„VDI padarė viską, ką įpareigoja padaryti įstatymai. (...) įstatymų rėmuose daugiau įgaliojimų neturime. (Atrakcionus valdanti) bendrovė kategoriškai atsisako paklusti reikalavimams ir piktybiškai naudojasi teisinės bazės spragomis. Kol kas sustabdyti atrakcionų veiklos mes neturime teisinio pagrindo, mums būtinos nepriklausomų ekspertų išvados. (...) Tada priimsime sprendimą“, - spaudos konferencijoje teigė  vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pavaduotoja Svetlana Černuševič.

Ketvirtadienį buvo išplatintas pranešimas, kad stabdomi visi dėl savo techninių charakteristikų potencialiai pavojingiems įrenginiams priskiriami atrakcionai.

Anot VDI darbuotojų, sustabdyti potencialiai pavojingus įrenginius buvo tikimasi su policijos pareigūnų pagalba, nes atrakcionų šeimininkas teigė neturįs techninių atrakcionų dokumentų, tačiau vėliau šie dokumentai pas šeimininką atsirado, tad neliko preteksto stabdyti atrakcionų veiklą, todėl dabar ketinama laukti nepriklausomų ekspertų išvadų.

VDI prašo aktyvesnės Palangos savivaldybės ir kitų institucijų „aktyvesnių, ryžtingų veiksmų“.

„Iš mūsų pusės buvo pasiūlyta pastatyti užtvarą laikinai, galimas ir plakatas, bet tai yra pasiūlymas, tai vienas iš būdų perspėti, kad gali būti problemų dėl įrenginių“, - sakė S. Černuševič.

Anot jos, nepriklausomi ekspertai dirbs savaitgalį, tačiau dar nežinia, kada galėtų būti sulaukta išvadų.

VDI atrakcionais pradėjo domėtis nuo birželio pradžios, kada VDI Klaipėdos skyriaus darbo inspektoriai patikrino UAB „Leander LTU“, tačiau, negavę pagrindinio dokumento – Palangos savivaldybės išduoto leidimo statyti ir naudoti atrakcionus, jų eksploatuoti neleido.

Atrakcionų savininkai buvo raštu įpareigoti per dvi savaites gauti savivaldybės leidimą. Šį reikalavimą UAB „Leander LTU“ ne tik apskundė Klaipėdos apygardos administraciniam teismui, bet ir reikalavo uždrausti VDI skirti jiems nuobaudas. Inspekcijos darbuotojai nedetalizavo kokia papildoma informacija leido inspektoriams, nuo vasaros pradžios žinojusiems, kad atrakcionas veikia nelegaliai, dabar imtis griežtų priemonių.

„Daugiau komentuoti negaliu, nes vykdomas ikiteisminis tyrimas“, - ketvirtadienį sakė VDI atstovė Gabrielė Banaitytė.

Palangos savivaldybė nėra išdavusi leidimo sklypuose, kur šiuo metu veikia atrakcionų parkas – J. Basanavičiaus g. 43 bei Meilės al. 5 – vykdyti veiklą. Savivaldybės atstovai teigia, kad siekdama užkirsti neteisėtai veiklai kelią, apie atrakcionus informuota Darbo inspekcija, Kultūros paveldo departamentas, Nacionalinė žemės tarnyba, Vaiko teisių kontrolieriaus tarnyba, Statybų inspekcija, policija, prašyta LESTO išjungti elektros energiją sklypuose, kur be savivaldybės leidimo neteisėtai vykdoma komercinė veikla, kreiptasi ir į teismą.

Klaipėdos apygardos teismas liepos 14 d. nutartimi nurodė skubiai nutraukti atrakcionų darbą. Veikla turėjo būti stabdoma nedelsiant, tačiau visi atrakcionai, išskyrus užstrigusįjį rugpjūčio 17 d., tebeveikia iki šiol.

Rugpjūčio 17 d. vėlų vakarą vienas iš atrakcionų dėl gedimo užstrigo, ir 9 juo sukęsi vaikai beveik valandą kabojo galvomis žemyn maždaug 5 metrų aukštyje. Dėl to keli dėl sveikatos sutrikimų atsidūrė ligoninėje.

Kai kurie tėvai žada kreiptis į teismą ne tik dėl kompensacijų, bet ir prašydami uždrausti šių atrakcionų veiklą.