„Pastaraisiais metais Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje vyksta nuolatiniai pokyčiai, nuolatinė vadovų kaita, kurių per metus laiko buvo net keturi, yra ypatingai neigiamą poveikį laboratorijos veiklai, kurios svarbiausias uždavinys yra užtikrinti valstybinių funkcijų vykdymą (...)“, – spaudos konferencijoje pažymėjo R. Liberis.

Pasak jo, laboratorijos darbuotojai, dėl nuolat patiriamo spaudimo, jaučiasi psichologiškai išsekinti ir pavargę, jaučiamas neužtikrintumas, tvyro įtempta darbo atmosfera, kurią parodo didelė darbuotojų kaita įstaigoje.

„Įstaigai nepavyksta prisikviesti rimtų, savo srities profesionalų ne tik dėl mažiausio gaunamo atlyginimo visame sveikatos apsaugos sektoriuje, bet ir dėl blogos įstaigos reputacijos darbo rinkoje, kurią įstaigoje sukūrė ir iki šiol visomis įmanomomis priemonėmis kuria buvusi laboratorijos direktoriaus pavaduotoja R. M. Balčienė“, – teigė profsąjungos pirmininkas.

Sveikatos apsaugos ministerija penktadienį laboratoriją valdyti paskyrė Virusologinių tyrimų poskyrio vedėją-medicinos biologę, laikinai einančią Klinikinių tyrimų skyriaus vedėjo pavaduotojo pareigas, Svajūnę Muralytę.

„Kuri, ministerijos teigimu, yra paskirta užtikrinti laboratorijos procesų vykdymo vientisumą ir užtikrinti atliekamų tyrimų kokybę.

Nors tiesa yra priešinga. Pati naujai paskirta įstaigos vadovė, kolektyvui prisistatydama pripažino, kad ministerijos pasiūlymas tapti laikinąja vadove jai buvo visiškas netikėtumas ir ji neturinti patirties ir kompetencijos valdyti laboratoriją“, – tvirtino R. Liberis.

„Negana to, buvusi direktoriaus pavaduotoja R. M. Balčienė palaiko asmeninius ryšius su Svajūne Muralyte, dalyvauja bendrose veiklose, konferencijose, kas kelia didelį įtarimą dėl jų galimo bendradarbiavimo, siekiant grąžinti R. M. Balčienę atgal į direktoriaus pavaduotojos pareigas“, – įtarimus spaudos konferencijoje pareiškė profsąjungos pirmininkas.

Anot jo, pirmą vadovavimo dieną S. Muralytė sustabdė vykdomus konkursus į darbuotojų pareigybes, izoliavo dalį laboratorijos darbuotojų nuo įstaigos dokumentų prieinamumo, reikalingo tiesioginių pareigų vykdymui, taip paralyžiuodama laboratorijos veiklą. R. Liberio teigimu, ji taip pat ėmėsi tiesioginių veiksmų, nušalinant teisę nuo Darbo ginčo proceso, susijusio su R. M. Balčienės darbo byla, vyksiančia Darbo ginčų komisijoje, kurios posėdis yra numatytas antradienis.

„R. M. Balčienė nuolat vykdė šiurkščius darbo drausmės pažeidimus darbuotojo atžvilgiu, tokius kaip psichologinis smurtas, engimas, darbuotojų skirstymas į „patogus“ ar „nepatogus“, užsiėmė nepotizmu“, – akcentavo R. Liberis.

Dėl šių priežasčių laboratorijos darbuotojai nemato tolesnio darbo su ja ir, pasak profsąjungos pirmininko, jaučia kylančią grėsmę ir baimę susidoroti jai grįžus į laboratoriją, kas gali turėti „baisias pasekmes laboratorijos darbuotojams ne tik kaip specialistams, bet ir kaip asmenybėms“.

„Pati R. M. Balčienė, nors ir buvo įrodyta, kad vykdė mobingą darbuotojų atžvilgiu, jo niekad pati nepripažino, o asmeniškai skatino naudoti ir kitus šį nesveiką darbo atmosferą kuriantį vadovavimo modelį. Dėl šios priežasties laboratorijos darbuotojai pateikė kreipimąsi Darbo ginčų komisijai su prašymu atsižvelgti į darbuotojams kylančius nuogąstavimus susidoroti grąžinant R. M. Balčienę atgal į vadovaujamas laboratorijos pareigas“, – sakė NVSPL profesinės sąjungos pirmininkas.

„Be kita ko, buvusi laboratorijos vadovė Elena Lubienė kreipėsi į generalinę prokuratūrą su tikslu išsiaiškinti dėl R. M. Balčienės galimai vykdomos nusikalstamos veikos, kurios, profesinės sąjungos nuomone, gali būti bandoma slapstyti ministro paskirtą R. M. Balčienei nuolankią vadovę“, – pranešė R. Liberis.

Pasak jo, buvusi laboratorijos vadovybė informavo profesinę sąjungą ir apie nepriklausomų ekspertų atliktus vidaus tyrimus ir pateikė ministerijai ekspertines išvadas, kuriose ir yra įvardintos galimos nusikalstamos veikos požymiai, susiję su R. M. Balčiene.

Profesinė sąjunga, R. Liberio teigimu, kreipėsi į Darbo ginčų komisiją su prašymu prijungti profsąjungą prie Darbo ginčų bylos svarstymo bei į prokuratūrą dėl R. M. Balčienės galimai vykdomos nusikalstamos veikos, t. y. galimo dokumentų klastojimo.
Profesinės sąjungos ir laboratorijos darbuotojų manymu, nerimą kursto ir ministerijos bei ministro pasisakymai žiniasklaidoje apie tariamai numatomą įstaigos restruktūrizavimą, t. y. tariamą prijungimą prie Nacionalinio visuomenės sveikatos centro.

Profesinės sąjungos nuomone, įstaiga turėtų būti įtraukta į valstybės strateginių įmonių sąrašą, nes atlieka pamatinės Lietuvos laboratorijos vaidmenį visoje sveikatos apsaugos sistemoje.

Toks chaosas tampa simptominiu

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Aurelijus Veryga spaudos konferencijoje pažymėjo, kad toks chaosas Sveikatos apsaugos ministerijoje pavaldžiose įstaigose tampa simptominiu, nes tai yra ne vienintelė įstaiga, kuri ilgą laiką yra be vadovo.

„Tie vadovai yra nuolat kaitaliojami, skiriami laikinieji, dėl kurių skyrimo vėl kyla įvairiausių klausimų“, – pridūrė A. Veryga.

„Man norėtųsi paklausti, kada paskutinį kartą ministras yra buvęs laboratorijoje. Nežinau, ar jis apskritai toje laboratorijoje yra lankęsis. Galbūt savo darbo pradžioje jis yra lankęsis, bet, jei ministrui ar kažkam iš jo komandos kyla klausimų, tai gal reikėtų nuvažiuoti į vietą ir išsiaiškinti, o ne per spaudos komentarus sakyti, kad „neaišku, kas ten darosi ir mes tuoj paspartinsime pertvarką, kad tie neaiškumai pasibaigtų“, – akcentavo „valstietis“.

A. Verygos teigimu, Seimas jokių NVSPL pertvarkų nėra tvirtinęs.

„Seimas jokių pertvarkų tokių, apie kurias yra kalbama, netvirtino. Net jeigu ir įstatyme yra išbraukiamas vienos ar kitos institucijos pavadinimas, automatiškai tai jokios pertvarkos nereiškia, tai yra tiesiog prielaida, kad su kažkuo įstaiga gali būti jungiama, gali atsirasti kažkokie nauji pavadinimai ar dariniai“, – spaudos konferencijoje teigė A. Veryga.

„Bet Seimas apie kažkokias pertvarkas, kurios būtų aiškios, su aiškiais terminais, kad būtų aišku, kas su kuo yra jungiama, tokių pertvarkų nesame tvirtinę“, – patikino „valstietis“.

ELTA primena, kad praėjusios savaitės trečiadienį NVSPL profesinė sąjunga kreipėsi į SAM ir Vilniaus darbo ginčų komisiją, dėl galimų korupcijos apraiškų, svarstant buvusios NVSPL direktoriaus pavaduotojos R. M. Balčienės atleidimo iš pareigų klausimą. Profsąjunga įtaria, kad sprendimas į įstaigos laikinojo vadovo pareigas skirti S. Muralytę, esą palankią R. M. Balčienei, gali padaryti įtaką darbo ginčų komisijos sprendimui dėl R. M. Balčienės atleidimo.

Penktadienį sveikatos apsaugos ministro patarėjas ir atstovas spaudai Tomas Bagdonas Eltai sakė, kad tokie profesinės sąjungos kreipimaisi signalizuoja, jog įstaigoje yra daug įtampos ir ministerijai kyla klausimų, kaip užtikrinamas kasdieninių funkcijų atlikimas, kurios pavestos institucijai.

„Todėl būtina spartinti įstaigos pertvarką, kuri patvirtinta Seimo, kad būtų užtikrintos tiek tinkamos darbo sąlygos darbuotojams, tiek sklandus pavestų funkcijų įgyvendinimas“, – penktadienį sakė T. Bagdonas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)