Namelius pastatė tiesiog ant vandens


Molėtų rajone, Labanoro regioniniame parke, tyvuliuojantis Baltųjų Lakajų ežeras mėgstamas poilsiautojų iš visos Lietuvos. Tačiau akylesnė akis pastebi, kad šioje Labanoro regioninio parko širdyje esančioje vietoje nameliai ėmė dygti ne tik ežero pakrantėje, bet ir pačiame ežere.

Pagal Saugomų teritorijų įstatymą statybos vandens telkinio pakrantės apsaugos juostoje yra draudžiamos. O ežere, kuris priklauso valstybei, statinių taip pat neturėtų būti. Statybos, remiantis Miškų įstatymu, draudžiamos ir miškuose.

Tačiau kai kurie greta ežero esančių sklypų savininkai, regis, ne visada elgiasi taip, kaip numato įstatymas.

Delfi dar 2021 m. rugsėjį apsilankė prie šio ežero, esančiame Ažuraisčių kaime, ir užfiksavo galimus pažeidimus. Vėliau juos patvirtino ir tyrimus atlikę pareigūnai.

Teikia nuomos paslaugas


Čia savo paslaugas viešai siūlo „Glamping Lithuania“. Internete yra pateikti net keli skirtingi variantai.

Štai, pavyzdžiui, nedidelis namelis dviems. „Vieno kambario namelis dviems su peizažu į Baltųjų Lakajų ežerą. Šiuo metu galime jums pasiūlyti net keturis skirtingus namelių variantus, kurie skiriasi nuo įrengtos SPA įrangos nameliuose.

Ilsėkitės su visais patogumais. Namelyje yra dvigulė lova su kokoso čiužiniu, tualetas, dušas, persirengimo kambarys, kepsninės, šaldytuvas, krėslai, šezlongai, SPA vonios, pėdų masažo procedūros, romantiškas apšvietimas, suteikiantis romantikos ir atsipalaidavimo. Čia yra sutvarkyta lauko aplinka, yra liepteliai, laipteliai, kiemo apšvietimas“, – rašoma skelbime.

Ten pat nurodoma, kad iš viso yra 3 tokie nameliai. Jų dydis – maždaug 25 kvadratiniai metrai.

Tačiau yra ir didesnių. „Susipažinkite su mūsų vila. Tai yra tikra ramybės oazė! Namelis ant ežero kranto, kuris neturi kaimynų! Šis namelis išsiskiria tuo, jog yra ypatingai erdvus, o vaizdas pro langą visais metų laikais tiesiog užburia! Taip pat šiame namelyje rasite ir elipsinę vonią“, – rašoma skelbime.

Nurodoma, kad šio kambario dydis – 50 kvadratinių metrų.

Šių namelių nuomos kaina priklausomai nuo sezono svyruoja nuo 100 iki 250 eurų parai.

Kaip nurodyta internete, visi nameliai turi patogumus, dušus, tualetus, atpalaiduojančias vonias.

Po Delfi vizito prie Baltųjų Lakajų ežero savo tyrimus 2021 m. atliko ir skirtingos kontrolę vykdančios institucijos. Jos nustatė pažeidimus ir įpareigojo sklypų savininkus juos pašalinti. Vos dėlto viskas stovi kaip stovėję.

Registrų centro duomenimis, sklypas su poilsiui skirta infrastruktūra priklauso Tadui Vyteniui Jociui. Jis vienas šalia kito esančius sklypus nusipirko 2015 metais.

Tuo metu Dainius Jocys 2016 m. pasirašė panaudos sutartį.

Svaru paminėti ir tai, kad sklypui, esančiam Ažuraisčių kaime 3, antstolė Aistė Mikulėnienė 2023 m. gegužę pritaikė areštą.

Registrų centro duomenimis, 2021 m. panaudos sutartį D. Jocys pasirašė ir dėl gretimo sklypo, esančio Ažuraisčių kaime 3A. Šis sklypas priklauso Vygandui Merkiui.
Glampingas Moletų rajone

T. V. Jocys valdo ir dar vieną šalia esantį sklypą – Ažuraisčių k. 4.

Delfi su klausimais kreipėsi į stovyklavietės valdytoją. „Situaciją spręsime įstatymų nustatyta tvarka, bendradarbiaudami su Statybos inspekcija“, - teigė „Glamping Lithuania“ atstovai.

Kreipėsi į antstolę


Tuo metu Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė Rasa Kėkštienė Delfi informavo, kad dėl inspektorių nurodymo nevykdymo jau kreiptasi į antstolę.

„Informuojame, kad Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija 2023-07-25 su prašymu kreipėsi į antstolę Svetlaną Kastanauskienę, prašydama priimti priverstiniam vykdymui Statybos inspekcijos 2021-10-29 privalomąjį nurodymą pašalinti pažeidimus“, - teigė R. Kėkštienė.

Be to, ji įvardijo, ką konkrečiai reikalaujama pašalinti: „Šiuo PN Statybos inspekcija žemės sklypo savininką įpareigojo iki 2022-04-29 „nugriauti žemės sklype Molėtų r. sav., Mindūnų sen., Ažuraisčių k. 3, pastatytus: medinį taką (medinio tako plotis - 1,50 m) su suoliukais, medinius laiptus (kurie nenurodyti miškotvarkos projekte), medines aikšteles (4 vnt., apie 6 x 6 m, kurios pastatytos ant žemės), ant kurių įrengtos palapinės iš metalinio karkaso ir brezentinės medžiagos, kubilai maudymuisi. Namelį medyje (apie 9 x 6 m (pagrindas, platforma)), kuris nurodytas pašalinti ir 2021-04-09 privataus miško žemės sklypo patikrinimo pažymoje. Prie namelio prijungtus I grupės nesudėtinguosius inžinerinius tinklus (vandentiekio ir nuotekų tinklus) ir sutvarkyti statybvietę“. Pažymime, kad Statybos inspekcijos minėto prašymo pagrindu antstolės kontoroje 2023-07-25 yra užvesta vykdomoji byla.“
Glampingas Moletų rajone

Dėl savo darbuotojo kreipsis į STT ir prokuratūrą


Galiausiai Statybos inspekcija Delfi yra pripažinusi, kad vienas jos darbuotojas šiuo atveju netinkamai atliko savo pareigas. Jo veiksmai galėjo būti naudingi pažeidimus padariusiam verslininkui. Todėl šiuo metu pradėtas tarnybinio nusižengimo tyrimas.

„Taip pat informuojame, kad dėl netinkamai PN kontrolę vykdžiusio ir nustatyta tvarka ir terminais veiksmų nesiėmusio Statybos inspekcijos Rytų Lietuvos statybos valstybinės priežiūros departamento valstybės tarnautojo pradėtas tarnybinio nusižengimo tyrimas.

Pažymime, kad patikrinimą vietoje paskirta atlikti kito Rytų Lietuvos statybos valstybinės priežiūros skyriaus darbuotojams, dalyvaujant Inspekcijos imuniteto pareigūnui “, – anksčiau teigė R. Kėkštienė.
Baltųjų Lakajų ežereo pakrantė

Anot jos, atlikus vidinį tyrimą visa informacija bus perduota Specialiųjų tyrimų tarnybai ir prokuratūrai.

„Šiuo metu atliekamas tarnybinio nusižengimo tyrimas, jį pabaigus visa informacija bus perduota STT ir prokuratūrai. Atsiprašome dėl susiklosčiusios situacijos ir imamės visų priemonių dėl pažeidimų šalinimo ir pareigūnų atsakomybės“, – teigė R. Kėkštienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)