Tačiau ši teisėjams tinkama data kol kas nėra oficialiai patvirtinta, kadangi nėra suderinta su įtariamojo advokatais ir prokurorais. Jei jiems ši data bus priimtina ir tądien jie nebus užsiėmę kitose bylose, teismas pradės nagrinėti bylą.

Be to, iki birželio 20 dienos Vilniaus apygardos teismas turi nuspręsti, ar apskritai byla gali būti atiduota teisminiam nagrinėjimui.

Kadangi kaltinamasis yra buvęs šalies prezidentas, bylą nagrinės trijų teisėjų kolegija. Posėdžiai vyks už uždarų durų, kadangi byloje bus tiriamos įtariamo valstybės paslapties atskleidimo aplinkybės.

Gegužės 19 dieną Generalinė prokuratūra baigė tirti ir teismui perdavė bylą, kurioje Konstituciją šiurkščiai pažeidęs ir todėl per apkaltą nušalintas eksprezidentas R.Paksas įtariamas padaręs nusikaltimą - atskleidęs valstybės paslaptį.

Įtarimas grindžiamas tuo, kad R.Paksas dosniausiam savo prezidentinės rinkimų kampanijos finansuotojui verslininkui Jurijui Borisovui leido suprasti, kad jo pokalbių klausosi Valstybės saugumo departamento pareigūnai.

Vienas iš Seimo apkaltos komisijos kaltinimų R.Paksui, kuriais remiantis jis buvo nušalintas nuo prezidento pareigų, buvo tas, jog sąmoningai leisdamas J.Borisovui suprasti, kad dėl jo teisėsaugos institucijos atlieka tyrimą ir vykdo jo pokalbių telefonu kontrolę, R.Paksas šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė duotą priesaiką.

Šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas šiemet balandžio 26 dieną, kai atliekant ikiteisminį tyrimą baudžiamojoje byloje dėl grasinimų prezidentui buvo nustatyti kito įtarimo dėl nusikalstamos veikos požymiai.

Balandžio 30 dieną R.Paksui buvo pateiktas įtarimas pagal Baudžiamojo kodekso 125 straipsnio 1 dalį, kuris numato atsakomybę už valstybės paslapties atskleidimą. Tądien, dalyvaujant advokatui, jis buvo apklaustas įtariamuoju. Jo parodymai buvo fiksuojami vaizdo kamera.

Jei teismas pripažins kaltu, jam gresia teisės dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla atėmimas arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

Buvusiam šalies vadovui gali dar ne kartą sėsti į teisiamųjų suolą.

Gegužės 20 dieną R.Paksui Generalinėje prokuratūroje buvo pateiktas įtarimas dėl piktnaudžiavimo tarnyba.

Šis įtarimas jam buvo pateiktas ikiteisminiame tyrime dėl galimo neteisėto kišimosi sprendžiant turtinius kelininkų bendrovės valdymo ginčus.

Konstitucinis Teismas savo nutarime yra konstatavęs, kad R.Paksas, siekdamas įgyvendinti jam artimų privačių asmenų turtinius interesus, naudodamasis savo statusu, davė nurodymus savo patarėjui Visvaldui Račkauskui pasinaudojant tarnybine padėtimi per teisėsaugos institucijas paveikti UAB "Žemaitijos keliai" vadovų ir akcininkų sprendimus dėl akcijų perleidimo R.Paksui artimiems asmenims.

Taip, anot teismo, R.Paksas 2003 metais, siekdamas įgyvendinti jam artimų privačių asmenų turtinius interesus ir naudodamasis savo statusu, šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką.

R.Paksas balandžio pradžioje per parlamentinę apkaltą buvo nušalintas nuo prezidento pareigų už šiurkščius Konstitucijos pažeidimus ir priesaikos sulaužymą.