuve, jei toks poreikis iškiltų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)