Prieš kurį laiką premjeras Saulius Skvernelis, taip pat vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas viešai yra žadėję, kad valstybės tarnautojų darbo sąlygos bus artinamos prie visų darbuotojų, dirbančių pagal naują Darbo kodeksą sąlygų.

Kaip žinoma, kodekse numatyta, kad paprastai darbuotojams suteikiama 20 darbo dienų kasmetinių atostogų.

Be to, Vyriausybės nutarimu nustatyta papildomų atostogų trukmė: už darbą toje pačioje darbovietėje – darbuotojams, turintiems ilgesnį kaip 10 m. stažą, – 3 darbo dienos, už kiekvienų paskesnių 5 m. nepertraukiamąjį darbo stažą toje pačioje darbovietėje – 1 darbo diena.

Seimas nusprendė, kad tarnautojai turi atostogauti ilgiau. Pagal priimtą įstatymą, valstybės tarnautojui suteikiamos 22 darbo dienų kasmetinės minimalios atostogos – taigi 2 darbo dienomis daugiau nei visiems mirtingiesiems.

Be to, naujame įstatyme numatyta, kad valstybės tarnautojui už kiekvienų 5 metų tarnybos stažą suteikiamos 3 darbo dienos kasmetinių papildomų atostogų, tačiau bendra kasmetinių atostogų trukmė negali būti ilgesnė kaip 37 darbo dienos.

Paprastai kalbant, pradirbęs, pvz., 10 metų paprastas darbuotojas turėtų 23 dienas atostogų (20+3), o valstybės tarnautojas – 28 dienas (22+3+3). Stažui didėjant, skirtumas tarp kasmetinių atostogų dar labiau didėja.

Už naują Valstybės tarnybos įstatymą balsavo 79 Seimo nariai, 9 buvo prieš, o 33 – susilaikė.

Daugiausia už tokias išskirtines tarnautojų sąlygas balsavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai – tokių buvo 50. Tarp tokių balsuotojų buvo ir Ramūnas Karbauskis, ir premjeras S. Skvernelis, ir ūkio ministras Virginijus Sinkevičius, ir daugelis kitų.

Už tokį įstatymą taip pat balsavo valdančiosios koalicijos partneriai ir jos palaikytojai: frakcija „Tvarka ir teisingumas“, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija, atskilėlių Lietuvos socialdemokratų darbo frakcija.

Be to, tam pritarė ir 3 mišrios Seimo narių grupės nariai, 2 Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai ir vienas parlamentaras, nepriklausantis jokiai frakcijai.

„Ačiū parlamentarams už palaikymą, komandai už išlietą prakaitą – šiandien žengėme milžinišką žingsnį modernios valstybės tarnybos link. Dar laukia daug darbų, reikės permainų ne tik popieriuje, bet ir galvose.

Klupsime, galbūt ne viskas pavyks iš karto, bet, tikiu, rezultatas bus daugiau nei akivaizdus – patraukli valstybės tarnyba ir daug kokybiškesnės paslaugos žmonėms“, – feisbuko paskyroje jiems dėkojo vidaus reikalų ministras.

Paprašytas paaiškinti, kodėl tarnautojams nustatytos išskirtinės sąlygos, ministro patarėjas Karolis Vaitkevičius DELFI atsiuntė tokį komentarą:

„Valstybės tarnybos įstatymas iš Vyriausybės Seimui išsiųstas toks, kad skatinimo ir motyvavimo priemonės, taip pat atostogų trukmė neprasilenktų su Darbo kodeksu. Visgi, svarstant Seime šios nuostatos buvo pakeistos ir valstybės tarnautojams numatytos šiek tiek palankesnės socialinės garantijos. Vidaus reikalų ministerija gerbia Seimo narių apsisprendimą ir įgyvendins tokį teisės aktą, koks jis buvo priimtas.“