Šiemet jiems laimė šypsosis daugiau. Prieš dvejus metus sumažintos pensijos bus grąžintos į ankstesnį lygį, o vasaros pradžioje bus išmokėta ir likusi invalidumo bei senatvės pensijų nepriemokų dalis. Tačiau būsimiesiems pensininkams nėra kuo džiaugtis: mat jau nuo šių metų pamažu bus didinamas pensinis amžius.

Grąžinamos į ankstesnį lygį

Nuo 2012 m. sausio 1 d. visiškai atkurtos senatvės, netekto darbingumo (invalidumo), našlių ir našlaičių valstybinio socialinio draudimo pensijos. Jos grąžintos į 2009 m. gruodžio mėn. buvusį lygį. Dvejus metus ypač taupiai gyventi priversti senoliai ir kiti pensijų gavėjai pagaliau galės šiek tiek lengviau atsikvėpti. „Visi žmonės, ir dirbantys, ir nedirbantys, gaunantys socialinio draudimo pensiją, atkurtas pensijas gaus jau šių metų sausį. Išankstinių pensijų gavėjai didesnių pensijų sulauks vasarį, nes jiems mokama už praėjusį mėnesį“, – teigė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėjo pavaduotoja Lina Burbaitė.

Pensijoms 2012-aisiais atkurti iš „Sodros“ biudžeto papildomai reikės 495 mln. Lt. Prognozuojama, kad dėl to vidutinė senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, Lietuvoje padidės 68 Lt ir bus 836 Lt. Pensijų atkūrimas į ankstesnį lygį pradžiugins apie 447 tūkst. senatvės pensininkų, apie 86 tūkst. netekto darbingumo (invalidumo) pensininkų ir apie 239,3 tūkst. našlių bei našlaičių pensijų gavėjų.
Tačiau dar metus, iki 2012 m. gruodžio 31 d., nesikeis „Sodros“ teritorinių skyrių administruojamų valstybinių pensijų (nukentėjusių asmenų, mokslininkų bei I ir II laipsnio) ir kompensacinių išmokų (rentų, šalpų, slaugos išmokų) dydžiai. 

Iš viso „Sodros“ biudžete valstybinio socialinio draudimo pensijoms 2012 m. numatyta skirti 8 mlrd.
201 mln. Lt, t. y. 6,9 proc. daugiau nei 2011 m.

Iš džiaugsmo kojomis netrypia

Kita gera žinia – birželį bus išmokėta likusi invalidumo ir senatvės pensijų nepriemokų dalis 1995–2002 m. dirbusiems pensininkams. Tam valdžia skyrė papildomai 262,6 mln. Lt. Nepriemokas gaus 88,3 tūkst. žmonių. Pensijų nepriemokos bus išmokėtos asmenims, kuriems
2008 m. sausio 1 d. nebuvo sukakę 70 metų, taip pat iki 2008 m. sausio 1 d. mirusių šių pensijų gavėjų turto paveldėtojams. „Visus reikalingus duomenis „Sodra“ turi, tad gyventojams niekur nereikia kreiptis, teikti dokumentų ar prašymų. Kitaip yra su mirusių iki nurodytos datos šių pensijų gavėjų turto paveldėtojais: dėl nepriemokos išmokėjimo jie turi kreiptis į tą „Sodros“ teritorinį skyrių, kuris mirusiajam mokėjo pensiją“, – teigė L.Burbaitė.

Sumažintoms pensijoms atkurti šių metų biudžete valdžia skyrė daugiau nei 750 mln. Lt. Tačiau pensijų gavėjai netrypia iš džiaugsmo. „O ko čia džiaugtis? Juk tuos pinigus uždirbome patys, jie mums teisėtai priklauso. Juk dvejus metus turėjome skaičiuoti kiekvieną centą ir taip gelbėti krizę išgyvenančią šalį. Džiaugsimės tada, kai pensijas padidins, o ne grąžins į jau buvusį lygį“, – kalbėjo Vilniuje gyvenanti pensininkė Irena Balčiūnienė.

Didinamas pensinis amžius

Nuo šių metų taip pat pradedama didinti pensinį amžių. Kasmet moterims prie iki šiol buvusio pensinio amžiaus (60 m.) pridedama po 4 mėn., o vyrams prie buvusio pensinio amžiaus (62,5 m.) – po 2 mėn., kol 2026 m. abiejų lyčių pensinis amžius pasieks 65 metus. „Toks sprendimas priimtas, reaguojant į demografines tendencijas, į visuomenės senėjimą. Tai aktualu visai Europai, tad mes ne pirmi ir ne paskutiniai, žengę tokį žingsnį. Dabartiniams pensininkams pensinio amžiaus vėlinimas neturi įtakos, tai aktualu tik tiems, kuriems dar nesukako pensinis amžius“, – aiškino L.Burbaitė.

Pagal ilgalaikes prognozes jei visiškai nebūtų didinamas pensinis amžius, 2060 m. „Sodros“ pensijų biudžeto deficitas siektų beveik 

3 proc. BVP, t. y. dabartinį bendrojo deficito lygį. Be to, vidutinė žmonių gyvenimo trukmė Lietuvoje ilgėja, todėl pensijų sistemą vis labiau veiks prastėjanti demografinė situacija. „Atidėjus pensinio amžiaus vėlinimą ateičiai, paskui gali tekti tai daryti daug spartesniais tempais“, – teigė L.Burbaitė.
Daug spartesniu, nei buvo prognozuota, tempu vykstantis visuomenės senėjimas yra viena iš svarbiausių problemų ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Žmonės gyvena ilgiau, todėl reikia, kad jie ilgiau liktų darbo rinkoje. Kitaip bus mokamos neadekvačios pensijos arba išlaidos pensijoms išaugs tiek, kad bus neįmanoma jų padengti. Daugelyje Europos šalių šiuo metu pensinis amžius jau siekia 65 metus, o kitose šalyse jį planuojama pamažu didinti.

Neįgaliesiems teks pasikeisti pažymėjimus

Žmonės, kuriems nuo kitų metų bus padidintas senatvės pensijos amžius, turės pasikeisti turimus neįgaliųjų pažymėjimus. Tai padaryti bus galima nemokamai visuose 25-iuose teritoriniuose Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skyriuose nuo spalio 1 d. Reikia tik pateikti laisvos formos prašymą, senąjį pažymėjimą ir nuotrauką. „Nepasikeitus pažymėjimo ir nesukakus pensinio amžiaus tuo metu, kaip jame nurodyta, gali kilti problemų dėl lengvatų: pažymėjimas jau negalios, o žmogus dar nebus pensininkas“, – aiškino L.Burbaitė.

Neįgaliojo pažymėjimas bus pakeistas ne vėliau kaip per 10 darbo dienų. Nauji dokumentai bus išsiunčiami registruotu paštu ar įteikiami asmeniškai. Kad neįgalieji patirtų kuo mažiau nepatogumų, pažymėjimus bus stengiamasi pakeisti per kuo trumpesnį laiką, t. y. prireikus pažymėjimai galės būti pakeisti ir per vieną dieną.

Šaltinis
Temos
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)