Dirbo per trumpai

Pirmagimio besilaukiančios 24 metų klaipėdietės Elenos džiaugsmą aptemdė nuogąstavimai, kaip reikės išlaikyti kūdikį. Iki paskutinės minutės dirbusi, motinystės atostogų išėjusi moteris Valstybinio socialinio draudimo („Sodros“) Klaipėdos skyriuje buvo šokiruota.

Moteris sužinojo, kad jai nepriklauso motinystės pašalpa. Paaiškėjo, kad klaipėdietė neturi reikiamo darbo stažo. Moteris išdirbo 8, o ne 12 mėnesių.

Būsimai mamai buvo paaiškinta, kad, jei būtų įsidarbinusi per tris mėnesius po universiteto baigimo, tuomet problemų dėl darbo stažo nebūtų kilę.

„Atrodo, labai paprasta įsidarbinti per tris mėnesius nuo universiteto baigimo. Ekonominiu sunkmečiu darbo pasiūlymai tik ir mėtosi“, – ironizavo moteris.

Darbuotoja klaipėdietei pasiūlė tvarkytis dokumentus dėl socialinės pašalpos – 350 litų.

„Kaip už tokią sumą reikia išlaikyti mažylį? Vien pasiruošimas kūdikio sutikimui atsieina dešimteriopai daugiau“, – pastebėjo klaipėdietė.

1 050 litų šeimai – normalu

Moteriai, kurios mėnesinis atlyginimas siekė apie 2 tūkst. litų, keista buvo ir tai, kodėl skaičiuojant motinystės pašalpą už mėnesius, kurių trūksta, negalima išvesti vidurkio.

„Kai tokią mintį išsakiau darbuotojai, ši pareiškė, kad aš noriu vogti kitų mokesčių mokėtojų pinigus. Kaip tai suprasti? Juk sąžiningai dirbau 8 mėnesius, mokėjau mokesčius“, – stebėjosi klaipėdietė.

Būsimai mamai keista pasirodė ir tai, kad, valstybės nuomone, trys asmenys kuo puikiausiai gali išgyventi už 1 050 litų per mėnesį. Jei vienas šeimos narių gauna tokią sumą, jokia pašalpa nepriklauso.

„Pradėjusios lauktis moterys pirmiausia turi apeiti tarnybas ir išsiaiškinti, ar turės iš ko išlaikyti vaikelį. Gali būti, kad, susilaukusios kūdikio, jos liks visai be pajamų, nors prieš tai ir dirbo“, – baisėjosi klaipėdietė.

Pinigų vis tiek neužteks

29-erių Vaidai žinia, kad laukiasi dvynių, nesukėlė didelės nuostabos. Moters vyras taip pat yra iš dvynių. Eiti tėvystės atostogų dvejus metus ir auginti pirmagimius jie nusprendė abu.

Pagal įstatymą pirmus metus jiems bus mokama 70 proc., antrus – 40 proc. atlyginimo dydžio pašalpa. Antrus metus pora galės dirbti ir gauti pašalpą. Vyras uždirba 2 tūkst., būsima mama – 1,3 tūkst. litų.

„Anksčiau dvynius pagimdžiusios mamos gaudavo dvigubą motinystės pašalpą. Tokiu atveju vyras galėtų dirbti ir papildyti šeimos biudžetą. Būtų lengviau. Bet yra kaip yra“, – apgailestavo moteris.

Gimus mažyliui, tėvai už kiekvieną vaiką gaus vienkartinę pašalpą, kuri siekia 1 050 litų.

Tačiau klaipėdietė neslėpė, kad tokių pinigų dvynių sutikimui neužteks. Išlaidos labai didelės, nes visko reikia dvigubai.

„Taupome iki paskutinio cento. Apie naujus daiktus net nesvajojame. Neturime galimybių. Gerai apskaičiuoji, ar gali sau leisti įsigyti vieną ar kitą daiktą“, – pasakojo klaipėdietė.

Daiktus pirko turguje

Dvi lovytes pora pirko iš kitos dvynius auginančios šeimos. Už abi sumokėjo 100 litų. Vežimėlį dvyniams taip pat įsigijo naudotą. Už jį sumokėjo 400 litų. Parduotuvėje vežimėlio dvyniams kaina prasideda nuo 3 tūkst. litų.

Pora tikisi, kad įgyto vežimėlio užteks, kol kūdikiams sukaks pusė metų ar net metai.

Klaipėdietė pasakojo, kad naujus daiktus dabar perka tik tuos, kurie susiję su kūdikio higiena: buteliukus, čiulptukus, patalynę, nors ir šiuos daiktus siūloma įsigyti iš antrų rankų.

Moteris tvirtino, jog kol kas nusipirko tik vieną patalynės komplektą. Už ją sumokėjo 170 litų.

„Geresnė patalynė kainuoja 250 litų, tačiau apie tai galima tik pasvajoti. Į parduotuves nueinu tik iš smalsumo. Tiek pinigų neturime. Daiktus perku turguje“, – neslėpė klaipėdietė.

Išlaidos – pribloškiamos

Moteris suskaičiavo, kad jos pašalpos neužteks nė sauskelnėms. 27 sauskelnių pakelis naujagimiams kainuoja 18,50 lito. Jas reikia keisti kas 2–3 val.

„Dviem vaikams parai reikės pakelio. Tokiu atveju mėnesio išlaidos sieks per 1 110 litų“, – apskaičiavo klaipėdietė.

Anot jos, sunku pagalvoti, ką darytų, jei reikėtų pirkti drabužėlius. Juos šeimai atidavė artimieji.

„O kiek dar visos kitos priemonės kainuoja? Kiek mišinukams reikėtų išleisti, jei negalėčiau maitinti pati. Girdėjau, kad vienam kūdikiui jie atsieina apie 400 litų per mėnesį. Motinystės pašalpa tėvams, kurie augina dvynius, turėtų būti dviguba. Juolab kad kai gimsta pametinukai, mamos kurį laiką gauna dvigubą pašalpą, nors ir čia, ir čia du vaikai“, – pabrėžė moteris.

Vilioja „mamadieniais“

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė Liubovė Zaiceva tvirtino, kad šiandieninėje valstybės politikoje yra daug priemonių, kurios skatina gimstamumą.

Pernai liepą pasikeitus įstatymams, Lietuvoje yra lanksčios sąlygos derinti darbą ir šeimą. Pasirinkusieji dvejus metus motinystės ar tėvystės atostogų – antraisiais gali dirbti.

„Lietuvoje, palyginti su kitomis ES šalimis, yra vienos palankiausių sąlygų vaiko priežiūros atostogoms. Moterys gali imti jas ir gauti pašalpą net iki 2 metų. Bendras ES vidurkis yra gerokai mažesnis už Lietuvos variantą“, – teigė atstovė.

Be to, anot L.Zaicevos, į darbo ir šeimos derinimo klausimus yra vis aktyviau įtraukiami ir vyrai.

Pasak atstovės, pagal Darbo kodeksą tėveliai turi galimybę prašyti darbdavio papildomos poilsio dienos per mėnesį, vadinamojo mamadienio arba tėvadienio.

Stažo reikalauja visur

L.Zaiceva aiškino, kad minimalaus stažo reikalavimas pašalpai gauti yra normalus reikalavimas tiek Lietuvoje, tiek ES. Lietuvoje jis iki pirmosios nėštumo ir gimdymo atostogų dienos turi būti ne trumpesnis nei 12 mėnesių per pastaruosius 24 mėnesius.

Toks reikalavimas taikomas motinystės pašalpai nėštumo ir gimdymo laikotarpiu bei motinystės (tėvystės) pašalpoms, kurios mokamos iki vaikui sukaks vieni arba dveji metai.

„Nepaisant to, ar šeimai vienu metu gimė vienas, du ar daugiau vaikų, pajamos yra tokios pat. Negalima teigti, jog valstybė, mokėdama didesnes išmokas už dvynukus ar trynukus, paskatins gimstamumą, nes akivaizdu, kad šeima nesuplanuos, kiek moteris pagimdys vaikų vieno gimdymo metu“, – teigė atstovė.

Rimantas Jonas Dagys, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas

Pašalpos yra nemenka priemonė, kuri padeda auginti vaiką, bet to neužtenka. Svarbiausia yra požiūrio į šeimą keitimas. Į ją reikia žiūrėti kaip visuomenės pagrindą. Sutarus, kas yra šeima, būtų išspręsti kiti dalykai. Tai leistų sukurti efektyvius vaikų auginimo, teisių gynimo mechanizmus, kad vaikas privalo turėti mamą ir tėtį. Jie neatsiranda, nes blokuojama šeimos samprata. Mamoms turi būti sudarytos sąlygos derinti darbą su vaikų auginimu. Mokestinė politika turėtų būti orientuota į šeimą. Šiuo metu valstybės parama jai yra labai maža. Pagal šių metų biudžetą, pinigų šeimos stiprinimui, skatinimui ir išsaugojimui valstybė skiria 21 centą per mėnesį vienam žmogui. Investicijos į šeimą turėtų būti kur kas didesnės. Tai pagrindinė problema. Svarbu, kad Lietuva neišmirtų. Visos kitos problemos yra kur kas menkesnės.

Rasa Paulavičienė, Asociacijos „Nacionalinis aktyvių mamų sambūris“ atstovė

Kitose šalyse yra labai daug šeimų, kuriose dirba tik vienas tėvų. Šių pajamų užtenka išlaikyti vieną ar du vaikus. Taip pat yra neapmokestinamų pajamų dalis – valstybė palieka dalį šeimos uždirbtų pajamų vaikų poreikiams. Lietuvoje tėtis arba mama neuždirba tiek, kad galėtų išlaikyti vaikus. Be to, mokesčių sistema nėra siejama su išlaikomų asmenų skaičiumi. Dirbdamas vienas žmogus sumoka tokią didelę sumą valstybei, kad nelieka pinigų vaikams. Lietuvoje turime tuos teorinius metus, kai mama ar tėtis gali likti su vaikeliu. Tačiau antrus metus, jei mama dirba, gaunamą 40 proc. dydžio motinystės išmoką susimoka per mokesčius. Esame antri nuo galo ES pagal vaikų skurdą. Du dirbantys žmonės neuždirba pakankamai, kad išlaikytų savo atžalą. Vaikai dabartinėje Lietuvoje yra didelė prabanga.

Faktai ir skaičiai

Pernai „Sodros“ Klaipėdos skyriuje motinystės pašalpų už suteiktas nėštumo ir gimdymo atostogas išmokėta 1 706 gavėjoms.

Motinystės (tėvystės) pašalpų, kurios pradedamos mokėti gimus kūdikiui, per mėnesį vidutiniškai buvo išmokama 3 888 asmenims.

Šių išmokų skaičius mažėja. Užpernai pirmųjų pašalpų išmokėta – 2 078 gavėjoms, antrųjų – 4 260.

Šiemet „Sodros“ Klaipėdos skyriuje mokamų išmokų skaičius išaugo. Kovo 1 d. duomenimis, motinystės pašalpas gavo – 705 gavėjos, motinystės (tėvystės) – 4 260.

Maksimali motinystės pašalpa šiemet siekia beveik 4 762, pernai – 4 680 litų. Minimali – 496 ir 390 litų.

Nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpiu mokama motinystės pašalpa siekia 100 proc. uždarbio.

Motinystės (tėvystės) pašalpos dydis, kol vaikui sueis vieni metai, siekia 100 proc. uždarbio. Jei iki dvejų metų – pirmus metus – 70 proc., antrus – 40 proc. darbo užmokesčio.

Kūdikiui reikalingi daiktai kainuoja (Lt)

naujas dėvėtas

Vežimėlis nuo 330 nuo 200

Automobilinė kėdutė nuo 150 nuo 70

Patalynė nuo 120 –

Vystyklas 10 –

Šliaužtinukai nuo 15 nuo 1–5

Marškinėliai nuo 15 nuo 1–2

Kepurytė 5 1

Čiulptukas nuo 7 –

Buteliukas 12 –

Vonelė 20 10