„Nuolat kalbamasi, NVSC specialistai bendrauja su savivaldybe, bet kada pats miestas gali apsispręsti imtis tam tikrų priemonių. Kol kas negirdėjome tokių siūlymų, bet bet kurią dieną ta situacija gali pasikeisti“, – laidoje „Delfi diena“ sako A. Veryga.

„Gali būti lokaliai pritaikyta daugiau priemonių, ne visai šaliai. Net ir didelis atvejų skaičius gali reikšti, kad kažkur yra židiniai. Kauno atveju tai buvo logistikos bendrovė, kitas atvejis – kiemelis, kur vyko renginys. Bet tai lokalizuoti židiniai. Jei situacija darysis labiau nevaldoma, atsiras daugiau atvejų, kurių neįmanoma atsekti, žinoma, gali būti ir griežtesnės priemonės pritaikomos“, – aiškina ministras.

Taip pat artimiausiu metu, pasak jo, bus svarstoma ar neverta riboti naktinių susibūrimų vietų darbo valandų, bet, pabrėžia ministras, tikrai ne visiškai uždaryti. Anot jo, griežtesni ribojimai gali būti taikomi ir atskiroms įstaigoms. Atidžiau situaciją turės vertinti gydymo įstaigos, gali būti ribojami pacientų lankymai.

„Tokie griežti dalykai, kad visiškai neveiks kavinės ar viešasis transportas, mažai tikėtinas, nes ir karantino metu viešasis transportas veikė. Gali būti griežtesnės tvarkos pritaikytos gydymo įstaigoms, mokykloms, kai kur gali būti ribojamas dalyvių skaičius, nustatomi griežtesni atstumai“, – sako A. Veryga.

„Ten, kur galima laikytis saugumo taisyklių, įstaigos gali veikti, net ta pati kirpykla. Galima registruoti ateinančius žmones, jei reikėtų atsekti. Kaip ir apie renginius kalbame – žmonių didinamas, bet nustatomos sąlygos, kad galima būtų atsekti, jei įvyktų plitimas“, – priduria jis.

Jo teigimu, šiuo metu ruošiamasi, kad ugdymo procesas būtinai vyktų ugdymo įstaigose: „Norėčiau tikėtis, kad neįvyks kažkas tokio, kad ugdymo procesas nevyks. Jei, pavyzdžiui, užsikrės įstaigoje ugdytojai ir neliks ten kam dirbti, tai ir procesas negalės vykti nei nuotolinis, nei kontaktinis. Tokių dalykų gali atsitikti, bet ruošiamasi, kad ugdymo procesas vykti gyvai, nes tai kritiškai svarbu, kad tėvai galėtų išeiti į darbą.“

Aurelijus Veryga

Patikslino, kur dar gali prireikėti kaukių

Ministras taip pat tikslina, kur lauke gali tekti dėvėti apsaugines kaukes. Tai Vyriausybė svarstys trečiadienį.

„Kalbame apie renginius ir susibūrimus, dar išaiškinimą tikslinsime, kad nebūtų nesusipratimų. Paprasčiausi dalykai, kur nėra abejonių – jei renginys organizuotas, perkami bilietai, ten tikrai reikia priemones naudoti. Jei žmonės spontaniškai susirinko, vargu, ar galima pavadinti renginiu, bet žmonės turėtų vadovautis bendra logika – jeigu atsiduriame tokioje vietoje, kur daugiau žmonių, būtų gerai užsidėti kaukę, jei neįmanoma išlaikyti atstumo ir bendraujame ilgiau nei 15 minučių“, – pabrėžia A. Veryga.

Ministras įspėja nepamiršti apsaugos priemonių ir savaitgalį vyksiančio „Laisvės kelio“ iki Baltarusijos sienos dalyvius, kur šiuo metu, kaip skelbiama, jau užsiregistravo dalyvauti apie 37 tūkst. žmonių.

„Ten, kur įmanoma, reikėtų vengti susibūrimų, bet suprantame, kad visko išvengti neišeis. Šiuo atveju tai politinis-pilietinis renginys. Aišku, reikia laikytis tų pačių rekomendacijų. Kontaktų išvengti nepavyks, tai reikėtų būti su kauke. Rankų kontakto nepavyks išvengti, tai rankas reikia dezinfekuoti, jomis neliesti veido. Būkim sąmoningi ir pasisaugokim“, – ragina A. Veryga.

Atvejų skaičius didės

A. Verygos teigimu, naujų nustatomų koronaviruso atvejų skaičius toliau kils, tačiau prognozuoti, kada bus sergamumo pikas, dar sunku.

„Viskas labai priklausys nuo to, kaip elgsimės. Kadangi išėjom švęsti, ilsėtis, susirinkom, sulindom į barus, pasidalinom virusu, dabar matom augimą, o kada bus pats pikas aš nedrįsčiau spėlioti. Atvejų skaičius tikrai kils, nes dabar turim atvejų, kai neaišku, kur užsikrėtė, reiškia visuomenėje virusas cirkuliuoja, bet jis gali neaugti iki labai didelių skaičių, jei žmonės elgsis atsakingai“, – aiškina A. Veryga.

„Matom, kad atvejų skaičius auga, daugėja žmonių, kurie patenka į gydymo įstaigas. Tam buvo ruošiamasi, įsigyta papildoma įranga, vaistų, ir toliau ruošiamasi – ruošiamasi įsigyti vakcinas, kai jos bus prieinamos, atsiranda naujų žinių, kurias reikia pritaikyti“, – laidoje „Delfi diena“ sako ministras.