„Vilniaus savivaldybės darželio auklėtojos padėjėja nepaklusniai mergaitei liepė susitvarkyti. Atėjusi paimti vaiko, mama jį pamatė dirbantį ir sukėlė triukšmą. Vedėja išsikvietė darbuotoją ir liepė išeiti iš darbo. Parėjusi namo, ji parašė artimiesiems raštelį ir pasitraukė iš gyvenimo“, – taip apie tragišką įvykį DELFI pasakojo velionei artima moteris, bet vardo primygtinai prašė neminėti.

Pasak jos, tai šeimininkėlei iki pensijos buvo likęs nepilnas mėnuo. Darželyje ji dirbo kelis dešimtmečius, turėjo labai gerą vardą, tačiau, „buvo privesta prie savižudybės“.

„Apie žmonos pasitraukimą sužinojusį vyrą ištiko šokas, rimtai sušlubavo sveikata“, – pasakojo DELFI pašnekovė.

Be mamos liko du suaugę sūnūs, be močiutės – anūkai. Pats įvykis – baisus faktas, tačiau aplinkybės, kas įvyko po mamos konflikto su auklyte, nušviečiamos skirtingai.

Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento laikinoji vadovė Kristina Cibulskytė DELFI paneigė, kad auklėtojos padėjėja buvo atleista ar iš darbo išėjo savu noru.

Lietuvos mokytojų profesinės sąjungos pirmininkę Jūratę Voloskevičienę, į kurią buvo kreiptasi po įvykio, pasiekė skirtinga informacija. Pirma, kad darželio auklytę iš darbo spaudė atleisti mergaitės mama. Šeimininkėlė likus iki pensijos 15-ai dienų buvo parašiusi prašymą savo noru išeiti iš darbo, tačiau remiant kitiems tėvams ir kolegoms „lyg ir jį atsiėmė“.

Kita profsąjungos pirmininkei pateikta informacija buvo tokia pat, kaip savivaldybės – kad mergaitė buvo perkelta į kitą grupę, o šeimininkėlė palikta dirbti savojoje, paprašius parašyti pasiaiškinimą dėl pateikto mergaitės mamos skundo.

„Mano duomenimis, darželio direktorė pasiaiškinimą rašyti paprašė, bet spaudimo moteriai nedarė“, - sakė J. Voloskevičienė. Su pačia darželio vedėja DELFI pasikalbėti nepavyko, jos atstovė nurodė kreiptis į savivaldybės Viešųjų ryšių skyrių.

Komisija matavo mikroklimatą

Kaip DELFI informavo Vilniaus savivaldybės Viešųjų ryšių skyrius, laišku gavus informaciją apie auklėtojos padėjėjos savižudybę, buvo sudaryta komisija, kuriai pavesta ištirti psichologinę ir socialinę aplinką bei mikroklimatą Vilniaus lopšelyje-darželyje. Specialistai kalbėjosi su įstaigos direktore, grupės auklėtojomis, Vilniaus miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigų profesinės sąjungos pirmininke Aldona Skamarakiene.

„Siekiant išsiaiškinti Vilniaus lopšelio-darželio mikroklimatą, darbuotojams buvo išdalinta anoniminė anketa. Iš 35-ų šiuo metu dirbančių darbuotojų apklausoje dalyvavo 24 darbuotojai. 85 proc. apklaustųjų įstaigos mikroklimatą įvertino puikiai, 15 proc. – gerai. Dauguma darbuotojų nurodė, kad problemos kolektyve yra sprendžiamos geranoriškai, diplomatiškai, kompetentingai. Darbuotojai palankiai vertino direktorės darbštumą, atsakingumą, dalykiškumą, organizuotumą, rūpinimąsi lopšelio-darželio vidaus ir aplinkos gerove. Išskyrė tokias vadovės savybes – kaip toleranciją, atvirumą, supratingumą, nuoširdumą, gebėjimą ateiti į pagalbą, greitai ir geranoriškai išspręsti problemas“, – rašoma savivaldybės atsakyme DELFI.

Tikina, kad priėmė abiem pusėms naudingą sprendimą

Pokalbyje dalyvavusių auklėtojų ir profesinės sąjungos pirmininkės teigimu, grupėje įvykusį konfliktą tarp mirusios auklėtojos padėjėjos ir vaiko mamos direktorė išsprendė dalykiškai ir priėmė abiems pusėms naudingą sprendimą.“

„Buvo svarstomos dvi galimybės: auklėtojos padėjėjai parašyti pasiaiškinimą ir pereiti dirbti į kitą grupę, arba nuskriaustam vaikui pasirinkti kitą grupę. Mamos sutikimu vaikas buvo perkeltas į kitą grupę, o auklėtojos padėjėja galėjo dirbti savo grupėje“, - rašoma komentare.

Šiuo metu grupės vaikams ir visiems Vilniaus lopšelio-darželio darbuotojams psichologinę pagalbą teikia Krizių įveikimo centras.

„Iš gautos informacijos komisija negali teigti, kad tarp vaiko mamos ir auklėtojos padėjėjos įvykęs konfliktas, tapo priežastimi dėl jos apsisprendimo pasitraukti iš gyvenimo“, - tokią išvadą padarė savivaldybės komisija.

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277I-V
16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366I-VII
10:00 - 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123I-VII
visą parą

Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetasAtsako per dvi dienas
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per tris dienas