Be kita ko, buvo aptartas Lietuvos pasirengimas ir vykdomi darbai, siekiant priimti kovai pasirengusią Vokietijos brigadą, visa apimtimi dislokuojamą Lietuvoje ir NATO viršūnių susitikimas Vilniuje 2023 m.

„Vokietijos vaidmuo stiprinant NATO atgrasymo ir gynybos pajėgumus rytiniame flange ir užtikrinant saugumą regione yra labai svarbus“, - susitikimų metu pabrėžė viceministras E. Meilūnas.

Viceministras taip pat padėkojo Vokietijai už galimybę eksponuoti Vasario 16-osios Nepriklausomybės Akto originalą bei paprašė sudaryti galimybes pratęsti Akto Lietuvoje eksponavimą.

Susitikimo su Vokietijos automobilių pramonės asociacijos prezidente Hildegarda Müller buvo aptartas tolimesnis dvišalis bendradarbiavimas automobilių pramonės srityje ir apsvarstyta galimybė surengti Lietuvos ir Vokietijos automobilių pramonės įmonių verslo forumą.

Konferencijoje „Taivanas: galimybės ir iššūkiai geopolitinių pokyčių metu“, E. Meilūnas pristatė Lietuvos patirtį diversifikuojant ekonomiką, mažinant priklausomybes nuo autoritarinių valstybių rinkų ir plečiant įsitraukimą Indijos ir Ramiojo vandenynų regione. Viceministras akcentavo būtinybę didinti ekonominį atsparumą ir užtikrinti stabilias tiekimo grandines bei pabrėžė Europos Sąjungos vieningos politikos svarbą.

„Europos Sąjungos atsakas į Kinijos ekonominės prievartos veiksmus prieš Lietuvą parodė, kad ES yra pasirengusi ginti tarptautinės prekybos taisykles ir netoleruos atakų prieš vieną valstybę narę“, - sakė E. Meilūnas.

Viceministras taip pat pabrėžė, kad strateginės diversifikacijos sėkmę liudija statistiniai duomenys – beveik 90 proc lietuviškos kilmės prekių eksportuojama į ES, Europos ekonominės erdvės (EEA), NATO ir EPBO valstybes, o eksportas į Indijos ir Ramiojo vandenyno regioną šiemet augo 38 proc.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją