Iškart po bylos perdavimo teismui surengtoje spaudos konferencijoje generalinė prokurorė Nida Grunskienė kalbėjo, kad kaltinamajam gresia laisvės atėmimas nuo 3 iki 13 metų. Byloje nukentėjusiais pripažinti 4 asmenys.

„Jau dabar byla vežama į Panevėžio apygardos teismą, kaltinamasis aktas įteiktas kaltinamajam. Šioje byloje Kristijonui Bartoševičiui pareikšti kaltinimai dėl dviejų seksualinio prievartavimo epizodų, keturi jaunesnio nei 16 metų amžiaus tvirkinamųjų veiksmų epizodai ir keturi epizodai dėl šių mažamečių vaikų nesunkaus sveikatos sutrikdymo, nes šiais veiksmais mažamečiams ir nepilnamečiams padarytas nesunkus sveikatos sutrikdymas“, – kalbėjo N. Grunskienė.

K. Bartoševičiaus advokatas, kalbėdamas su Delfi, patvirtinto, kad šiandien jo klientas gavo kaltinamąjį aktą.

„Galiu patvirtinti, kad K. Bartoševičius nepripažįsta savo kaltės dėl nė vienos nusikalstamos veikos“, – sakė O. Šibkovas.

Patyręs teisininkas, paprašytas paaiškinti, kaip tada galėjo atsirasti tokie kaltinimai, sakė: „Kol kas negalime atskleisti, iš kur atsiranda ir kuo grindžiami kaltinimai. Bet jie kyla iš esmės ir iš tų duomenų, kurie yra surinkti ikiteisminiame tyrime, ir mes iš esmės su tais duomenimis nesutinkame, ginsimės šitoje byloje.“

Anksčiau žiniasklaidai jis yra minėjęs, kad norėtų viešo nagrinėjimo, visgi O. Šibkovas dabar pripažįsta, kad tai neįvyks, kadangi tokias bylas uždaruose posėdžiuose įpareigoja nagrinėti Baudžiamojo proceso kodeksas.

„Tai būtų į naudą [vieši posėdžiai byloje – red. pas.] ne tik dėl šitos konkrečios baudžiamosios bylos, bet būtent ir dėl to, kokiais metodais, kokiais proceso veiksmais, kokiais įrodymų rinkimo būdais yra renkami įrodymai tokio pobūdžio, lytinių nusikaltimų prieš vaikus, bylose.

Tai, kaip atliekami ekspertiniai tyrimai, renkami kiti duomenys, apie tai reikėtų kalbėti ir šios bylos kontekste, ir panašių, analogiškų bylų kontekste“, – sakė jis.

Olegas Šibkovas

Paprašytas sukonkretinti, ką turi mintyje, advokatas atsakė: „Kol kas negaliu, galbūt ateityje galėsiu daugiau pasisakyti šiais klausimais. Kol kas negaliu pasakyti daugiau.“

Anksčiau pats teisėju ir prokuroru dirbęs O. Šibkovas sakė turintis pastabų ir teisėsaugos darbui, tačiau visas jas ruošiasi išsakyti teisme.

„Darbas tokio pobūdžio bylose yra standartinis ir šie standartai panaudoti ir šioje byloje, dėl tų standartų mes kalbėsime ateityje, teiksim prašymus teismui“, – sakė jis.

Jis užsiminė, kad gynyba pageidaus nagrinėti bylą ne Panevėžyje, o Vilniuje, kadangi didžioji dalis proceso dalyvių gyvena sostinėje, tai tiesiog būtų patogiau.

O. Šibkovas, paklaustas, ar jo klientas pats nežada pasisakyti viešai, atsakė, kad tikrai ne.

„Akivaizdu, kaip žmogus jaučiasi tokioje situacijoje. Ir dėl to, kaip jis jaučiasi, ir dėl to, koks yra šių įvykių kontekstas, jis nenori nei bendrauti su žiniasklaida, nei viešai ką nors kalbėti“, – minėjo advokatas.

Delfi jau rašė, kad N. Grunskienė atsisakė atskleisti, kur ir kada padarytos nusikalstamos veikos, tačiau anksčiau Delfi šaltiniai informavo, kad nukentėjusieji greičiausiai yra jaunuolių choro „Ąžuoliukas“ auklėtiniai, o prievarta galėjo vykti stovykloje Panevėžyje, viskas tikriausiai vyko K. Bartoševičiui jau būnant parlamentaru.

K. Bartoševičius nuo vaikystės yra dainavęs chore „Ažuoliukas“, taip pat yra buvęs šio choro direktorius – šias pareigas jis užėmė nuo 2012 iki 2020 metų, kai buvo išrinktas į Seimą.

Tyrimas dėl šių nusikaltimų pradėtas pernai metų lapkričio 15 d., o baigtas šių metų liepos 5 d.

„Prokuratūra visada stengiasi, kad visi ikiteisminiai tyrimai būtų atlikti per kuo trumpesnius terminus. Ne viskas priklauso nuo prokurorų, dirba ir tyrėjai, ekspertai. Šis tyrimas užtruko, nes reikėjo laukti specialistų išvadų“, – sakė N. Grunskienė.

Nida Grunskienė

Kaltinamojo advokatas Olegas Šibkovas anksčiau minėjo, kad norėtų gintis nuo kaltinimų viešai. Generalinės prokurorės vertinimu, tai greičiausiai nebus įmanoma.

„Teismas sprendžia dėl viešo posėdžio, bet jei klausiate mano nuomonės, toks teismo posėdis neturėtų būti viešas, nes nepilnamečiai yra apklausti apie tokias detales, kurios, nemanau, kad galėtų būti pagarsintos viešame teismo posėdyje“, – minėjo ji.

Prokurorė pridūrė, kad nukentėjusieji greičiausiai nebebus kviečiami į teismą, jie jau apklausti pas ikiteisminio tyrimo teisėją. Tačiau galutinis sprendimas bus teismo prerogatyva.

Anksčiau skelbta, kad sausio 23 d. tuometinis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime narys K. Bartoševičius pranešė atsisakantis Seimo nario mandato dėl asmeninių priežasčių. Vėliau, tądien, prokuratūra pranešė apie jo atžvilgiu pradėtą tyrimą dėl galimų seksualinių nusikaltimų prieš nepilnamečius asmenis.

Vasario 1 d. pranešta, kad K. Bartoševičiui pareikšti įtarimai dėl seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo. Prokuratūros teigimu, turimi ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia įtarti, kad nusikalstamos veikos buvo įvykdytos įtariamajam einant Seimo nario pareigas. Šiuo metu nukentėjusiais yra pripažinti 4 asmenys, jie tuo metu buvo mažamečiai arba nepilnamečiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)