Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) dėmesys stebuklingai atgaivino daugiau kaip dviejų šimtų valdininkų atmintį. Dešimtys prisiminė, kad grynaisiais ar kitu pavidalu neturi deklaruotų sumų iki 100 tūkst. Lt. Šimtų atmintyje atgijo žinios, jog jie neteisingai deklaravo iki 1 mln. Lt siekiančias sumas. O būrelio tarnautojų atmintis pagerėjo tiek, kad jie prisiminė neturintys po milijoną ar daugiau.

Milijonai buvo. Bet nebuvo

VMI DELFI pateiktais duomenimis, mokesčių inspektoriams pradėjus domėtis 300 tūkst. Lt ir didesnes santaupas deklaravusių valstybės tarnautojų turtu, pakoreguotos net 208 turto deklaracijos. Iš jų dingo didžiulės pinigų sumos – jas valdininkai ir jų artimieji esą laikė ne bankuose, bet sulaukę VMI dėmesio prisiminė tokių pinigų apskritai neturintys.

Turto deklaracijas už 2008 metus patikslino 80 asmenų. 16 iš jų prisiminė, kad tuomet neturėjo iki 100 tūkst. Lt siekiančių sumų. Net 60 valdininkų ar jų artimųjų prisiminė klaidingai nurodę, kad grynaisiais ar kitu pavidalu, bet ne banko sąskaitose turi nuo 100 tūkst. iki 1 mln. Lt. O keturi blogiausia atmintimi iki VMI vizito pasižymėję valdininkai ar jų artimieji savo santaupas turto deklaracijoje sumažino milijonu litų ar dar didesne suma.

Dar aktyviau buvo tikslinamos turto deklaracijos už 2009 metus. Deklaruotus, bet neturimus pinigus iš šių dokumentų pašalino net 112 asmenų. Savo deklaruotas santaupas iki 100 tūkst. Lt siekiančiomis sumomis sumažino 23 valdininkai ir jų artimieji. Didesnes sumas, iki 1 mln. Lt, iš deklaracijų išbraukė net 86 asmenys. Daugiau kaip milijono nebeliko trijų asmenų deklaracijose.

Tikrinant turto deklaracijas už praėjusius metus, VMI atšviežino kur kas mažesnio valdininkų ir jų artimųjų būrio atmintį – skaičius pakoreguoti nutarė iš viso 16 asmenų. 5 prisiminė neturintys deklaruotų santaupų iki 100 tūkst. Lt, 10 iš deklaracijų išbraukė iki 1 mln. Lt. Daugiau kaip milijonu litų susitraukė tik vieno asmens deklaruotos santaupos.

VMI skaičiuoja, kad deklaracijas pakoreguoti nusprendę valstybės tarnautojai ir jų artimieji savo bendrą deklaruotą piniginių lėšų sumą sumažino net 57,3 mln. Lt – vidutiniškai po 275 tūkst. Lt vienai deklaracijai. Ministro pirmininko tarnyba (MPT) konstatuoja, kad iš deklaracijų išbraukti milijonai galėjo būti įteisinimui paruošti nešvarūs pinigai, kurių kilmės VMI užklupti tarnautojai tiesiog neturėjo kuo pagrįsti. „Tokiu būdu užkirstas kelias galimam šių pinigų legalizavimui“, - pranešime spaudai nurodo MPT.

Geri žmonės mokėjo už valdininko butus, kurių vertė – 1,5 mln. Lt

Vieno VMI patikrinimo detalės atskleidžia ypač keisto valdininkų praturtėjimo atvejį. Mokesčių inspekcijos DELFI pateiktais duomenimis, valdininkas kartu su savo broliu įsigijo net tris butus Vilniuje už bendrą 1,5 mln. Lt sumą.

Pirkinius tarnautojas ir jo brolis apmokėjo iš bankuose paimtų paskolų – lyg ir nieko neįprasto. Tačiau paaiškėjo, kad įmokas bankams mokėjo ne valdininkas ir ne jo brolis, o visai kiti, giminystės ryšiais su jais nesusiję asmenys.

VMI patikrinimo metu nustatyta, kad broliai naudojosi viena bendra bankine sąskaita, iš kurios buvo atsiskaitoma su bankais. Į šią sąskaitą reguliariai plaukė kitų asmenų įmokos paskoloms padengti. Negana to, VMI nustatė, jog didelė dalis pinigų už butus sumokėta grynais, o ne bankų sąskaitose laikytų santaupų valdininkas ir jo brolis nedeklaravo.

Dar viena valstybės tarnautoja savo vyro vardu įsigijo butą ir vietą automobilių stovėjimo aikštelę už daugiau nei 200 tūkst. Lt. Šiam pirkiniui išleistų pinigų kilmę moteris aiškino iš fizinių asmenų skolintomis lėšomis. VMI nustatė, kad didesnei daliai šios sumos surašyti paskolų lapeliai yra fiktyvūs, o jokių paskolų valdininkė negavo. Jos atvejis perduotas teisėsaugai.

Pajamas bandė grįsti senelių turtais ir fiktyviais paskolų lapeliais

Netrūksta ir kitų abejotino valdininkų praturtėjimo atvejų. Štai vieno valstybės tarnautojo šeima 2006-2010 m. iš esą dovanotų ir skolintų lėšų prisipirko aibę turto. Nekilnojamajam turtui išleista daugiau kaip pusė milijono litų, automobiliams – 144 tūkst. Lt, dar 50 tūkst. investuota į statybas, o 70 tūkst. sugebėta paskolinti.

Dovanos ir skolos – nieko blogo. Tačiau valdininko deklaracijose VMI nerado nei dovanas, nei paskolas patvirtinančių duomenų.

Kai kurie VMI tikrinti valdininkai iš dangaus nukritusius pinigus bandė paaiškinti turtingais artimaisiais. Štai vienas valdininkas su žmona nesugebėjo pagrįsti beveik 280 tūkst. litų, kuriuos išleido kaimo turizmo sodybos statyboms. Valdininkas mokesčių inspektoriams tvirtino, esą daugiau nei ketvirtį milijono gavo iš motinos, bet VMI nustatė, jog ji jokiais būdais nebūtų pajėgusi sutaupyti tokios pinigų sumos.

Panašiai bandė teisintis ir dar vieno valdininko šeima, VMI nesugebėjusi paaiškinti, iš kur gavo apie 200 tūkst. Lt. Mokesčių inspektoriams, kaip pajamų teisėtumo įrodymas, pateikti dovanojimo rašteliai, kuriuos pasirašė valdininko ir jo antrosios pusės seneliai. Tačiau jokių įrodymų, kad seneliai turėjo ir iš tiesų dovanojo tokią pinigų sumą, jie nepateikė.

Dar vienas valstybės tarnautojas pralobo 352 tūkst. Lt. Savo praturtėjimą jis bandė grįsti sėkmingais akcijų pardavimo sandoriais. Tačiau šiuos sandorius patvirtinančių dokumentų valdininkas pateikti nesugebėjo. Minėtą 352 tūkst. Lt sumą valdininkas nurodė paskolinęs vienai įmonei, tačiau paskolos taip pat nedeklaravo. Pastarasis atvejis aptiktais bendradarbiaujant VMI ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai.

Išleido 445 tūkst. Lt daugiau, nei uždirbo

VMI taip pat nustatė ir mokesčių vengimo atvejų. Pričiupti valstybės tarnautojai ir jų artimieji turės valstybei sumokėti apie 2,3 mln. Lt mokesčių.

Vienos valdininkės sutuoktinis keletą metų nemokėdamas gyventojų pajamų mokesčio (GPM) disponavo įmonės lėšomis – daugiau nei 800 tūkst. Lt. Jis turės sumokėti net 110 tūkst. Lt GPM. Kai kurie valdininkai netgi sugebėjo gyventi ne pagal kišenę. Viena šeima įsigudrino 2007-2009 m. išleisti 445 tūkst. Lt daugiau, nei deklaravo pajamų. Tuo metu valdininkės vyro vardu į dviejų įmonių kasas byrėjo stambios pinigų sumos, šių pinigų šaltinio VMI nustatyti negalėjo.

Šiemet užfiksuota 18 valstybės tarnautojų ir pareigūnų galimų neteisėto praturtėjimo atvejų, už kuriuos asmenys gali būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Vykdydama valstybės tarnautojų kontrolės veiksmus VMI kartu vertino, ar valstybės tarnautojai nustatyta tvarka deklaravo sandorius privačių interesų deklaracijose. Tikrinimų metu nustatyti turto perleidimo ir suteiktų bei gautų paskolų daugkartinio nedeklaravimo atvejai, teikiamose deklaracijose valstybės tarnautojai taip pat pamiršdavo nurodyti gautas dovanas, įsigytus automobilius, sutuoktinių dalyvavimą juridiniuose vienetuose. Apie nustatytus maždaug 50 asmenų padarytus pažeidimus informacija bus pateikta Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai.