Nuo 1994-ųjų, kai į pirmąją Jungtinių tautų misiją Kroatijoje (UNPROFOR) išvyko pirmieji Lietuvos kariai, tarptautinėse misijose dalyvavo maždaug 5 tūkst. lietuvių. Grįžę į gimtinę jie turi galimybę atgauti jėgas Karių reabilitacijos centre Druskininkuose, o vėliau, jei reikia, kiekvienam jų skiriama įvairiapusė psichologinė pagalba.

Tačiau kai kurie jų tvirtina, kad tai tik deklaracijos. Deramos psichologinės pagalbos jie nesulaukia vien dėl to, kad mūsų šalyje nėra kvalifikuotų karo medikų, galinčių padėti psichikos traumas patyrusiems kariams. "Krašto medikai nesugeba diagnozuoti ir gydyti tikrosios kario ligos, nes jie tam neparengti. Pavyzdžiui, JAV karo medikai dalyvauja karinėse operacijose, kad žinotų, ką išgyvena kariai", - įsitikinęs įvairiose misijose skirtingose pasaulio šalyse tarnavęs karys Benas A. (tikrasis vardas redakcijai žinomas). Jis ir kiti kariai medikų nekaltina, tačiau mano, kad valstybė, siuntusi vyrus į karą, privalo prisiimti atsakomybę ir deramai pasirūpinti grįžusiųjų iš karo sveikata.

Benas įsitikinęs, kad serga potrauminio streso sindromu (PTSS), amerikiečių dar vadinamu Post Vietnam Syndrom. Pasak vyro, toks emocinis sutrikimas gali pasireikšti kaip reakcija į karą: išgyventą mirties siaubą ir beviltiškumą. Sergantys PTSS žmonės skundžiasi depresija, panika, jie dažnai kenčia nuo alkoholizmo.

"Mano tarnybos draugas, su kuriuo dalyvavome misijoje Bosnijoje ir Hercegovinoje, prieš šešerius metus mirė. Jis skundėsi tokiais pat negalavimais, kokius dabar jaučiu aš. Pagal visus požymius tai yra PTSS, tačiau nė vienas Lietuvos gydytojas nežino, kaip gydyti tokią ligą", - „Lietuvos žinioms“ guodėsi Benas A. Jis teigė jau kelerius metus bijantis sulaukti vakaro: naktimis vyrą kamuoja nemiga, o snūstelėjus vargina košmarai.

KAM Viešųjų ryšių tarnyba į pateiktus klausimus atsakė formaliai. Paprašius tikslesnės informacijos apie sergančių PTSS asmenų skaičių, Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos atstovė kapitonė Jekaterina Suvorova-Dadurkienė atsakė, kad grįžusiems iš tarptautinių misijų kariams, kuriems pasireiškė PTSS požymiai, šie simptomai iki ligos būklės neišsiplėtojo. Ji taip pat pridūrė, kad Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos sveikatos priežiūros specialistai turi Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytos formos licencijas ir yra kompetentingi diagnozuoti ligas.