Triukšmas kilo, kai žiniasklaida paviešino, jog keli šio universiteto rektorato darbuotojai per metus uždirbo daugiau nei ketvirtį milijono litų, o įvairūs piniginiai priedai jiems mokami nusižengiant galiojančioms normoms.

Neseniai įkurtos VDU profsąjungos prezidentas Rūstis Kamuntavičius, kuris šioje Alma mater skaito Lietuvos valstybės ir visuomenės raidos paskaitas, pažymėjo, kad šio universiteto nuosmukis prasidėjo dar prieš 5 metus, kai akivaizdžiai sumažėjo norinčių studijuoti, o iš universiteto pasitraukė keli žinomi dėstytojai.

"Efektyviausia priemonė skandalams numalšinti būtų įstatymas, kuris nustatytų rektorato darbuotojų algas, ir artėjantys rektoriaus rinkimai, - teigė R.Kamuntavičius. - Jei į šį postą ateis naujas žmogus, kuris dirbs universitetui, o ne savanaudiškiems tikslams, pokyčiai įmanomi. Tačiau jei vėl vadovaus sena gvardija, nieko gera nebus".

Bet VDU studijų prorektorius Povilas Zakarevičius neigia gandus apie neaiškiais keliais rektorato atstovus pasiekusias įplaukas. "Manau, kad buvo pateikti pernelyg išpūsti skaičiai. Nurodyti ne tik metiniai atlyginimai, bet ir papildomos pajamos ne vien už darbą auditorijose ir administraciniuose kabinetuose", - kalbėjo vienas VDU vadovų.

Anot jo, prieš rektoriaus rinkimus skandalą sukėlė universiteto valdžią kritikuojančių asmenų grupelės, sąmoningai platinančios netikslią informaciją. "Su jais į diskusijas žiniasklaidoje nesileisime. Tai ketiname aptarti senato posėdžiuose", - neslėpė nepasitenkinimo P.Zakarevičius.

VDU - vienintelis universitetas Kaune, kuriame bakalauro studijas baigę jaunuoliai gali studijuoti teisę. Jos instituto vadovo T.Klimo 2002-aisiais redaguotoje knygoje "Organizuotas nusikalstamumas" išsamiai aptariami valstybės tarnautojų mokestiniai nusikaltimai primena neskaidrius finansinės veiklos žaidimus VDU rektorato užkulisiuose. Argi tai - ne paradoksas?

Pirmadienio "Ekstroje" taip pat skaitykite: