"Iš praktikos išsiaiškinome, kad institucijos valdo ir tas patalpas, kurios neturi tarnybinių gyvenamųjų patalpų statuso - kurios anksčiau buvo išnuomotos kaip tarnybinės, bet kai nutrūko darbo santykiai ar žmogus išėjo į pensiją, tarnybinių gyvenamųjų patalpų sutartis nebuvo nutraukta", - BNS aiškino departamente dirbantis Ramūnas Šveikauskas.

Anot jo, taip atsitiko todėl, kad prieš dvejus metus pagal tuomet galiojusį Civilinį kodeksą nebuvo reikalaujama nutraukti neterminuotų sutarčių. Būtent tokios sutartys buvo sudaromos su tarnybinių butų nuomininkais.

Anot ministerijos darbuotojo, pagal Vyriausybės nutarimą tarnybines patalpas valdančios institucijos pačios turėtų pateikti informaciją apie šias patalpas departamentui, tačiau šis procesas vyksta sunkiai, departamentas turi šių duomenų iš institucijų ir įstaigų reikalauti pats.

"Tokių (kurios pačios pateikia duomenis - BNS) yra labai nedaug, ir mes kreipiamės į įvairias institucijas, prašydami pateikti informaciją. Nežinau, ar tas skaičius teisingas - ar į visas institucijas esame prisibeldę", - kalbėjo jis.

Jo duomenimis, daugiausia tarnybinių butų turi pati Aplinkos ministerija ir jai pavaldžios įstaigos (495), krašto apsaugos sistemos įstaigos (345) bei vidaus reikalų sistema (161).

Kilus skandalui dėl Valstybės saugumo departamente privatizuotų tarnybinių butų, 2008 metais valstybės institucijoms rekomenduota atsisakyti tarnybinio būsto, bet uždrausta jį leisti privatizuoti gyventojams ne aukciono tvarka. Rekomenduota tarnybines gyvenamąsias patalpas perduoti savivaldybėms ir Valstybiniam turto fondui (VTF). Tačiau, pasak R.Šveikausko, VTF "butų su gyventojais neima", tad dažniau jie perduodami savivaldybėms.

"Perdavimas vyksta abipusiu sutarimu - jei savivaldybė sutinka priimti, o institucija perduoti kartu su nuomininkais gyvenamąją patalpą, tokios patalpos perduodamos savivaldybei", - kalbėjo jis.

R.Šveikauskas negalėjo pasakyti, ar per pastaruosius metus buvo įsigyta naujų tarnybinių butų.

Kaip skelbta anksčiau, 2007 metų vasarą tarnybinių butų skaičius siekė pusantro tūkstančio. Tuomet tarnybinių butų daugiausia taip pat buvo aplinkos, krašto apsaugos ir vidaus reikalų sistemose.

Tarnybinių butų problema prieš dvejus metus susidomėta po to, kai tokį butą privatizuoti norėjo buvęs Valstybės saugumo departamento vadovas Arvydas Pocius. Jis ketino už mažesnę nei rinkos kainą įsigyti tarnybinį keturių kambarių butą, tačiau vėliau tokių ketinimų atsisakė.