Pagalbą siūlo visi

Moters gyvenimas tarp šiukšlių – vietiniams bado akis, o ir daugybę kraupių situacijų matę savanoriai neslepia nuostabos.

„Aš per 12 metų savanorystės dar taip nebuvau mačiusi“, – teigė savanorė Sigita Meškauskė.

Savanorius į sodybą iškvietė neabejingi žmonės, kuriems pagailo ten gyvenančių gyvūnų. Du išbadėjusius šunis, kurių vienas skendo savo išmatose, o kitas buvo pririštas trumpa grandine prie metalo krūvos – savanoriai išgelbėjo.

„Buvo ir aplink nosį nubrozdinimai. Gali būti dėl to, kad metalinės konstrukcijos šalia, kad ji neturėjo tiesiog kaip gyventi, kaip apsisukti. Ji tiesiog vietoje sukdavosi, o galva beveik nejudėdavo iš vietos“, – pasakojo moteris.

Toks elgesys su gyvūnais – neatleistinas.

„Tai yra žiaurus elgesys su gyvūnu“, – tvirtino savanorė.

Šuo (asociatyvi nuotr.)

Tarp šiukšlių – ir neįgalaus giminaičio globa

Dabar sodyboje – Maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnų desantas. Jie tikrina, kaip laikomi likę gyvūnai, tačiau patenka ir į namo vidų, kur tarp sukauptų šiukšlių krūvų slaugomas senyvas neįgalus giminaitis.

„Jis nevaikšto, net nereaguoja“, – teigė vyriausiasis veterinarijos gydytojas Giedrius Jankauskas.

Sąlygomis globojamajam pasibaisėjo ir prieš kelias dienas sodyboje apsilankiusi policija.

„Žmogaus gaila. Jau vien kas matosi iš aplinkos, tai, kas viduje darosi – aš neįsivaizduoju“, – teigė S. Meškauskė.

Tačiau ūkininkė aiškina, kad ligoniui nieko netrūksta. Tiesa, žurnalistų ir savanorių į namų vidų ji neįsileidžia.

„Tyrimai – idealūs, vaistų pakankamai, maisto irgi. Ir kalis, ir magnis, ir cholesteroliai geri – viskas“, – teigė moteris.

Seniūnija neįgalų senolį dar mėgino gelbėti ir išvežti į globos namus, tačiau globėja su tuo nesutiko.

„Mes esame siūlę, sakėme: „Vida, gal tau reikia kažkokios pagalbos?“. Ji sakė, kad viską pati susitvarkys“, – pasakojo seniūnijos darbuotoja Regina Brasienė.

Vietiniai piktinasi tarnybų darbu

Kai kurie vietiniai šioje situacijoje piktinasi tarnybų neįgalumu.

„Kaip jie leidžia laikyti tokiomis sąlygomis tokį žmogų?“, – kėlė klausimą viena jų.

„Viskas yra apleista, niekuo nesirūpina“, – teigė kita moteris.

Veterinarijos specialistai įsitikino, kaip moteris gyvūnais rūpinasi dar dviejuose, jai priklausančiuose ūkiuose. Ten – ir bitynas, ir ožkos, ir arkliai ganosi.

„Arkliai tvarkingi, gražūs – nieko negalime pasakyti, kad jie neprižiūrėti“, – teigė vyriausiasis veterinarijos gydytojas Ferdinandas Kungys.

Tačiau šunys savo dienas leidžia tiesiog tragiškomis sąlygomis. Vieni uždaryti už grotų, kiti – tvarte. Iš viso pas ūkininkę aptikta 10 katinų ir 6 šuneliai.

„Su šunimis čia mes priimsime sprendimus. Matome, kad gyvūnais nepakankamai pasirūpinta, jie gal nepakankamai ir šeriami, trūksta veterinarijos priežiūros“, – teigė G. Jankauskas.

Pašerti gyvūnus ir jais pasirūpinti tenka savanoriams. Jie sako, kad nors augintinių moteris turi daug, registre ženklintų gyvūnų išvis nėra. Tiesa, toks patikrinimas – ne pirmas. Pagerinti gyvūnams sąlygas jau buvo prašyta, bet jos – tik prastėja.

Visą reportažą galite žiūrėti LNK portale: