Konservatoriai nusiteikę palaukti, kiek ilgai truks prezidento nurodymas politiškai atšalti į šį postą siūlytiems buvusiems ministrams – Linui Linkevičiui ir Raimundui Karobliui.

Briuselyje vyksta galutinės derybos, kaip šalims bus skirstoma europinė parama. Lietuvos pozicija dėl Kinijos sukėlė klausimų užsienio valstybėms. Lietuva nori, kad kuo daugiau šalių palaikytų tvarkantis su neteisėtais migrantais. Šiuos ir kitus klausimus turėtų spręsti Lietuvos ambasadorius Briuselyje. Bet greitai bus pusantrų metų, kai šalis tokio pareigūno neturi.

„Be abejo, tai yra neoptimali situacija ir labai norėtųsi, kad ji kuo greičiau išsispręstų. Jau ir taip ji per ilgai tęsiasi. Tikrai mūsų atstovo labai reikia“, – LNK sakė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen.

Dėl šio ambasadoriaus turi sutarti Vyriausybė ir prezidentas.

„Todėl, kad neradome sutarimo visų pirma. O antra, žmonės po tokio ganėtinai politizuoto, pavadinkime proceso, atmestų 3 ar 4 kandidatūrų, tiesiog nebesiregistruota dalyvauti konkurse“, – kalbėjo užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Jis teigė, kad ir toliau vyksta atranka į šią poziciją, jo teigimu, tai 4 ar 5 kandidatų derinimas.

Prezidentūra LNK žinias informavo, kad URM kandidatų nesiūlo jau 4 mėnesius.

„Prezidentas yra pasiūlęs Vyriausybei tris kandidatūras į Lietuvos ambasadoriaus prie Europos Sąjungos, kurios, deja, buvo atmestos. Šiuo metu prezidentas laukia naujų siūlymų dėl ambasadoriaus kandidatūros iš URM. Pastarąjį kartą toks siūlymas Prezidentui buvo pateiktas prieš beveik 4 mėnesius“, – LNK žinias informavo Prezidentūra.

Ambasadoriaus Briuselyje paieškos komplikavosi, kai konservatoriai pradėjo kovą su prezidentu, kad į Europos lyderio susitikimus vyktų nebe prezidentas G. Nausėda, o premjerė Ingrida Šimonytė.

Anot Seimo pirmininkės, tai, kad Lietuva neturi vieno svarbiausių ambasadorių yra žalinga valstybei.

„Priežastis turbūt yra tam tikras nesusišnekėjimas, ar kažkokios kovos tarp skirtingų šakų valdžios. Jos šiuo atveju nedaro naudos, daro žalą“, – teigė V. Čmilytė–Nielsen.

LNK žiniomis, konservatoriai nesėkmingai siūlė prezidentui nuolatiniu ambasadoriumi Briuselyje paskirta dabar laikinai šiai ambasadai vadovaujantį Simoną Šatūną. Taip pat teikė L. Linkevičiaus ir R. Karoblio kandidatūras.

Prezidentas G. Nausėda yra sakęs, kad L. Linkevičius ir R. Karoblis turi politiškai atšalti, nes dirbo ministrais Sauliaus Skvernelio Vyriausybėje.

„Manau, kad šiuo metu reikėtų atšalti ir tiems, kurie šaldo tuos diplomatus ir ramiai pagalvoti. Vis dėl to visi mes esame suinteresuoti, ypač prezidentas“, – LNK kalbėjo Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, konservatorius Žygimantas Pavilionis.

Iš konservatorių atstovų kalbų panašu, kad ambasadoriaus Briuselyje nebus ilgai. Ir kad kitų kandidatų, nei L. Linkevičius, R. Karoblis ir S. Šatūnas prezidentui nebesiūlys.

„Tikiuosi, kad ilgainiui mes rasime būdą vėl tuos žmonės paraginti dalyvauti konkurse iš naujo. Aš dėsiu visas pastangas, kad tas klausimas būtų išspręstas anksčiau ar vėliau. Tik dabar greičiau yra „vėliau“, nei anksčiau“, – prognozavo užsienio reikalų ministras G. Landsbergis.

Jau ir pramonininkai nerimauja, kad Lietuvos vadovų ambicijos gali atsiliepti visai ekonomikai. Pavyzdžiui, europinė paramą gali pasiekti Lietuvą vėliau nei kitas šalis.

„Tas žmogus dabar kaip tik pradėtų veikti aktyviai, kai kurios procedūros būtų paspartintos“, – LNK kalbėjo pramonininkų konfederacijos pirmininkas Vidmantas Janulevičius.

Ministras G. Landsbergis sako, kad Briuselyje dabar puikiai veikia laikinasis ambasadorius.

„Aš dabar labai pasitikiu tuo žmogumi, kuris dirba Briuselyje, jis dirba gerai, yra pripažįstamas kaip de facto veikiantis ambasadorius“, – sakė užsienio reikalų ministras G. Landsbergis.