„Situacija labai sudėtinga, ir, matyt, dalis gyventojų, kol šalys liks uždariusios sienas, turės likti ten, nes tikrai bus tokių šalių, į kurias jau nebėra net ir tranzitinių skrydžių. Kai kuriems teks pasirūpinti, kur apsistoti tose šalyse“, – pirmadienį Lietuvos radijui sakė A. Veryga.

„Šalys labai agresyviai uždarinėja sienas ir, matyt, tų įstrigusių, likusių tose šalyse, gali būti, kol šalys neatšauks karantino“, – pridūrė ministras.

Anot jo, Užsienio reikalų ministerija renka užsienyje esančių ir grįžti siekiančių Lietuvos gyventojų kontaktus, registruoja prašymus, ieškoma galimybių organizuoti skrydžius, tačiau situacija išlieka labai sudėtinga.

„Kad ir kaip norėtume, „Spartanas“ skraidina keliasdešimt žmonių, vien Vokietijoje, kiek žinau, yra apie keliasdešimt tūkstančių lietuvių, todėl „Spartanas“, net jei ir skraidytų kiekvieną dieną ir ne po vieną kartą, negalėtų tokio kiekio žmonių parskraidinti“,– sakė ministras.

A. Veryga pabrėžė, kad grįžusieji iš bet kurios užsienio šalies privalo dvi savaites laikytis izoliacijos.

„Bloga žinia, kad maksimaliai didėja geografija šalių ir beveik nelieka tokių, iš kur nebūtų atvykusių mūsų piliečių, iš kur nebūtų atsivežtas užkratas, tai tas karantinas įgauna ypatingą svarbą, ir raginimas mažiau judėti ir mažiau kontaktuoti labai svarbus, nes praktiškai iš daugelio Europos valstybių tokie užkratai nustatyti mūsų parvykusiems piliečiams“, – kalbėjo ministras.



Paklaustas, ar bus plečiami koronaviruso infekcijos tyrimai, A. Veryga teigė, kad tyrimai bus plečiami, tačiau dabar svarbiausia – griežtai laikytis karantino reikalavimų.

„Tyrimų apimtys bus plečiamos, bet tai niekaip nepaneigs pagrindinės priemonės. Ne tyrimai saugo nuo ligos plitimo; jei jie bus nesaugiai atliekami, gali ne tik nesumažinti, bet net ir padidinti ligos plitimą. Todėl mes turime labai atsakingai pasiruošti tas vietas, kur žmonės galėtų patys automobiliu atvykti ir tą tyrimą atlikti“, – sakė ministras.

Pasak jo, tai niekaip nepaneigs paties principo, kad žmonėms vis tiek patiems teks izoliuotis.

„Tai galima daryti ir šiandien – jei žmonės sukarščiuoja ar pajaučia kitus peršalimo simptomus, ir be važinėjimo, ir be tyrimų darymo galima izoliuotis, ypač saugant senyvus žmones“, – kalbėjo A. Veryga.

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį Lietuvoje patvirtinti dar du nauji koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejai. Abu asmenys – grįžę iš užsienio, abu izoliuoti ir gydomi Vilniuje, Santaros klinikose.

Vienas asmuo grįžęs iš Ispanijos, kitas – iš Vokietijos.

Lietuvoje šiuo metu patvirtinta 14 COVID-19 atvejų. Visi jie – įvežtiniai.

Šalyje nuo pirmadienio paskelbtas karantinas.