„Su ekspertais, su Konstitucinės teisės ekspertais svarstome galimybes parengti tam tikras pilietybės įstatymo pataisas, atitinkančias ir Lietuvos Respublikos Konstituciją, kad neteisėtų veikimo arba akivaizdžios dalyvavimo propagandinėje veikloje prieš Lietuvos valstybę, prieš tarptautinės teisės normas, kad tokias galimybes pilietybės įstatymas numatytų“, – trečiadienį žurnalistams teigė A. Abramavičius.

A. Ambramavičius atkreipia dėmesį, kad įstatymų pakeitimai galėtų būti taikomi tik dvigubą arba daugybinę pilietybę turintiems asmenims, kadangi, pažymi jis, teisiškai asmuo negali likti be pilietybės.

„Šiuo atveju ir pilietybė yra konstitucinė sąvoka, ir atitinkamai santykius reguliuoja pilietybės įstatymas, ir tam tikros nuostatos yra perkeltos iš tarptautinių dokumentų, tos pačios Jungtinių Tautų Konvencijos, kurios vienas punktas sako, kad žmogus be pilietybės negali būti. Tokia praktika yra negalima. Tai vienas iš atsakymų, jei mes turime Lietuvos Respublikos piliečius, kurie galbūt veikia tam tikrais ir neteisėtais būdais prieš valstybę, deja, tokios galimybės atimti iš jų pilietybės nėra“, – aiškino A. Ambramavičius.

„Tai situacija yra tokia, kur mes galėtumėme svarstyti būtent kaip elgtis su Lietuvos piliečiais, kurie turi daugybinę pilietybę arba dvi pilietybes, ar jie tą gavo pagal atkūrimą, ar išimties tvarka ir kaip galbūt galėtumėme inicijuoti Lietuvos Respublikos pilietybės netekimą“, – pridūrė jis.

Viceministras dar kartą atkreipė dėmesį, kad atimti Lietuvos Respublikos pilietybę šiuo metu teisinių galimybių nėra.

ELTA primena, kad šokių ant ledo porai M. Drobiazko ir P. Vanagui pasirodžius Sočyje Kremliaus ruporu vadinamo Vladimiro Putino atstovo Dmitrijaus Peskovo žmonos renginyje, prezidentas Gitanas Nausėda ragina inicijuoti teisės aktų pakeitimus dėl pilietybės atėmimo išimties tvarka.

Prezidentas trečiadienį taip pat pasirašė dekretą, kuriuo išbraukė ledo čiuožėjų porą iš apdovanotųjų Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 5-ojo laipsnio ordinu sąrašo, pažeminus apdovanotojo vardą.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pasveikino prezidento Gitano Nausėdos sprendimą išbraukti ledo čiuožėjų porą iš valstybės apdovanotųjų asmenų sąrašo. Parlamento vadovė neabejoja, kad Seimo rudens sesijos metu bus svarstomos ir konkrečios iniciatyvos dėl galimybės atimti pilietybę sudarymo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją