Seime vis daugiau diskutuojama dėl naujų pasiūlymų, kurie gerokai apsunkintų vaistinių veiklą. Valstiečių atstovai pateikė siūlymus uždrausti vaistinių reklamą žiniasklaidoje, griežčiau reglamentuoti vaistinių preparatų pardavimą prekybos centruose – drausti preparatus sudėti gyventojams matomoje vietoje, skelbti apie akcijas etiketėse, pardavinėti preparatus jaunesniems nei 18 metų gyventojams, pirkti daugiau nei vieną preparatą.

Pasiūlymų teikėjai sako, kad tai pagerintų sąlygas rinkoje veikti mažosioms vaistinėms, kartu siekiama sumažinti nereikalingą vaistų vartojimą, esą daugėja apsinuodijimų vaistais.

„Nesinorėtų, kad ir pas mus būtų vaistų perteklius, vaistų perkama tiek, kiek jų reikia sveikatinimui, o ne propaguoti – pirkit šiandien vaistą, nes gera kaina“, – kalbėjo Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Stasys Tumėnas.

Medikai neigia, kad apsinuodijimų vaistais daugėja, tačiau pripažįsta, kad lietuviai juos vartoja netinkamai.

„Jeigu kalbėti apie ūminius apsinuodijimus, tai ne, nepastebėję esame, kad daugėtų, bet piktnaudžiavimais vaistais, tai jis po mažu tikrai didėja. Lietuvoje vartoja irgi taip nelabai teisingai vaistus. jie galvoja, kad vartoti vaistus, ypač tuos, kuriuos pamatė reklamoje jam pasidarys geriau, vaistai nevartojami, kad pasidarytų geriau, jie vartojami tam, kad nebūtų blogai, o Lietuvoje toks jausmas, kad iškreiptas vartojimas“, – sakė Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Ūminių apsinuodijimų skyriaus vedėja Gabija Laubner.

Tokio naujo Seimo narių siūlymo kol kas nepalaiko sveikatos apsaugos ministras, o vaistinių atstovai viliasi, kad tai ir liks tik siūlymai.

„Aš nelabai suprantu prasmę, nelabai suprantu ir esmę, ką čia norima iš tikrųjų drausti – ar pačių vaistinių, ar vaistų, nes man nelabai yra iki galo aišku. Yra iki to registruoti siūlymai atskirti vaistų ir maisto papildų reklamą, kad žmonės tiesiog nebūtų klaidinami, nes kartais jie neteisingai supranta suplakus tą reklamą į vieną vietą, kas yra vaistas, kas yra maisto papildas, tai čia aš logiką matau“, – teigė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga

„Kai kurios vaistinės gamina vaistus, gamina kažkokius preparatus, kaip jos apie tai informuos, apie vaistų kainas, apie produkciją, kurią turi? Tai manome, kad tai nesuderinama nei su demokratija, nei su Lietuvos konstitucija, tikrai toks siūlymas neadekvatus“, – kalbėjo Vaistinių asociacijos valdybos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė.

Jei naujiems siūlymas Seimas pritartų, sugriežtinta tvarka įsigaliotų nuo šių metų liepos arba lapkričio.