Apie tokią galimybę ketvirtadienį Vyriausybės valandos metu užsiminė krašto apsaugos ministras socialdemokratas Juozas Olekas, reaguodamas į parlamentaro Vytauto Antano Matulevičiaus pastabą dėl ydingos praktikos, kai ministro pavaduotojais dirba skirtingų partijų atstovai, už kuriuos ministras turi prisiimti politinę atsakomybę.

„Galbūt dabar yra nebloga proga, kada nemaža dalis viceministrų yra atsistatydinę, pasižiūrėti, ar mes negalėtume tos tvarkos pakeisti“, - samprotavo J. Olekas.

Krašto apsaugos ministras teigė, kad valdantieji dirba ankstesnės Vyriausybės įvestu stiliumi, mat, pasikeitus valdžiai, nenorėjo sukelti chaoso. Tačiau J. Olekas patikino, kad, parlamentarams pageidaujant, gali būti grąžinta iki 2008 m. galiojusi tvarka, kai viceministrų (anuomet - ministerijų sekretorių) postus užima karjeros valstybės tarnautojai, o su ministru ateina ir išeina tik vienas jo pavaduotojų.

„Tai priklausys nuo mūsų bendrų pastangų Seime“, - pabrėžė ministras.

Tačiau idėjiškai mišrios ministerijų komandos turi privalumų - atskirose srityse geriau atstovaujama skirtingiems interesams, stiprėja koalicijos partnerių ryšys, teigė ministras.

„Manau, kad mes visi neblogai sutariame. Užsidaryti savo kertelėse nėra toks didelis prioritetas. Iš kitų koalicijos partnerių atėję kolegos kaip tik stiprina ryšį su tomis partijomis, mes galime žinoti bendrą mūsų visų nuomonę, kiekvienoje žinyboje atstovauti ne tik vienos partijos nuomonei“, - vardijo J. Olekas.

Nenori sumažinti viceministrų skaičiaus

Ministrai nenori mažinti viceministrų skaičiaus. Tai paaiškėjo po to, kai liberalas Gintaras Steponavičius per Vyriausybės valandą Seime paprašė atsiliepti ministrus, kurie, sekdami Seimo pavyzdžiu, kada pasibaigus ES pirmininkavimui vicepirmininkų skaičius Seime sumažėjo, savo vadovaujamose ministerijose ketintų mažinti viceministrų skaičių. Tokių ministrų neatsirado.

„Aš manau, kad neturėtų taupymas lėšų ar valdymo išlaidų mažinimas būti suvestas tik į viceministrų skaičiaus mažinimą. Nežinau, man regis, naujų viceministrų pareigos nebuvo susijusios su pirmininkavimu“, - iniciatyvos atsakyti į klausimą ėmėsi teisingumo ministras Juozas Bernatonis

Ministras teigė, kad šiuo metu esantis viceministrų skaičius yra optimalus.

„Kiekvienas viceministras Teisingumo ministerijoje turi labai aiškias, apibrėžtas savo veiklos sritis, ir valdymo prasme trys viceministrai yra optimalus variantas. Tai atitinka šiuo metu galiojančius įstatymus, jeigu įstatymai pasikeis, galima bus galvoti apie kitokį skaičių“, - sakė J. Bernatonis.

Ministras taip pat atkreipė dėmesį, kad Vyriausybė priėmė sprendimą kitąmet valdymo išlaidas mažinti 5 proc.