Kodėl puola konservatorius

Žinių radijo laidoja „Atviras pokalbis“ šį klausimą aptarė ir Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Vytautas Dumbliauskas. Jis tikino, kad pagaliau suprato, kodėl valstiečiai taip stipriai puola konservatorius.

„Juk valstiečiai ir konservatoriai kovoja dėl visiškai skirtingų elektoratų, jie praktiškai net nepersidengia. (…) Bet šiaip iš esmės, valstiečiai yra kairioji partija, jie 2016 metais paėmė kairės elektoratą. O Tėvynės sąjunga, net nereikia aiškinti, yra aiškiausiai dešinioji partija. Man visą laiką buvo įdomu, kodėl valstiečiai taip puola konservatorius. Ir man prieš porą metų dašilo, kad čia yra sąmoninga veikla“, – laidoje teigė pašnekovas.

Jis tvirtino, kad taip valstiečiai stiprina kairiuosius rinkėjus.

„Valstiečiai taip bando sutelkti kairės elektoratą aplink save. Jie nori parodyti tiems žmonėms, kurie nemėgsta Tėvynės sąjungos, sutelkti ir Darbo partijos, ir socialdemokratų rinkėjus aplink save. Ir sutelkimo būdas yra konservatorių daužymas“, – įžvalgomis Žinių radijo eteryje dalijosi politologas V. Dumbliauskas.

Paklaustas, kodėl valstiečiai nekritikuoja tikrųjų oponentų socialdemokratų, V. Dumbliauskas svarstė, kad galbūt valdančioji partija nelaiko jų pakankamai rimtais konkurentas.

Politologas įvertino ir kalbas, kad konservatoriai būtų pasiryžę į koalicija eiti ir su Darbo partija.

„Čia pareiškimai yra savotiškos nevilties, manau, kad jie strateguoja, jie supranta, kad tikrai reikės koalicijos, nes net su liberalais jie negalės sudaryti koalicijos. Čia yra konservatorių tragedija, nes jiems būtinai reikia trečios partijos, jeigu nori turėti valdančiąją daugumą“, – tikino MRU politologas V. Dumbliauskas.

Pernelyg pasikeitė

2016 metais, iš karto po parlamento rinkimų, konservatoriai ir valstiečiai vedė derybas dėl galimos koalicijos. Laidoje dalyvavusi valstietė Agnė Širinskienė teigė, kad per 4 šios Seimo kadencijos metus konservatoriai pasikeitė.

„Manau, kad viena iš tų takoskyrų, kuri labiausiai žmonių yra matoma – tai požiūris į žmones. Mes tikrai niekada žmonių nevadinome šunauja, ar kitais nelabai vykusiais epitetais. Ir kartais tas arogantiškas partijos elgesys, kurį matome iš konservatorių lyderių. Jis žmonėms tikrai labai krenta į akis“, – laidoje sakė A. Širinskienė.

Politikė pažymėjo, kad konservatoriai pernelyg suliberalėjo.

Agnė Širinskienė

„Manau, kad tos vertybinės takoskyros, jos tikrai 4 metų bėgyje labai stipriai skyrėsi ir aštrėjo. (…) Vertybinis pokytis šioje pusėje... Manau, kad konservatorių pokytis į liberalus iš esmės ištrynė tą vertybinę ribą tarp šių jėgų“, – tikino valstietė.

Konservatorius Kęstutis Masiulis tikino, kad tai nieko blogo, pasaulis kinta, konservatizmas – taip pat.

„Pasaulis kinta, Agne, jis kinta, konservatizmas irgi kinta. Partijos, taip pat, yra skirtingos, jos yra iš daug asmenų“, – tikino konservatorius.

„Aš manau, ir jie, ir mes, būčiau linkęs įžvelgti, vertindamas daugumas, apibendrindamas, kad abi partijos yra konservatyvios“, – kalbėjo parlamentaras.

Pažiūrų kokteilis

V. Dumbliauskas teigė, kad krentančius valstiečių reitingus pakėlė tik koronaviruso pandemija ir faktas, jog į rinkimus šią politinę jėgą ves premjeras Saulius Skvernelis.

MRU politologas prognozavo, kad valstiečius ištiks Darbo partijos likimas.

Kęstutis Masiulis

„Reikia ramiai žiūrėti į tą „kovą“. Nes konservatoriai vertybinė partija, valstiečiai yra jokie, čia visiškai normalu, orientuojasi į visus rinkėjus. O kad valstiečių laukia toks pats pat likimas kaip Naujosios sąjungos ar Darbo partijos, tai mes galime lažintis su ponia Agne. Čia viskas yra aišku“, – prognozavo V. Dumbliauskas.

„Mano galva, valstiečiai yra jokie, jie yra „pagriebk visus“ tipo partija. Jie turi visko, čia yra kokteilis“, – LVŽS vertino jis.