Anot jos, paprastai tokiu metu Lietuvoje jau būna fiksuojamas meteorologinis pavasaris, tačiau šiemet jis vėluoja ir, tikėtina, vėsesnė bus net ir balandžio pradžia.

– Jau sulaukėme ne tik kalendorinio, bet ir astronominio pavasario, lygiadienis jau praėjo, bet tas pavasaris kaip neateina, taip neateina. Kokia ta kovo pabaiga sinoptikės akimis?

– Deja, meteorologinis pavasaris iš tiesų vėluoja ir dar į mūsų šalį neatėjo. Paprastai jau kovo 22-ąją netgi pačiuose vėsiausiuose, šiaurės rytiniuose, rajonuose paros vidutinė temperatūra būna teigiama. Tada konstatuojame, kad meteorologinis pavasaris jau Lietuvoje prasidėjo. Šiandien kol kas ta paros vidutinė temperatūra dar buvo neigiama net ir vakariniuose rajonuose.

– Trečiadienį ir ketvirtadienio naktį kai kur dar buvo sniego.

– Taip, sniegas daug kur buvo ištirpęs, tačiau atkeliavus debesims iš Vakarų jie vėl atnešė naujo sniego. Jau tie debesys su sniegu, pereinančiu į šlapdribą, gal net ir į lietų vietomis, prakeliavo Kauną ir pamažu artėja Vilniaus link. Ketvirtadienį ir Vilniuje matysime snaigių, žiemos sugrįžimą.

– Dienos šiek tiek įšyla, nes šildo saulė, bet naktys išlieka šaltos. Ar tokios naktys bus ir artimiausiomis dienomis?

– Taip, naktys didžiojoje šalies dalyje dar išliks su neigiama temperatūra. Tikėtina, kad tik pajūryje, vėjui pučiant nuo jūros, temperatūra naktimis gali būti apie 1–2 laipsnius šilumos, tačiau kitur, keliaujant toliau į kontinentą, ta temperatūra turėtų būti neigiama.

Giedresnėmis naktimis ji gali kristi iki 5–6 laipsnių šalčio, kai daugiau debesų – vos iki 2–3 laipsnių šalčio, tačiau vis tiek vyraus palankios sąlygos susidaryti plikledžiui ir turbūt vėl reikės valyti automobilių stiklus.

– Gera savaitė beliko iki didžiosios pavasario šventės – Velykų. Ar šiemet nepasitiksime jų su sniegu?

– Neprisikalbėkime. Pagal dabar turimą informaciją, malonus, šiltas, saulėtas turėtų būti savaitgalis. Šiluma dar išsilaikys ir pirmadienį, tačiau savaitės viduryje iš vakarų atkeliauja kad ir nedidelis, bet aktyvus atmosferos slėgio sūkurys, atnešantis debesų, kritulių. Tie krituliai vėl bus visokie: lietus, vėliau pereinantis į šlapdribą ir netgi į sniegą.

Tikėtina, kad savaitės viduryje vėl gali susidaryti nestora, neilgai išsilaikanti, bet vis tiek sniego danga. Vėl pabaltuos tie mūsų laukai. Tačiau turėkime vilties. Panašu, kad į savaitės pabaigą kritulių turėtų būti mažiau, dienos bus ilgesnės, saulutė pašvies... tikėkimės, kad ištirps tas sniegas Velykoms.

– Vieno kalendorinio pavasario mėnesio – kovo – jau kaip ir netekome. Ar balandis jau bus pavasario mėnuo? Ar, kaip dažnai būna, iš karto atšils labai smarkiai? Taip irgi yra buvę.

– Pagal šių metų pavasario ilgalaikę prognozę, kaip ir buvo numatyta, kad pirmoji pavasario pusė turėtų būti vėsesnė nei įprasta, o antroji turėtų atsigriebti. Tikėkimės, kad nuo balandžio vidurio bent jau staigiau sušils ir tos tikrai pavasarinės, netgi į vasarinę pereinančios šilumos gausime. [...] Yra pagrindo prognozėms, kad ir pirmoji balandžio pusė bus šiek tiek vėsesnė nei įprasta balandžiui.