Ornitologas pripažįsta, paaiškinti poziciją iš aplinkosauginės pusės paprastai ir trumpai žmogui, kuris neturi ekologinių žinių, yra sudėtinga. Jis pradėjo šiek tiek iš toliau.

„Žmogaus veikla mūsų Lietuvos kraštovaizdyje visą laiką buvo. Lygiai taip pat kaip ir ūkininkavimas. Bet ūkininkavimas labai stipriai pasikeitė per paskutinius kelis dešimtmečius. Kai sakome: „visą laiką čia Lietuvoje buvo artojėliai, vieversiukas, visi sutapo, ir viskas buvo gerai“. Tai supraskime, kad „John Deere“ ir artojėlis yra du skirtingi dalykai.

Visų pirma – chemija: herbicidai, insekticidai. Taip pat – šiuolaikinė technika, milžiniški monokultūrų laukai. Tie ūkininkavimo būdai, kurie buvo prieš 50-100 metų ir dabar, jie yra du skirtingi dalykai. Jie negali būti lyginami“, – aiškino M. Karlonas.

Ornitologas aiškino, kad tas ūkininkavimas, kuris buvo Lietuvoje prieš šimtą metų, buvo gamtai draugiškas ir net reikalingas.

„Mes nesakome, kad ūkininkavimas yra nenaudingas gamtai. Lietuvos atviras kraštovaizdis visą laiką buvo susijęs su žmogaus veikla. Nes, jeigu žmogaus veiklos nebūtų, Lietuvos atviras kraštovaizdis apaugtų miškais, esame miškų zonoje. Atviros buveinės visą laiką buvo palaikomos žmogaus ir stambių žolėdžių gyvūnų bandų. Tiesiog tas sambūvis, santarvė, visą laiką buvo simbiozėje: gamta – žmogui, žmogus – gamtai“, – kalbėjo M. Karlonas.

Dabar, pasak ornitologo, visa tai pasikeitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)