Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Mindaugas Akelaitis sako, kad savo bendraamžį užsipuolę ir viską nufilmavę paaugliai nustatyti, jei kaltinimai pasitvirtins, jie bus patraukti atsakomybėn. Policija jau anksčiau yra pradėjusi ikiteisiminį tyrimą.

Vis dėlto, anot jo, nors vaizdo įrašų plinta daugiau, nereikėtų manyti, kad paauglių smurto problema didėja.

„Iš tikrųjų to nėra, nepilnamečių smurto atvejai išaiškėja anksčiau, išaiškinami greičiau, nes suaugusieji savo veiksmų jokiu būdu nefilmuoja. Nepilnamečiai, skatinami turbūt vaikiško naivumo, nusifilmuoja, kažkas tuos įrašus paviešina ir jie – puiki įrodomoji medžiaga“, – laidoje „Delfi diena“ pasakoja pareigūnas.

„Prieš 10 metų tokių vaizdo įrašų buvo labai mažai ar visuomenė jų nematė, nes buvo mažiau galimybių – tokiais vaizdeliais dalindavosi elektroniniu paštu, todėl plačioji visuomenė jų nelabai pamatydavo“, – aiškina pareigūnas.

Pasak jo, 2012 m. užregistruota daugiau nei 3000 nepilnamečių, kurie buvo įtariami arba kaltinami nusikalstamų veikų padarymu, tuo tarpu 2019 m. – apie 1700.

M. Akelaitis ragina žmones, pamačiusius panašius vaizdo įrašus, pranešti apie tai policijai ir jokiu būdu tokiais įrašais nesidalinti.

„Reikia pripažinti, kad tie įrašai daro žalą – jie skatina kitus nepilnamečius, kurie matydami tokį elgesį gali vertinti jį kaip kažkokį šaunų, ir dalindamiesi [tokiais vaizdo įrašais] mes tą problemą didiname“, – įspėja jis.

Patyčių padaugėjo

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė sako, kad dėl minėto atvejo bus kalbamasi su įtariamųjų šeimomis.

„Aiškinsimės, kas lėmė tokį vaikų elgesį, kalbėsimės, ar reikia mūsų paslaugų“, – kalba ji.

Ilma Skuodienė

„Vaikai filmuoja, nes nori atkreipti dėmesį: atkreipkite dėmesį į mane ir padėkite man“, – mano specialistė.

Po karantino sugrįžus į mokyklas, jos teigimu, padaugėjo ir patyčių.

„Karantino metu patyčios buvo persikėlusios į internetinė erdvę, tai šiuo metu prasidėjus mokslo metams jos tikrai yra labiau gajos – kas užims kokią vietą, kaip pritapsi prie grupės ir pan.“ – laidoje „Delfi diena“ aiškina specialistė.
Pasak jos, didžiulė problema, kuri gali skatinti tokį elgesį, yra ta, kad nemažai vaikų po pamokų laiką leidžia tiesiog gatvėje.

„Neišskiriame paauglių kaip grupės, į kurią reikėtų atkreipti dėmesį, bet paslaugų, popamokinės veiklos paaugliams tikrai trūksta. Dienos centrų veiklos daugiau orientuotos į 7–12 metų vaikus“, – aiškina I. Skuodienė.