2019 metų lapkričio 6 dieną Seimo spaudos konferencijų salėje vyko konferencija „Teugdo šeimos laimingus vaikus“. Konferencijos dalyviai agitavo už tai, kad Seimas įteisintų galimybę vaikus ugdyti šeimoje.

Tuomet dar plačiai nežinomas A. Švanys buvo vienas konferencijos moderatorių.

„Šią konferenciją rengiame kaip veiklūs piliečiai, tėvai, mokytojai, edukologai (…) Mintis surengti šią konferenciją kilo išsirutuliojus siekiui padėti atsakingiems asmenims – Vyriausybei, Seimo nariams, Prezidentūros, ministerijos atstovams įteisinti ugdymąsi šeimoje Lietuvoje“, – konferenciją pristatė A. Švanys.

Seimo platintoje informacijoje apie renginį buvo nurodoma, kad konferenciją kartu su Mokymosi šeimoje asociacija rengia parlamentinis Švietimo ir mokslo komitetas.

Nors jam tuo metu vadovavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Eugenijus Jovaiša, renginį atidarė tuo metu komiteto pirmininko pavaduotojo pareigas ėjęs Vytautas Juozapaitis.

Juozapaitis: liūdna sąsaja

Kalbėdamas su Delfi konservatorius patikino, kad į Seimą konferencijos dalyvius kvietė ne jis. Politikas spėjo, kad tarti įžanginį žodį jį, kaip pirmininko pavaduotoją, greičiausiai įgaliojo komitetas, nes tuo metu nebuvo E. Jovaišos.

„Kaip tiksliai buvo, aš tikrai neprisiminsiu, o kas juos kvietė tikrai jums neatsakysiu, bet tai tikrai nebūtinai buvo komiteto pirmininkas – kiekvienas Seimo narys gali pakviesti, bet aš tikrai nekviečiau, absoliučiai neturėjau jokių sąsajų“, – sakė jis.

Parlamentaro teigimu, tarp konferencijos dalyvių buvo adekvačių žmonių, bet buvo ir keistuolių – kai kurie jos dalyviai siekė, kad vaikus šeimoje galima būtų ugdyti be jokio reguliavimo.

„Liūdna sąsaja, bet, Dieve mano, kaip tu įlįsi į žmogaus vidų?“, – atsiduso V. Juozapaitis.

Beje, tardamas įžanginį žodį jis konferencijos dalyviams pareiškė, kad turėdama teisę ugdyti vaiką šeimoje, šeima turi prisiimti atsakomybę už šį ugdymą.

Konferencijos pabaigoje kalbėjęs A. Švanys vylėsi, jog ugdymą leidžianti įstatymo pataisa bus priimta.

„Apibendrinant norėčiau pasakyti, kad, kaip matome, turime mokinius, kurie nori ugdytis šeimoje, turime tėvus, kurie nori ugdyti savo vaikus šeimoje, turime mokytojus, mokyklas, kurie yra pasirengę padėti tėvams ugdyti vaikus šeimoje. Ko trūksta, tai trūksta įstatymo, tikėkimės, kad jis greitai bus priimtas“, – besibaigiant konferencijai kalbėjo A. Švanys.

Jis taip pat pridūrė besiviliantis, kad konferencijos dalyvių mintys bus išgirstos.

„Ir jos pasitarnaus šitam geram labui, kad Lietuvoje būtų sukurtas mums visiems palankiausias ugdymasis šeimoje“, – teigė jis.

Ragino mažiau riboti tėvus reikalavimais

A. Švanys netgi buvo įkūręs tinklalapį „Laimingi vaikai“, kuriame siūlė pasirašyti peticiją, raginančią priimti teisės aktus, palankius „natūraliai, prigimtinei, konstitucinei teisei tėvams patiems auginti, auklėti ir mokyti savo vaikus“.

Peticijoje raginama Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją ugdymosi šeimoje įgyvendinimo tvarkos apraše „mažiau riboti tėvus reikalavimais pateikti perteklinę informaciją iš Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teritorinio skyriaus, ir savivaldybės administracijos, kurios teritorijoje gyvena šeima“

Tarp kitų reikalavimų – leisti tėvams ugdyti vaikus šeimoje nepriklausomai nuo jų išsilavinimo, sudaryti galimybę pasirinkti ugdymosi šeimoje būdą bet kuriuo metu (be suvaržymo terminais), leisti šeimai rinktis vaikų ugdymą šeimoje padedančią organizuoti mokyklą nepriklausomai nuo savivaldybės, kurios teritorijoje gyvena šeima.

Peticijos rengėjai siūlė minimizuoti mokyklos ir valstybinių institucijų kišimąsi į privatų šeimos gyvenimą susijusį su ugdymusi šeimoje, neriboti mokyklos teikiamų konsultacijų mokiniams ir tėvams laiko, leisti mokyklai, prieš sutarties dėl vaiko ugdymosi šeimoje sudarymą, įvertinti ugdymosi šeimoje sąlygas, vaiko brandos ir žinių lygį, pasitelkiant savo nuožiūra reikalingus specialistus.

2019 metų pabaigoje Seimas papildė Švietimo įstatymą, kuriame įteisino ugdymą šeimoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)