Prezidentė Dalia Grybauskaitė šią savaitę dekretu nusprendė V.Ališauską atšaukti nuo liepos 13 dienos iš nepaprastojo ir įgaliotojo ambasadoriaus prie Šventojo Sosto ir Maltos Ordinui pareigų. Jį pakeis Irena Vaišvilaitė, šiuo metu einanti Europos humanitarinio universiteto (EHU) administracijos ir infrastruktūros reikalų prorektorės pareigas.

Su V.Ališausku buvo sudaryta terminuota diplomato tarnybos sutartis. "Terminuota diplomato tarnybos sutartis su V.Ališausku nutraukiama nuo jo atšaukimo dienos, tuo baigiant jo darbą diplomatinėje tarnyboje", - BNS informavo Užsienio reikalų ministerija.

Tuometinis prezidentas Valdas Adamkus V.Ališauską ambasadoriumi prie Šventojo sosto paskyrė 2008 metų rudenį. Prieš tai šias pareigas ėjo Algirdas Saudargas ir Kazys Lozoraitis.

V.Ališauskas savo tarnybą apibūdino kaip vaisingą.

"Lietuva prisidėjo prie Šventojo Sosto - Italijos iniciatyvos formuojant Europos Tarybos politiką dėl krikščionių diskriminacijos, buvo paskirtas specialus pareigūnas šiuo klausimu. Lietuva aktyviai įsijungė į vadinamąją Kryžių bylą dėl religinių simbolių mokyklose Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT)", - BNS sakė V.Ališauskas.

Pasak jo, šiuo metu taip pat rengiama sutartis dėl aukštojo mokslo diplomų ir laipsnių tarpusavio pripažinimo Bolonijos proceso pagrindu.

"Dar paminėčiau pagrindinių valstybės pareigūnų vizitus š Šventąjį Sostą - prezidentės, premjero, užsienio reikalų ministro", - kalbėjo V.Ališauskas.

Klausiamas apie ateities planus, V.Ališauskas teigė kol kas nieko neplanuojantis: "Kol kas dar nieko neplanuoju labai aiškiai, nesu atlikęs jokių veiksmų jokia kryptimi".