Kaimynų teigimu, vaiko globa buvo patikėta senyvai, savimi nebepajėgiančiai pasirūpinti senelei. Kartas nuo karto apie situaciją jų namuose kaimynai pranešdavo miesto Vaiko teisių apsaugos skyriui.

„Paskutinį kartą paskambinau, tačiau pranešus apie susidariusią situaciją, specialistė pasakė tik tiek, kad vaikas perduotas rajonui, jis miestui nepriklauso“, – piktinosi nenorėjęs savo vardo viešinti alytiškis.

Pasak kaimynų, šiandien šio neįgalaus berniuko situacija tokia: jis su paspiriama mašinėle važinėja po kiemą, o močiutė jį, švelniai tariant bando „įkalbėti“ eiti namo: vadina jį necenzūriniais žodžiais, muša švarku, grasina užmušti, sako, kad nenori jo auginti ir t. t.

„Kaimynai dar kartą bando padėti berniukui, tačiau kyla klausimas ką dirba miesto ir rajono vaikų teisių skyriaus darbuotojos? Norėtųsi kaip nors paviešinti šią situaciją dėl skriaudžiamo ir niekam nereikalingo vaiko“, – teigia žmonės.

Sklinda riksmai, per langus mėtomi namų apyvokos daiktai

Alytaus miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjo pavaduotoja Žaneta Abromaitienė išsiaiškino, kad pirmą signalą apie minimą vaiką tarnyba gavo liepos 27 dieną. „Buvo pranešta, kad garbaus amžiaus senelė prižiūri neįgalų vaikaitį, tačiau iš buto dažnai girdėti vaiko riksmas, per langus mėtomi namų apyvokos ir buities daiktai.

„Gavus šį pranešimą, specialistai nuvyko minimu adresu ir iš tiesų rado močiutę bei 2004 m. gimimo vaiką, pas senolę augantį bendru jos ir tėvo sutarimu, nes mama jo niekada neaugino, net neaišku, kur ji šiuo metu yra“, – pasakojo specialistė.

Močiutė darbuotojas patikino, kad tėtis padeda rūpintis vaiku, net yra pasamdęs auklę, per mokslo metus kartais palydinčią ar pasitinkančią berniuką, kuris į specialiąją mokyklą vyksta ir grįžta mokykliniu autobusu.
Negalia

„Tuomet kolegė bendravo ir su vaiku, kuris niekuo nesiskundė. Tačiau grįžusios į darbą jos susisiekė su kolegėmis iš Alytaus rajono vaiko teisių pasaugos skyriaus, nes vaiko tėtis su kita šeima gyvena ir tris vaikus augina Alytaus rajone. Po pokalbio su specialistėmis tėvas pažadėjo pasiimti sūnų arba gyventi su juo mieste“, – komentavo Ž. Abromaitienė.

Močiutė smurtavo, tėtis pyko, kad kišasi kaimynai ir tarnybos

Kaip DELFI teigė kaimynai, tėvas buvo trumpam pasiėmęs sūnų, tačiau prieš maždaug savaitę jis vėl buvo grąžintas močiutei. Apie tai miesto vaiko teisių apsaugos specialistai informavo rajono kolegas.

„Po DELFI skambučio, mūsų specialistės nuvyko į namą, kuriame gyvena senelė su anūku. „Ten jau be abejo kaimynai visi sukilę, nes dėl močiutės smurto prieš anūką ketvirtadienį buvo kviesta policija. Susisiekę su pareigūnais sužinojome, kad yra registruotas smurto artimoje aplinkoje faktas. Buvo iškviestas vaiko tėvas, kuris atvyko labai nepatenkintas ir piktas, kad žmonės ir tarnybos kišasi ne į savo reikalus. Jam buvo nurodyta pasiimti berniuką, kuriam pas močiutę nesaugu“, – sakė specialistė.

Istorija tuo nesibaigė. Kol kalbėjosi su DELFI, Alytaus Vaiko teisių specialistės gavo pranešimą, kad neįgalus vaikas vėl parvežtas į Alytų. Tačiau kur tiksliai, neaišku – pas močiutę nuvykusios darbuotojos ten jo nerado.

Paklausta, kokių priemonių imsis, kad ne formaliai, o realiai būtų užtikrintos neįgalaus berniuko teisės į saugų gyvenimą, Ž Abromaitienė sakė ieškosianti išeičių: „Akivaizdu, kad tėvui to vaiko nereikia. Jis nevykdo pareigos rūpintis vaiku, nuo to nusišalina. Močiutė rūpintis anūku nepajėgi, todėl ieškosime giminaičių, kurie prisiimtų vaiko globą. Jei nepavyks, nieko kito jam negalėsime pasiūlyti be Vaikų globos namų“.