„Nuo savo ketinimų neatsitraukiame. Aš manau, kad šiandieną ir koaliciniame formate, jeigu liks laiko nuo visų kitų aktualijų, šį klausimą apsitarsime“, – Eltai teigė konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Politikė mano, kad apkalta R. Žemaitaičiui gali būti inicijuojama tiek dėl Seimo nario priesaikos sulaužymo, tiek ir dėl konstitucinių pažeidimų.

„Tų argumentų yra ir dėl vieno, ir dėl kito aspekto. Ir, manau, kad tikrai sugrįšime prie šito klausimo“, – patikino ji.

Pasak parlamentarės, prie apkaltos R. Žemaitaičiui inicijavimo bus kviečiama prisijungti ne tik koalicijos partnerius, bet ir opozicines frakcijas.

„Aš suprantu, kad niekas nėra įkvėptas kolegos pasisakymų, turbūt tik skirtingai mato politinės atsakomybės niuansus“, – sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Liepos mėnesį valdančiajai koalicijai priklausančių frakcijų seniūnai pasirašė pareiškimą, smerkiantį viešoje erdvėje reiškiamus antisemitinius Seimo nario R. Žemaitaičio pasisakymus. Valdančiosios koalicijos atstovai dokumente akcentavo, kad jei parlamentaras dėl savo pasisakymų neatsiprašys, bus pradėta apkaltos procedūra.

ELTA primena, kad R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą.

Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ir anksčiau. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Po R. Žemaitaičio pasisakymų kilo tarptautinio pasipiktinimo banga: į pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

Sureagavo ir R. Žemaitaičio bendražygiai – po ažiotažą sukėlusios istorijos partija „Laisvė ir teisingumas“ sustabdė R. Žemaitaičio narystę.

Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)