Anot laidos, judesiai nesiliauja didžiausias Lietuvai skiriamas Europos Sąjungos (ES) lėšas kontroliuojančioje Žemės ūkio ministerijoje (ŽŪM). Viešosios įstaigos „EKOagros“ vadovu nuo penktadienio paskritas „darbietis“, buvęs Kauno rajono vicemeras Antanas Makarevičius. Ir jis gali būti ne vienintelis.

Buvęs žemės ūkio ministras, konservatorius Kazys Starkevičius „Savaitės komentarams“ pareiškė, esą ŽŪM ruošia vietą dar vienam „darbiečiui“. Anot eksministro, Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) vadovu turėtų tapti Darbo partijos kandidatas 2012 m. Seimo rinkimuose Arvydas Sabockis.

Kazys Starkevičius
„Galiu spėti, bet praktiškai ir pataikysiu. Nes nesunku pataikyti. Tai A. Sabockis, partijos aktyvistas iš Trakų rajono. Štai jis numatytas. Tiesiog ruošiamos jam sąlygos“, - sakė K. Starkevičius.

Paklaustas, iš kur žino, kad NŽT vadovo kėdė numatyta būtent A. Sabockiui, konservatorius paslapties neišdavė: „Tauta kalba“.

Žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna neatmeta A. Sabockio triumfo NŽT vadovo konkurse galimybės. „Darbietis“ ministras „Savaitės komentarams“ tiesiog žadėjo, kad visos procedūros bus atliktos tvarkingai.

„Galiu tiek pasakyti, kad bus užtikrinta, kad viskas vyktų skaidriai, išsklaidytos bet kokios abejonės“, - televizijai sakė V. Jukna.

Na, o partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas bendražygių sėkmėje nemato jokio kriminalo. „Reikia džiaugtis, kad Darbo partija turi protingų žmonių. Protingesnių negu kažkokiuose konservatoriuose ir socialdemokratuose“, - sakė V. Uspaskichas.

Premjeras Algirdas Butkevičius taip pat nelinkęs sureikšminti „darbiečių“ sėkmės. „Čia yra vienetiniai kol kas atvejai, ir aš manau, kad tai yra per daug išpūstas politinis burbulas. Jeigu žiūrėti per konservatorių valdymo laikotarpį, tai aš jums galėčiau faktų pririnkti dešimtimis“, - teigė socdemų lyderis.

Rinkimuose – keisti sutapimai ir V. Vonžutaitės pavardė

Beje, favoritu NŽT vadovo atrankoje įvardijamo A. Sabockio pavardė buvo minima balsų pirkimo skandalo fone. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) tuoj po rinkimų aiškinosi keistus sutapimus Vilniaus-Trakų rinkimų apygardoje, Lauko apylinkėje, kur ypač sėkmingai pasirodė penki „darbiečiai“. Šis penketukas – tai 13-uoju numeriu įrašyta V. Vonžutaitė, 18-uoju numeriu prieš rinkimus įrašytas Valdas Skarbalius, Gintaras Tamošiūnas (partijos sąraše – 70 numeris), Nacionalinės kredito unijos byloje įtariamuoju tapęs, o neseniai ŽŪM pavaldžioje Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūroje įdarbintas Žilvinas Putramentas (130) ir jau minėtas A. Sabockis (133).

Visas penketukas minėtoje apylinkėje gavo labai panašų skaičių pirmumo balsų. VRK tinklalapyje skelbtais duomenimis, V. Vonžutaitė Lauko apylinkėje gavo 164 Darbo partijos rinkėjų pirmumo balsus, V. Skarbalius – 147, G. Tamošiūnas – 160, Ž. Putramentas ir A. Sabockis – po 163. Penketukas Lauko apylinkėje nušluostė nosis partijos lyderiams: tuometis partijos pirmininkas V. Uspaskichas čia tesurinko 39 pirmumo balsus, dabartinė „darbiečių“ vėliavnešė Loreta Graužinienė – 24, o Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Vytautas Gapšys – vos 16.

Rinkimų prievaizdai tada DELFI pripažino netgi radę instrukcijas balsavimo kabinose – lapelius su kandidatų numeriais.

„Taip. Dabar man sunku pasakyti, kiek ten, bet kokių 20-30 (biuletenių – DELFI) tikrai kartojosi tarp šitų būtent žmonių. (...) Ir man dar atnešė stebėtojai iš balsavimo kabinų pavyzdžius su numeriais. Lapeliuose parašyta, už kokį kandidatą ir kaip reikėtų balsuoti“, - DELFI po rinkimų teigė Lauko apylinkės rinkimų komisijos pirmininkė Regina Sinkevičienė.

Tačiau į teisėsaugą rinkimų komisija nutarė nesikreipti, mat nebuvo nustatytas asmuo, šias „instrukcijas“ patalpinęs balsavimo kabinose.

Tai bent šuolis: per 100 vietų į viršų

DELFI tada pavyko susisiekti ir su A. Sabockiu, pasižymėjusiu puikiais rezultatais pagal pirmumo balsus. Tačiau „darbietis“ situacijos komentuoti nepanoro.

„Šiuo metu tikrai nekomentuosiu. Atsisakysiu šiuo metu nuo komentaro. Viso gero“, - tepasakė A. Sabockis, dabar įvardijamas pretendentu į NŽT vadovo kėdę.

Seimo rinkimai „darbiečiui“ buvo labai sėkmingi. Partijos sąraše jis po reitingavimo pakilo daugiau kaip per 100 vietų. Iš sąrašo išbraukus penkis „darbiečius“, figūravusius kalinių balsų pirkimo skandale, galutinis politiko numeris sąraše – 30-as. Tiesa, ir tokio šuolio nepakako Seimo nario vietai užsitikrinti. „Darbiečiams“ gana silpnai pasirodžius antrajame rinkimų ture, A. Sabockis tarp Seimo nariais tapusių Darbo partijos narių nepateko. 

Solidus turtas ir juokingos pajamos

Kandidatuodamas į Seimą, A. Sabockis VRK deklaravo užgyvenęs solidų turtą. Privalomas registruoti turtas – beveik 555 tūkst. Lt, piniginės lėšos – beveik 220 tūkst. Lt. Tiesa, politiką 2012 m. slėgė ir skolos: jis nurodė pasiskolinęs ir dar negrąžinęs beveik 656 tūkst. Lt.

Ir visa tai – su labai kukliomis pajamomis. A. Sabockis VRK deklaravo per metus uždirbęs vos 8,85 tūkst. Lt ir nesumokėjęs nė lito pajamų mokesčio.

Favoritu atrankoje į NŽT vadovus įvardijamas „darbietis“ VRK nurodė esąs įmonės „Geodeziniai matavimai“ direktorius. Politikas taip pat deklaravo esąs šios įmonės akcininkas. „Darbiečio“ sutuoktinė Žaneta Sabockienė nuo 2006 m. dirba NŽT. Šiuo metu ji eina Vilniaus miesto NŽT skyriaus vedėjos pavaduotojos pareigas.