V. Jankūnas šiuo metu dirba Europos Komisijoje politikos specialistu. V. Jankūnas prezidento rinkimų metu taip pat dirbo G. Nausėdos rinkiminiame štabe.

Tačiau prezidento noras matyti buvusį štabo narį ambasadoriaus prie ES pareigose gali būti apsunkintas ir ne toks sklandus kaip norėtųsi. Kaip informavo Delfi šaltiniai Seime, V. Jankūno kandidatūra politikams kelia abejonių, o rinktis iš vieno kanditato būtų neteisinga.

Primename, kad ambasadorius Lietuvoje tvirtina prezidentas Vyriausybės teikimu, pritarus Seimo Užsienio reikalų komitetui.

Sieks diplomatinės tarnybos depolitizavimo

„Visiška nežinia. Kol kas neoficialiomis žiniomis aišku, kad būsimas užsienio reikalų ministras nori susipažinti su kandidatu ir įvertinti, kiek jis atitinka valstybės interesus ir poreikius. Be to, Vyriausybės programos užsienio politikos dalyje aiškiai nurodoma, kad ambasadoriai bus skiriami konkurso tvarka, kai ambasadoriai Užsienio reikalų ministerijos viduje kandidatuoja, teikia paraiškas, argumentus. Tada sudaromas sąrašas kandidatų, kurį ministras gali derinti su premjeru ir prezidentu.

Žiūrėsime, kaip šita nuostata virs realybe. Kol kas jokie kandidatai nėra svarstomi, nes jie nėra pateikti“, – sakė Delfi šaltinis valdančiojoje daugumoje.

Iš tiesų vienas iš Vyriausybės programos projekte aprašomų siekių – pagarbos ir prestižo diplomatinei tarnybai grąžinimas. Nurodoma, kad bus siekiama depolitizuoti diplomatinę tarnybą, o jos formavimą grįsti kompetencijomis ir profesionalumu.

Projekte rašoma: „susidomėjimas konkursais į diplomatinę tarnybą yra gerokai sumažėjęs. Politiniai paskyrimai, kurių buvo apstu per pastaruosius 30 metų, sistemą iš meritokratinės pavertė labiau politine. Todėl tikėdamiesi veiksmingos tarnybos, pajėgios atsakyti į sudėtingus XXI a. iššūkius, turime padėti jai tokia tapti. Numatome ambicingą diplomatinės tarnybos pertvarkų programą, pagrįstą šiais principais: depolitizavimo ir profesionalizmo, aukščiausių kompetencijų pritraukimo, efektyvaus ir atskaitingo veikimo, patrauklių ir konkurencingų darbo sąlygų sukūrimo“.

Todėl, šaltinių Seime teigimu, būsimojo užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio laikysena ambasadoriaus prie ES skyrimo situacijoje parodys, kiek jis vadovaujasi naujosios Vyriausybės programa ir joje deklaruojamais siekiais bei tikslais.

Ar sulauks palaikymo – neaišku

Ar V. Jankūno kandidatūra sulauks palaikymo Seime, nėra aišku. Pasak šaltinių valdančiojoje daugumoje, scenarijai gali būti įvairūs ir nereiktų atmesti visokių variantų, nes neturėtų būti renkamasi iš vieno kandidato. Per 30 metų Lietuvoje žmonių, dirbusių su ES, yra labai daug. O atstovybė ES yra viena svarbiausių ir sudėtingiausių, todėl joje turi dirbti visas tam reikiamas kompetencijas ir patirtį turintis asmuo.

Kitas Delfi šaltinis Seime tikino, kad V. Jankūno kandidatūrai tikriausiai bus pritarta ir jis taps ambasadoriumi prie ES.

„Bet tai yra labai blogai. Šita pozicija reikalauja aiškių kompetencijų, išmanymo. Dabar Prezidentūra kaltina kandidatus į ministrus, kad jie yra nepatyrę arba jiems trūksta kompetencijų. O kokius kandidatus patys siūlo? Šita ambasadoriaus prie ES kandidatūra kelia daug klausimų“, – teigė šaltinis parlamente.