„Sritys, kurioje bus atliekamas mažinimas taip pat yra aiškios, turėsime mažinti darbo užmokestį, kitas išlaidas, be abejo, karpyti investicinius projektus. Šiandien konkrečių skaičių dar negaliu pasakyti, yra baigiami skaičiavimai. Pagal šiuo metu esamus vertinimus, apie 10 proc. (žadama mažinti atlyginimus – DELFI) nuo tada, kai bus patvirtintas peržiūrėtas biudžetas“, – penktadienį žurnalistams sakė finansų ministras Algirdas Šemeta.

DELFI primena, kad nuo sausio, lyginant su ankstesnės Vyriausybės pateiktu biudžeto projektu, valstybės institucijų ir įstaigų išlaidos šiais metais buvo sumažintos 15 proc., o darbo užmokesčio fondas – 10 proc. Taip pat 15 Lt nuo 490 Lt iki 475 Lt sumažintas ir bazinis dydis, pagal kurį skaičiuojamas atlyginimas. Dar 10 proc. sumažintų biudžetų projektus joms nurodyta pateikti iki kovo.

Finansų ministras taip pat pripažino, kad ekonomika šiemet smuks daugiau nei prognozuota, tačiau konkrečių skaičiavimų nepateikė. Metų pabaigoje buvo prognozuojama, kad Lietuvos bendrasis vidaus produktas mažės 4,8 proc.

„Tuo metu mūsų prognozės buvo pačios konservatyviausios pasaulyje, tačiau, akivaizdu, kad šiandien jos yra optimistinės ir jos bus koreguojamos. Mes orientuojamės į padėtį mūsų pagrindinėse rinkose, jeigu panagrinėsite, kaip smunka ekonomikos tų šalių, kurios sudaro mūsų didžiąją eksporto dalį, akivaizdu, kad nuosmukis tose šalyse yra didesnis nei buvo prognozuojama. Tai atitinkamai atsiliepia ir mūsų ekonomikos nuosmukiui“, – sakė A. Šemeta.

DELFI primena, kad Europos Komisija, vertindama Lietuvos konvergencijos programą, rekomendavo neleisti didėti atlyginimams valdžios tarnyboje.

EK pabrėžė, jog darbo užmokesčio augimas ilgą laiką gerokai pranoko našumo augimą ir dėl to sumažėjo šalies konkurencingumas.

Palaikys einančius į gatves

„Mes – prieš, žinoma, kad esame prieš, kiek galima mažinti. Dėl to turėtų tartis su profesinėmis sąjungomis, tačiau su mumis nelabai kas šnekasi“, – DELFI apie planus mažinti atlyginimus sakė Lietuvos valstybės tarnautojų profesinės sąjungos pirmininkės pavaduotoja Rima Kisielienė.

Jos teigimu, valstybė turėtų ieškoti kitų taupymo rezervų, nes paprasti valstybės tarnautojai uždirba nedidelius atlyginimus, iš kurių ir taip yra sudėtinga pragyventi.

„Jeigu dar sumažins, tai greičiausiai policininkų nebeliks. Aišku, didelius atlyginimus gauna valstybinių įmonių direktoriai, bet eiliniai valstybės tarnautojai, kurie yra tik atėję dirbti po universiteto baigimo, jie jokių priedų negauna, gauna nedidelį atlyginimą. Tai kaip galima išgyventi, jeigu dar mažins“, – kalbėjo profsąjungos atstovė.

R. Kisielienės teigimu, profsąjunga palaikys į gatves planuojančius išeiti policijos pareigūnus.

Statistikos departamento duomenimis, paskutinįjį 2008 m. ketvirtį valstybės sektoriuje vidutiniai atlyginimai vis dar viršijo mokamą privačiame sektoriuje – 2464,6 Lt lyginant su 2229,9 Lt neatskaičius mokesčių.

R. Kisielienė tvirtinimu, statistiką iškreipia ypač didelius atlyginimus gaunantys vadovai.