68 tarybos nariai balsavo už koalicinės sutarties privalomą vykdymą partijos nariams, 1 – balsavo prieš, 7 susilaikė.

Partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė, kad bus inicijuojama nepasitikėjimo juo procedūra Seime. V. Pranckiečio elgesį taip pat vertins partijos etikos institucija.

„Esu labai dėkingas socialdemokratų darbo partijai, kuri mums sudarė galimybę, nereikalaudama vykdyti to koalicinės sutarties punkto, turėti šitą posėdį. Dabar galime pasakyti, kad tai yra praktiškai absoliuti partijos valia. (…) Atitinkamai pasakytas partijos verdiktas, kad visi partijos nariai turi vykdyti sutartį. (…)

Aš supratau, kad (Seimo pirmininkas) nesiruošia trauktis, tai Seimas priiminės sprendimus pagal Seimo statutą. Manau, kad dabar jau tai sąžinės reikalas. Nemanau, kad dabar Seimo pirmininkas drįs aiškinti, kad tai yra koks nors R. Karbauskio kerštas“, – sakė R. Karbauskis.

LVŽS pirmininkas teigė, kad dar bus tariamasi, kada inicijuoti nepasitikėjimo procedūrą.

„Mes rytoj manau, kad turėsime konsultacijas su mūsų koalicijos partneriais, ar tai darysime šitoje sesijoje, ar bandysime rengti neeilinį posėdį, ar tai darysime kitoje sesijoje. Dabar tai nėra esminis dalykas. Esminis dalykas dabar yra suformuoti vykdomąją valdžią, vyriausybę, ir tęsti darbus, kurie yra padaryti“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak partijos pirmininko, tą klausimą nagrinės partijos etikos komisija.

„Tada bus siūlomi sprendimai partijai. Šnekėdami mes pabrėžėme: kas būtų, jei partijų nariai atsisakytų vykdyti koalicinių sutarčių sąlygas. Mes niekada neturėtume stabilių valdžių“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Pranckietis turi savo nuomonę

Seimo pirmininkas patvirtino, kad atviru balsavimu, neišskiriant atskiru klausimu jo atvejo, patvirtinta koalicinė sutartis.

„(Mano sprendimai) yra tokie, kokie buvo, nesikeičiantys nei kiek“, – sakė V. Pranckietis.

Jis teigė neketinąs trauktis iš partijos

„Ne, man niekas to nesiūlo. Aš pasakiau, kad esu su „valstiečiais“, o, ar „valstiečiai“ yra su manimi, tai jie gali pareikšti tą nuomonę“, – sakė V. Pranckietis.

Seimo pirmininkas teigė, kad jo šis balsavimas nenustebino, „nes jis nieko nepakeitė“.

„Tiesiog liko tas pats, kaip buvo anksčiau“, – sakė V. Pranckietis.

Jis nesutinka, kad tuo balsavimo partija išreiškė valią, kad jo postas turi atitekti socialdarbiečiams.

„Aš liksiu prie savo nuomonės, kieno tai yra išreikšta valia. Tokia yra dabar parašyta valia, bet socialdarbiečiai, kaip Petras išsigynė Kristaus, lygiai čia yra tas pats – jie tris kartus kartus pasakė, kad „mums nereikia to posto“, – sakė V. Pranckietis.

Jis neabejoja, kad atlaikytų nepasitikėjimo procedūrą Seime.

„Aš sakiau tarybai, kad jaučiuosi kaip mokinys, pastatytas prieš klasę, ir nelabai paruošęs pamokų. Niekas man neturi pretenzijų dėl darbo, bet vis tiek turėtum ką nors keisti“, – sakė V. Pranckietis.

Jis galvoja, kad santykiai su R. Karbauskiu ir frakcija liks tokie, kaip ir buvo.

„Turėjau ir daug sudėtingesnių situacijų gyvenime. Tai, žinote, vieną dieną žmogus pasako vienaip, kitą gali galvoti kitaip“, – sakė V. Pranckietis.

Jis nebijo dėl savo tolesnės politinės ateities. V. Pranckietis priminė, kad yra laimėjęs vienmandatėje apygardoje, ir, pasak jo, ten buvo ne tiek svarbi partija.

DELFI primena, kad keturių partijų (LVŽS, socialdarbiečių, „tvarkiečių ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos) sudarytoje koalicinėje sutartyje numatyta, kad Seimo pirmininkas turi atitekti socialdarbiečiams.

„Valstiečiai“ partijos taryboje sprendė ne pasitikėjimo V. Pranckiečiu, kaip Seimo pirmininku, klausimą, bet – ar pritarti koalicinei sutarčiai.