Situaciją pakomentavo pats Veryga


Kaip Žinių radijui teigė pats A. Veryga, sprendimas nutraukti jo kandidatūrą prezidento rinkimuose buvo tikrai gerai apsvarstytas, o žmonės, palaikiusieji ir rėmę jį, esą tikrai neliks apgauti.

„Tikrai turėjome labai karštą, sudėtingą diskusiją ir kodėl tokį sprendimą priėmėme, tai, pirmiausia, dėl to, kad mes į politiką, bent jau aš ar mano kolegos, ateiname ne dėl postų, ne dėl kažkokios pozicijos, o dėl to, kad mes galėtume įgyvendinti tam tikras idėjas, kurios yra svarbios mūsų rinkėjams. Dėl to, manau, mes jų ne tik, kad neapgauname, bet sudarome galimybes, kad tai, kas yra svarbu mūsų rinkėjui, tai yra tradicinės vertybės, šeimos klausimai, regioniniai klausimai, kad jie turėtų realų šansą prezidento rinkimuose“, – kalbėjo A. Veryga.

Be to, pašnekovas atkreipė dėmesį, kad ir jo paties reitingas nebuvo toks jau aukštas.

„Turime savo apklausas, kuriose realybė yra tokia, kad, visgi mano reitingas nėra aukštas ir mūsų politinio spektro pusėje yra tikrai nemažai kandidatų, kurie dalina balsus. Tas žmonėms turbūt yra suprantama. Mano pasitraukimas sudaro sąlygas, kad antrame prezidento rinkimų ture būtų ne tas žmogus, kuriam mes labai aktyviai oponuojame, kalbu apie dabartinę premjerę, o tas žmogus, su kuriuo mūsų politinės pažiūros sutampa – kalbu apie Igną Vėgėlę.

Tai yra labai sąmoningas sprendimas, kuris gal Lietuvoje yra labai neįprastas, bet, manau, tikrai pasižiūrėjus ten, kur tokia politinė kultūra yra gal senesnė, pamatysite ne vieną tokį sprendimą, kada politikai, galvodami apie idėjas, o ne apie postus, apsisprendžia pasitraukti, tam, kad tos idėjos būtų įgyvendintos“, – aiškino A. Veryga.

Kandidato I. Vėgėlės idėjas ir įvairius siūlymus A. Veryga įvertino plačiau.

„Yra dalykų, kur mūsų pažiūros iš tiesų sutampa. Neturi viskas absoliučiai sutapti turbūt. Tai, kad Ignas Vėgėlė turėjo kritikos dėl pandemijos valdymo – aš kai kuriose vietose su juo galiu sutikti, galiu nesutikti. Turbūt daugiau vietų net sutikčiau ir pats esu kritikavęs po Vyriausybės pasikeitimo veiksmus – ir galimybių pasus, ir prievartą, tam tikrą spaudimą vakcinacijai, kas prigadino reikalų, ką patvirtina ir patys medikai. Kalbu apie sugriautą pasitikėjimą tomis pačiomis vakcinomis, bet čia yra tik viena detalė, tik vienas klausimas, kuris gal visuomenėje yra toks ryškiau matomas ar atpažįstamas, kalbant apie Igną Vėgėlę“, – kalbėjo jis.

Ignas Vėgėlė

Į viską A. Veryga siūlė pažvelgti kiek plačiau.

„Jeigu mes kalbėtume plačiau, tai yra apie šeimos klausimus, apie pensijų ratifikavimus, apie regioninę politiką, gynybą ir kitus dalykus – mes tikrai paskyrėme geras dvi valandas, tam, kad išsiaiškintume, prieš tarybai tokį žingsnį priimant, kokios yra mūsų nuostatos ir galiu sakyti, kad absoliučia dauguma atvejų mes tikrai esame savo nuostatomis tokie patys. Sakau, tas mūsų sprendimas – jis labai nesunkiai paaiškinamas. Norime, kad mūsų idėjos turėtų galimybę būti atstovaujamos“, – teigė A. Veryga.

Pasakė, kam bus naudingas toks valstiečių sprendimas


Įžvalgomis ir vertinimais apie valstiečių partijos sprendimą atsiimti A. Verygos kandidatūrą prezidento rinkimuose laidoje pasidalijo ir Vilniaus politikos analizės instituto analitikas Matas Baltrukevičius. Kaip teigė pats analitikas, apie tokį scenarijų iš anksto jis pagalvojęs nebuvo, tačiau pirmieji viešumoje pasirodę gandai apie tai jam esą atrodė tikrai įtikinamai.

„Nėra taip, kad būtų galima mechaniškai balsus iš vieno kandidato pervesti kitam, bet, aišku, Vėgėlei yra turbūt naudinga, kad nėra Aurelijaus Verygos, bet lygiai taip pat gali būti naudinga ir Gitanui Nausėdai. Reikės dar tuos balsus pasiimti, reikia tikrai dar aktyvesnės, dar veiksmingesnės rinkimų kampanijos Ignui Vėgėlei. Nėra taip viskas paprasta“, – atkreipė dėmesį jis.

Matas Baltrukevičius

Tiesa, pasak M. Baltrukevičiaus, dėl šio valstiečių sprendimo spaudimas kiek didėja kandidatei I. Šimonytei, tačiau jų aktyvaus įsitraukimo į tolimesnius rinkimų procesus pašnekovas nenumato.

„Manau, kad mes ir nematysime iš valstiečių pusės, kad jie patys labai aktyviai veltųsi į prezidento rinkimų kampaniją. Vėgėlei pačiam kol kas yra naudinga palaikyti distanciją. Realu, kad šitas susitarimas gali būti preliminariai susijęs ir su Seimo rinkimais, tačiau Vėgėlė labai korektiškai padėkojo valstiečiams už paramą, paminėjo ir kitas partijas, kurios jį remia ir, šiuo atveju, jam reikia būti vienam, per daug nesisaistyti su jokiomis partijomis, siekti maksimaliai gero rezultato. Kuo geriau jis pasirodys, tuo jo vertė partijų akyse dar labiau kyla prieš Seimo rinkimus“, – kalbėjo M. Baltrukevičius.

Ramūnas Karbauskis, Aurelijus Veryga

Nors tiek pats A. Veryga, tiek valstiečių partija mini, kad sprendimas dėl A. Verygos kandidatūros atsiėmimo buvo gerai apgalvotas ir apsvarstytas, vis dėlto, atrodo jis gana pragmatiškai.

„Aš sakyčiau, kad čia gal ir pačių valstiečių buvo toks ganėtinai paskutinės sekundės apsisprendimas ir, realiai, balandžio 2 diena – paskutinė diena, kada kandidatai į prezidentus gali apsigalvoti, tai, aš manau, greičiausiai net ir Karbauskio galvoje, didžiojo valstiečių stratego galvoje, ši idėja atsirado ne taip jau labai seniai, bet pavyko viską suderinti ir turime rezultatą“, – teigė Vilniaus politikos analizės instituto analitikas M. Baltrukevičius.

Visą pokalbį rasite Žinių radijo portale: