„Per dieną teismas gauna iki 200 administracinių bylų, įskaitant gerokai padidėjusį prašymų priimti teismo įsakymą dėl nesumokėtos vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą priteisimo skaičių. Pagal įstatymą sprendimus dėl vietinės rinkliavos priteisimo ar nepriteisimo teisėjai turi priimti per vieną darbo dieną, todėl sudėtingesnių bylų, kurių irgi pastaruoju metu gaunama daugiau, nagrinėjimas Vilniaus apygardos administraciniame teisme užsitęs ilgiau – pareiškėjams teismo posėdžio ir sprendimo gali tekti laukti ir ilgiau nei vienus metus“, – sako teisėja, laikinai einanti teismo pirmininko pareigas, Rūta Miliuvienė.

Taip pat gali tekti ilgiau laukti ir sprendimo paskelbimo jau išnagrinėtoje byloje. Paprastai išnagrinėjus bylą sprendimas skelbiamas per 20 darbo dienų, tačiau pastaruoju metu dėl didelio darbo krūvio šis terminas gali būti pratęstas, pažymima pranešime.

Lėtesnį bylų nagrinėjimą taip pat lemia ir teismo personalo trūkumas: šiuo metu teisme trūksta maždaug trečdalio teisėjų padėjėjų, tačiau dėl menko teismų sistemos finansavimo ir nekonkurencingo atlyginimo, surasti naujų darbuotojų yra labai sunku, todėl tiek teisėjams, tiek ir kitam teismo personalui tenka didesnis darbo krūvis.

Šiemet teismas jau išnagrinėjo 7 200 bylų, dar laukia neišnagrinėtų 2 400 bylų, kai paprastai per metus Vilniaus apygardos administracinis teismas išnagrinėja apie 5 000 bylų. Pažymėtina, kad nemaža dalis administracinių bylų laukia savo nagrinėjimo eilės dar nuo 2021 m. pabaigos – 2022 m. pradžios, kai teismas gavo itin daug prieglobsčio bylų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją