Konservatorių atstovas Andrius Vyšniauskas paklaustas, ar teismo sprendimas turės įtakos koalicijos darbui, sako, kad Liberalų sąjūdis per kelias pastarąsias Seimo kadencijas stipriai atsinaujino.

„Ši problema buvo žinoma – ir įtarimai, ir kaltinimai. Atkreipsiu dėmesį, kad Liberalų sąjūdis yra tikrai atsinaujinusi politinė jėga.

Daugelis politikų, kurie dabar yra partijoje, atėjo po skandalo ir pareikštų įtarimų“, – Eltai teigė A. Vyšniauskas.

„Nė vienam koalicijos partneriui, kaip asmeniui, nėra pareikšti įtarimai. Jie nėra nuteisti“, – pridūrė jis, kartu pasveikindamas prokurorus už „pasiektą teisingumą“ ilgą laiką besitęsiančioje byloje.

„Sveikinu prokurorus, nes jiems pavyko apginti savo pozicijas ir pasiūlytus sprendimus. Aišku, labai stebina pirmosios instancijos teismas, kurie buvo visiškai išteisinę tiek juridinius asmenis, tiek ir fizinius“, – sakė politikas.

Savo ruožtu Laisvės frakcijos Seime seniūnas Vytautas Mitalas nurodo, kad požiūrį į kolegas koalicijoje jis jau seniai yra susidaręs. Tad, pažymi politikas, rezonansą sukėlęs teismo sprendimas nieko reikšmingai nebepakeis.

„Aš aktyvioje politikoje esu jau ilgą laiką ir rožinių akinių nebeturiu. Matau situaciją... Ryšiai yra dalykiški. Nesiryžčiau prognozuoti, kad po šios dienos naujienos jie gali pasikeisti“, – Eltai sakė V. Mitalas.

„Suprantu, kad Liberalų sąjūdžiui reputacinė žala jau padaryta ir ji bus toliau didžiulė. Jie turės spręsti tas vidines problemas pakankamai stipriai. Kaip tai paveiks bendrą koalicijos darbą ir kitus dalykus – nenorėčiau prognozuoti. Ar bus vidinių pašnekesių – kol kas sunku pasakyti“, – prognozuoti nesiėmė jis.

Visgi, abu politikai vieningai sutarė, kad šis teismo sprendimas Liberalų sąjūdžiui brangiai kainuos.

„Kolegoms tai nebus teigiamas signalas. Į pliusą tai neišeis. Tačiau reikia suprasti, kad tai jau nebe ta pati partija, kuri buvo skandalo metu“, – pakartojo A. Vyšniauskas.

„Tai didelė Liberalų sąjūdžio problema, jie turi atrasti atsakymus iš šios problemos. Žmogiškai galiu palinkėti, kad juos rastų“, – jam antrino V. Mitalas.

ELTA primena, kad Apeliacinis teismas trečiadienį koncerną „MG Baltic“ (dabar – „MG Grupė“) paskelbė kaltu dėl papirkimo ir prekybos poveikiu, juridiniam asmeniui skirta 1,1 mln. eurų bauda.

Apeliacinis teismas politinės korupcijos byloje kaltais trečiadienį taip pat pripažino minėto koncerno buvusį viceprezidentą Raimondą Kurlianskį, buvusį Liberalų sąjūdžio lyderį Eligijų Masiulį, „darbietį“, Seimo narį Vytautą Gapšį. Jiems skirtos laisvės atėmimo bausmės.

Teismo sprendimu kaltais byloje pripažinti ir buvę Seimo nariai Šarūnas Gustainis, Gintaras Steponavičius, juridiniai asmenys Liberalų sąjūdis ir Darbo partija.

Vilniaus apygardos teismas 2022 m. balandį visus kaltinamuosius buvo išteisinęs.

Landsbergis po teismo sprendimo dėl „MG Baltic“: manau, kad su liberalais bendradarbiavimą tęsime ir toliau


Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis tikina, kad nors ir „MG Baltic“ byloje kaltais pripažinti buvę Liberalų sąjūdžio nariai, bendradarbiavimas tęsis. Jis pabrėžė, kad koalicijos partneriais pasikliauja, tačiau tam, jog panašios situacijos nesikartotų, pasak jo, yra dedamos pastangos .

„Viktorija Čmilytė-Nielsen, perėmusi vadovauti partijai, atvertė naują puslapį. Pasikliovėme jos lyderyste sudarydama koaliciją. Mes bendradarbiavome opozicijoje, jau tuomet buvo byla prasidėjusi. Manau bendradarbiavimą tęsime ir toliau. Kita vertus, nereikia pamiršti, kad yra aukštesnė instancija ir tą teisingumo kelią, įstatymais numatytą, jie ketina tęsti. Vis dėlto akcentuočiau, kad kaltieji yra atrasti. Atsakomybė yra prisiimta, dėtos ir dedamos pastangos, kad tai nesikartotų“, – LRT televizijai aiškino G. Landsbergis.

TS-LKD pirmininkas taip pat stebisi, kad pirmosios instancijos teismas išteisino su byla susijusius Raimondą Kurlianskį, Eligijų Masiulį, Vytautą Gapšį, Šarūną Gustainį ir Gintarą Steponavičių. Pasak jo, nors dabar aišku „kas yra kas“, ši byla turės dėmenį bendram pasitikėjimui teismų sistema.

„Šis aspektas yra stebinantis ir jis turi tą dėmenį bendrai pasitikėjimo teismais. Mes matome 180 laipsnių nuomonės pakeitimą.

Matyt, ateičiai, teismų sistema turėtų rasti atsakymus, paaiškinti, kaip ir kodėl tai veikia, ne tiek politikams, kiek visuomenei“, – teigė jis.

Įvertino „MG Baltic“ bylos sprendimą: Tėvynės sąjunga turbūt nebegalės dirbti su Liberalų sąjūdžiu

Seimo opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis svarsto, kad po Apeliacinio teismo sprendimo vadinamojoje „MG Baltic“ byloje konservatoriai veikiausiai nebegalės dirbti vienoje valdančioje koalicijoje su nuteistu Liberalų sąjūdžiu. Pasak politiko, jeigu Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) išties laikosi savo vertybių ir principų, turėtų priimti ryžtingus sprendimus. Priešingu atveju, tęsė jis, valdantieji užsitrauks „kriminalinės koalicijos“ etiketę.

„Jeigu po 2016 m. skandalo dar čia buvo visokių nuomonių, kad nėra teismo sprendimo, kad gali būti ir vienaip, ir kitaip, tai šiandien mes turime ne galutinį, bet įsiteisėjusį Apeliacinio teismo sprendimą, kuris pasako, kad dvi partijos yra nuteistos. Viena iš tų partijų yra valdančiojoje koalicijoje“, – Eltai komentavo S. Skvernelis.

„Turėtų būti padaryti sprendimai, vertinant tai, kas buvo pasirašyta koalicijos sutartyje ir koks standartas buvo bandomas diegti. Matyt, Tėvynės sąjunga kaip vienintelė doriausia, pažangiausia, skaidriausia politinė partija turbūt nebegalės dirbi su Liberalų sąjūdžiu. Bet kokie bus tolimesni veiksmai – sunku pasakyti“, – teigė jis.

Visgi, Eltos kalbinti valdančiosios daugumos atstovai apie koalicinę baigtį nekalba. Darbą šioje daugumoje toliau įsivaizduoja ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

S. Skvernelio manymu, jeigu konservatoriai nepriims esmingų sprendimų, valdančiąją daugumą bus galima vadinti „kriminaline“.

„Beliktų tik pacituoti gerbiamą, visų mylimą prezidentę Dalią Grybauskaitę ir pasakyti, kad ši koalicija yra kriminalinė koalicija“, – teigė jis.

Ekspremjero manymu, Apeliacinio teismo sprendimas taip pat bene užkerta kelią liberalams bei Darbo partijai galimybės dalyvauti ateinančių metų rinkimuose.

„Abiem partijoms tampa problematiška dalyvauti rinkimuose, nes baudos yra įspūdingos. Vertinant tai, kad jos yra turbūt didesnės ir už metines dotacijas, vertinant, o kitais metais – trys rinkimai.

Tikrai bus iššūkis sudalyvauti rinkimuose“, – kalbėjo S. Skvernelis.

„Kai kurioms tai reiškia ir veiklos pabaigą“, – pripažino jis.

Visgi, ekspremjeras atkreipė dėmesį, kad Apeliacinio teismo sprendimas atrodo keistai, vertinant žemesnės instancijos teismo nutartį. Pasak jo, teismai priėmė kardinaliai skirtingus sprendimus. Todėl, tęsė jis, bus įdomu, kokius galutinius sprendimus priims Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT), į kurį ketina kreiptis didžioji dauguma „MG Baltic“ bylos nuteistųjų.

„Priimami priešingi sprendimai – arba visiška laisvė ir pripažįstam nekaltais, arba maksimaliai kalti ir skiriamos maksimalios baudos. Bus įdomu, kaip Aukščiausiasis Teismas visa tai įvertins“, – pridūrė jis.

A. Širinskienė: jei konservatoriai nebūtų koalicijoje su liberalais, jau būtų reikalaujama Seimo pirmininkės pasitraukimo

Savo ruožtu Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė įsitikinusi – jei konservatoriai nebūtų koalicijoje su Liberalų sąjūdžiu, jie jau reikalautų parlamento vadovės V. Čmilytės-Nielsen pasitraukimo.

„Politinei sistemai tai, matyt, nebus didelis pliusas ir pasitikėjimas Seimu ir toliau, greičiausiai, kris, nes visi suprantame, kad nuteistos partijos pirmininkė yra kartu ir Seimo pirmininkė. Tai žmonėms ta dviprasmybė tikrai yra didžiulė. Ir, manau, kad jeigu konservatoriai nebūtų koalicijoje su Laisvės sąjūdžiu, jie jau iš karto reikalautų ir Seimo pirmininkės pasitraukimo“, – Eltai teigė A. Širinskienė.

Politikė mano, kad Apeliacinio teismo sprendimas Darbo partijai skirti 300 tūkst. eurų baudą šiai politinei jėgai bus pražūtingas

„Darbo partijai ir taip jau turėjo didžiulių problemų, nes buvo panašu, kad neperžengs barjero. Tai dabar, manau, kad paskutinis antspaudas yra tam“, – sakė politikė, pažymėdama, kad teismo sprendimas neabejotinai paveiks ir Liberalų sąjūdžio pasirodymą artėjančiuose rinkimuose.
„Natūralu, kad tokiais atvejais šleifas paliečia ne tik tuos, kurie yra nuteistieji, bet ir visus kolegas, kurie kartu dirbo, galbūt nematė, nežinojo. Tai tam tikros abejonės pasitikėjimu partija, aišku, kad išliks ir jos bus nemalonios“, – sakė ji.

Todėl A. Širinskienė mano, kad šis Apeliacinio teismo sprendimas „MG Baltic“ byloje neabejotinai padarys įtaką ir artėjančių Seimo rinkimų rezultatams.

„Matyt, kad liberalų išgirstas apkaltinamasis nuosprendis gali šiek tiek ir perbraižyti tą Seimo struktūrą, kuri gali ar galėjo būti išskaičiuojama 2024 metais“, – teigė opozicijos atstovė.

G. Paluckas: visuomenė mano, kad buvo atkurtas teisingumas

Tuo metu socialdemokratas Gintautas Paluckas teigė norįs susilaikyti nuo konkretaus teismo sprendimo vertinimo. Visgi politikas mano, kad visuomenė po šio Apeliacinio teismo sprendimo jaus atkurto teisingumo jausmą.

„Daugybė žmonių, visuomenė buvo neįtikėtinai nusivylusi pirmosios instancijos sprendimais, kai buvo priimami išteisinamieji nuosprendžiai. Dabar peršasi įspūdis, kad visuomenė mano, kad buvo atkurtas teisingumas“, – Eltai sakė G. Paluckas.

Socdemas įsitikinęs, kad šis Apeliacinio teismo sprendimas „MG Baltic“ byloje turės pasekmių ir visai politinei sistemai.

„Pasekmės, aišku, politinės – tai kaip antrinis žemės drebėjimas. Pirminis buvo tada, kai tas korupcijos skandalas visas kilo, kai buvo už rankos pagauti asmenys su dėžutėmis nuo alkoholio ir milžiniškomis pinigų sumomis namie ir automobiliuose. Tai tada nudundėjo griaustinis ir kai kurias partijas suskaldė ir sukūrė naujas“, – sakė G. Paluckas.

„Bet dabar ne mažiau svarbus yra antrinis žemės drebėjimas, kuris jau labai formaliai sukelia pasekmes. Yra nuteistos dvi partijos kaip juridiniai asmenys, antras dalykas, yra skirtos milžiniškos baudos, finansiškai yra apribotos galimybės dalyvauti rinkimų kampanijose“, – akcentavo jis.