Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas E. Gentvilas tvirtina pernelyg nenustebęs penktadienį pasirodžiusiu LVŽS Tarybos sprendimu įpareigoti LVŽS šešėlinę Vyriausybę kartu su LVŽS frakcija Seime rengti interpeliaciją premjerei I. Šimonytei, jei per tris savaites nebus patenkintas reikalavimų sąrašas.

LVŽS Taryba posėdyje taip pat apsvarstė galimybę rekomenduoti frakcijai Seime skelbti interpeliaciją sveikatos apsaugos, vidaus reikalų, užsienio reikalų ministrams, tačiau nutarė šios rekomendacijos neteikti, nes interpeliacija, išplatintame pranešime aiškino LVŽS, pavieniams ministrams neišspręstų chaotiško valstybės valdymo problemos.

„Opozicija turi daryti savo darbą, pūsti žandus, vartyti akis, gąsdinti valdančiąją daugumą. Tai visada vyksta, ir tai nė kiek nestebina. Stebina kitas dalykas – bravūra, su kuria yra sakoma, kad mes skelbsime interpeliaciją. Jei prisiminsime tai, kokiam ministrui buvo sakoma, kad bus surengta interpeliacija – tai Simonas Gentvilas. Mes tada juokėmės, jie šneka, gąsdina, o neturi nė 29 balsų interpeliacijai paskelbti, nes ne visi „valstiečiai“ tam tuomet pritarė“, – Eltai komentavo E. Gentvilas.

„Dabar, kai „valstiečiai“ prarado dar 10 savo narių, jie vis tiek pučia žandus ir varto grėsmingai akis, kaip jie skelbs interpeliaciją. Bet jie neturi 29 balsų. Todėl visa tai yra spektaklis. Pasižiūrėkite į pavardes ministrų, kuriuos jie svarstė atšaukti. Jie visiškai sutampa su Šeimų maršo reikalavimais. Ir dabar šiame sąraše jau Simono Gentvilo nebėra – nes Šeimų maršas to nereikalauja. Taigi šis spektaklis yra skirtas įtikti Šeimų maršui, „valstiečiai“ pažodžiui atkartoja jų reikalavimus“, – sakė E. Gentvilas.

Liberalo teigimu, tokia „valstiečių“ užimta laikysena – savotiškas flirtas su Šeimų sąjūdžiu – ilgainiui problemų gali prikurti tik pačiai LVŽS.

„Kai Šeimų maršas sukurs partiją, tai tą partiją puls kritikuoti ne liberalai, ne konservatoriai, o artimiausi jų konkurentai – „valstiečiai“ ir „darbiečiai“. Šiandien jie bando įtikti Šeimų maršo organizacijai ar žmonių masei, kuri palaiko Šeimų maršą... Bet kai jie taps partija, tai jie taps artimiausiais konkurentais. Ne mano daržas, ne mano pupos, bet tai neatrodo toliaregiška“, – apibendrino E. Gentvilas.

Konservatorė: save gerbiančiai politinei bendruomenei ir jos lyderiams nederėtų užsiimti gąsdinimais

„Valstiečių“ ultimatumu stebėjosi ir konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė. Politikei pirmiausiai keisti pasirodė opozicinės partijos priekaištai valdantiesiems dėl socialinės atskirties. Komentuodama Eltai „valstiečių“ keliamus reikalavimus Vyriausybei, R. Morkūnaitė-Mikulėnienė akcentavo, kad jai nelogiški atrodo priekaištai dėl esą didėjančios socialinės atskirties.

Anot jos, valdantieji kaip tik didina pensijas, minimalų mėnesio atlyginimą ir t.t. Tad, pažymėjo politikė, būtent prie šių tikslų įgyvendinimo galėtų konstruktyviai prisidėti ir opoziciniai „valstiečiai“.

„Gal naivu, bet mano lūkestis ir kvietimas būtų neramiais laikais ateiti į talką ir būti konstruktyviems. Bet, matyt, čia yra ne tas atvejis“, – replikuodama į „valstiečių“ ultimatumą pažymėjo konservatorių frakcijos seniūnė.

„Tai, kad yra kritika iš opozicijos pusės, yra normalu. Tačiau aš norėčiau ir pasiūlymų, kaip spręsti vienus ar kitus dalykus. Dabar visas paveikslas piešiamas juodomis spalvomis ir su tokiais gąsdinimais, kad... Man atrodo, jog save gerbiančiai politinei bendruomenei ir jos lyderiams nederėtų užsiimti gąsdinimais, kai visuomenė ir taip yra pavargusi nuo išbandymų, kurie teko mūsų valstybei“, – Eltai teigė politikė.

Kaip ir liberalui E. Gentvilui, R. Morkūnaitei-Mikulėnienei „valstiečių“ paskelbto ultimatumo turinys šiek tiek priminė reikalavimus, kuriuos savo veikloje ir surengtuose keliuose mitinguose kėlė Šeimų sąjūdžio atstovai. Tačiau politikė abejoja, ar tokių reikalavimų išpildymas galėtų situaciją keisti į gerąją pusę.

„Nežinau, jei jų svajonėse išsipildys toks reikalavimas, ar tai labai pakeistų situaciją. Anaiptol, manau, kad situacija dėl to tik pablogėtų“, – apibendrino konservatorė.

„Valstiečiai“ penktadienį pareiškė ultimatumą Vyriausybei

Penktadienį posėdžiavusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) ragina Vyriausybę per tris savaites atsiriboti nuo mokestinę naštą gyventojams didinančios mokestinės reformos, iš esmės pakeisti COVID-19 pandemijos valdymo bei vakcinacijos strategiją, viešai atsiskaityti visuomenei už migrantų krizės valdymo kaštus bei pateikti aiškius terminus, kada bus baigti peržiūrėti neteisėtų migrantų prieglobsčio prašymai.

Jei šie reikalavimai nebūtų vykdomi, LVŽS taryba priėmė sprendimą įpareigoti LVŽS šešėlinę Vyriausybę kartu su LVŽS frakcija Seime rengti interpeliaciją premjerei I. Šimonytei.

Taryba posėdyje taip pat apsvarstė galimybę rekomenduoti frakcijai Seime skelbti interpeliaciją sveikatos apsaugos, vidaus reikalų, užsienio reikalų ministrams, bet nutarė šios rekomendacijos neteikti, nes interpeliacija pavieniams ministrams neišspręstų chaotiško valstybės valdymo problemos.